2020-04-03 00:29:51
Φωτογραφία για Ο πλανήτης είναι πιο... ήσυχος - Μαζική πτώση στις δονήσεις που καταγράφουν τα σεισμόμετρα
Η Γη κάνει λιγότερο θόρυβο αφού υπάρχει κατ΄οίκον περιορισμός σε πολλές χώρες και μειώθηκε η ανθρώπινη δραστηριότητα

Το «lockdown» που έχει επιβληθεί στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη εξαιτίας του κορωνοϊού μειώνει τον θόρυβο της Γης. Οι ανιχνευτές σεισμικών θορύβων σε Λονδίνο, Παρίσι και Λος Άντζελες καταγράφουν μαζική πτώση των δονήσεων καθώς οι άνθρωποι βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις προκειμένου να μπει φρένο στην εξάπλωση του ιού.

Τα σεισμόμετρα μπορούν να ανιχνεύσουν την κίνηση και το θόρυβο που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Για τους ειδικούς, από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων σε πολλές περιοχές του πλανήτης, ο θόρυβος της Γης έχει μειωθεί.

Τα σεισμόμετρα είναι ένας εξοπλισμός παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο με στόχο τον εντοπισμό της μεταβολής των επιπέδων θορύβου.


Ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των σεισμών με τους σεισμολόγους να επισημαίνουν ότι, με τη μείωση του θορύβου που κάνουν οι κάτοικοι του πλανήτη, διευκολύνεται το έργο τους στην «ακρόαση» μικρότερων και μακρινών σεισμών.

Όπως επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα, οι επιστήμονες που παρακολουθούν τις δονήσεις στην επιφάνεια της Γης έχουν καταγράψει μία αξιοσημείωτη πτώση της δραστηριότητας, καθώς αρκετές πόλεις μπήκαν σε «καραντίνα» για να φρενάρουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από σεισμόμετρα της Βρετανικής Γεωλογικής Έρευνας του Λονδίνου και δείχνουν «πτώση των επιπέδων θορύβου καθώς μειώνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα».

Τα σεισμόμετρα ανιχνεύουν σεισμικά κύματα - δονήσεις - στο γήινο φλοιό και κατά την μετακίνηση των ανθρώπων σε δρόμους.

Χαμηλότερος θόρυβος παρατηρήθηκε επίσης στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Λος Άντζελες.

Τα χαμηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα θορύβου που εντοπίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες είναι παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται από τα σεισμόμετρα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, αλλά διαρκούν περισσότερο, όπως επισημαίνει ο γεωλόγος του Βασιλικού Παρατηρητηρίου του Βελγίου Tομά Λεκόκ.

«Τις ημέρες των Χριστουγέννων,όλοι χαλαρώνουν, είναι πιο ήσυχα», λέει και προσθέτει επίσης ότι στη χώρα του, το Βέλγιο, όπου συνήθως δεν καταγράφονται σεισμοί, είναι πιο εύκολο να ανιχνευτούν οι όποιες αλλαγές στους σεισμικούς θορύβους.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ