2020-04-05 11:43:40
Φωτογραφία για Κορωνοϊός: Έως 27 Απριλίου παρατείνονται τα μέτρα – 9 θάνατοι σε ένα 24ωρο – 60 τα νέα κρούσματα
Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Αυτή την ώρα ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοινώνει τα νέα στοιχεία της 24ωρης μετάδοσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Τα νέα κρούσματα, οι θάνατοι και όλες οι τελευταίες εξελίξεις. 

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας είναι 60 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα φτάνοντας το σύνολο τα 1673. Το 55% είναι άνδρες. Τα 343 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με το εξωτερικό, τα 592 σχετίζονται με γνωστό κρούσμα. Εννέα άνθρωποι έχασαν τη μάχη για τη ζωή απέναντι στη νόσο COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 68.

92 ασθενείς είναι διασωληνεμένοι σε ΜΕΘ. Η μέση ηλικία αυτών των ανθρώπων είναι 66 ετών. Το 70% είναι με υποκείμενο νόημα ή έχουν ηλικία από 70 ετών και άνω. 10 συμπολίτες μας έχουν βγει από τη ΜΕΘ.

«Εχουμε 9 θανατους και 68 σύνολο, εκ των οποίων 19 γυναικες», επεσήμανε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

«Μία πανδημια εξελίσσεται μπροστα στα ματια μας. Οι θάνατοι αντιπροσωπεύουν την εικονα της επιδημίας περιπου 2-3 εβδομαδες πριν. Αντιπροσωπευουν ότι απο αυτούς που μπαίνουν στις ΜΕΘ σημαντικό ποσοστό δεν τα καταφέρνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής κ. Τσιόδρας.

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων για 3 εβδομάδες, έως τις 27 Απριλίου 2020. Σε αυστηρό τόνο ο κ. Χαρδαλιάς, τόνισε ότι υπάρχουν ορισμένοι "πονηροί" και ανεύθυνοι πολίτες, οι οποίοι επιμένουν να μην συμμορφώνεται στα μέτρα του περιορισμού των μετακινήσεων:

“Δεν βλέπουν τι γίνεται στην Ευρώπη; Να ξέρουν αυτοί οι ανεύθυνοι ότι δεν θα κάνουμε βήμα πίσω”, επεσήμανε ο υφυπουργός.

Κορωνοϊός: Τι γίνεται τελικά με τη χρήση μάσκας από τους πολίτες;

Αντικρουόμενες είναι μέχρι στιγμής οι πληροφορίες από τους παγκόσμιους υγειονομικούς οργανισμούς για τη χρήση απλής χειρουργικής μάσκας από τους πολίτες, όπως τόνισε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

«Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι χωρις συμπτώματα μεταδίδουν τον ιό άθελά τους. Το αμερικανικό CDC ανακοίνωσε εθελοντική χρήση καλύμματος του προσώπου. Από οποιοδήποτε ύφασμα, ένα κασκόλ ή μία μπλούζα. Σε δημόσιους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Το έκανε για να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα ή λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα».

Όσον αφορά στη χώρα μας; Ο καθηγητής τόνισε ότι έχει ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων να τοποθετηθεί επί του θέματος και συμπλήρωσε ότι η χρήση απλού μαντηλιού κρύβει σημαντικούς κινδύνους, στους οποίους αναφέρθηκε αναλυτικά:

«Το 40-90% των σωματιδίων παγιδεύονται στο μαντήλι, βγάζω το μαντήλι και ενδέχεται η μετάδοση και μέσω αυτού, αν το βγάλω απρόσεκτα και δεν τηρήσω τους κανόνες υγιεινής. Οι υγιείς που τη φορούν, μπορεί να μη τη χρησιμοποιήσουν σωστά και να μολυνθούν. Ένα τέτοια κάλυμμα δεν σημαίνει να μην τηρούμε αποστάσεις. Σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς θα το εξετάσουμε».

Τέλος ο καθηγητής ανέφερε ότι έχει πληροφορηθεί ότι πολίτες κάνουν χρήση φαρμάκων εναντίον του ιού, χωρίς ιατρική υπόδειξη. Όπως τόνισε αυτό είναι λάθος και απαιτείται πολύ προσοχή, καθώς: «υπάρχει κίνδυνος, ιδίως αν δεν υπάρχει ιατρική παρακολούθηση».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ