2020-04-05 15:45:22
Φωτογραφία για Έρχεται τεράστια ύφεση, ανεργία, σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Κρίση χωρίς όμοιά της, λέει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ
Στο τέλος του 2019 οικονομολόγοι και αναλυτές προχωρούσαν σε προβλέψεις για τα χρηματιστήρια και τις οικονομίες. Στις εκτιμήσεις πάντα συμπεριλαμβάνονταν και αστάθμητοι παράγοντες, ωστόσο ουδείς μπορούσε να προβλέψει την εμφάνιση πανδημίας του κοροναϊού, η οποία θα οδηγούσε στο γκρεμό την παγκόσμια οικονομία.

Μετά τον Ντράγκι, που μίλησε για την ανάγκη του διαγραφής του ιδιωτικού χρέους, για πρωτοφανή οικονομική κρίση πολύ χειρότερη από εκείνη του 2008, έκανε λόγο την Παρασκευή η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Κρίση χωρίς όμοιά της»

«Αυτή είναι μια κρίση χωρίς όμοιά της» είπε η κα Γκεοργκίεβα, αναφερόμενη στην πανδημία του κοροναϊού, και προέβλεψε ότι ο οικονομικός της αντίκτυπος θα είναι πολύ χειρότερος από εκείνον που προκάλεσε η οικονομική κρίση του 2008.


«Ποτέ στην ιστορία του ΔΝΤ δεν είδαμε την παγκόσμια οικονομία να ακινητοποιείται» είπε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, μιλώντας στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στη Γενεύη.

«Ηταν η πιο σκοτεινή ώρα της ανθρωπότητας, μία μεγάλη απειλή για ολόκληρο τον κόσμο και απαιτεί από εμάς να σταθούμε όρθιοι, να είμαστε ενωμένοι και να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους πολίτες μας» πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι το ΔΝΤ συνεργάζεται με την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για να βοηθήσει στην ανακούφιση από την οικονομική επιβάρυνση εξαιτίας του ξεσπάσματος της πανδημίας, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 55.000 ανθρώπους σε σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου και έχει μολύνει πάνω από 1 εκατομμύριο άλλους.

«Πολεμοφόδια» 1 τρισ. δολαρίων

Η κα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι το ΔΝΤ ενθαρρύνει τις κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες χώρες να υποστηρίξουν τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Το κύριο μέλημά μας σε αυτήν την κρίση είναι να αυξήσουμε γρήγορα τη χρηματοδότηση για τις χώρες, ιδιαίτερα τις αναδυόμενες αγορές, τις αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικές και αυξανόμενες ανάγκες», σημείωσε.

Διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ έχει «πολεμοφόδια» ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, προσθέτοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όση από αυτήν την ποσότητα είναι απαραίτητη».

Εκανε επίσης γνωστό ότι πάνω από 90 χώρες έχουν υποβάλει αίτηση για βοήθεια από αυτά τα κεφάλαια.

«Αυξανόμενη ζήτηση»

«Δεν έχουμε δει ποτέ τέτοια αυξανόμενη ζήτηση για χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης» εξήγησε η κα Γκεοργκίεβα.

Η ίδια κάλεσε τις χώρες που διαχειρίζονται τη χρηματοδότηση, να τη χρησιμοποιήσουν προκειμένου να πληρώσουν γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας καθώς και για άλλες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εξήγησε ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν πληγεί περισσότερο από το ξέσπασμα της πανδημίας και συχνά έχουν λιγότερους πόρους για να προστατευθούν από την οικονομική επιβάρυνση.

«Γνωρίζουμε ότι σε πολλές χώρες τα συστήματα υγείας είναι αδύναμα», είπε.

«Πτήσεις ασφαλείας»

Η κατάσταση επιδεινώνεται από επενδυτές που, ακολουθώντας «πτήση ασφαλείας», αποσύρουν τα χρήματά τους από τις ευάλωτες χώρες καθώς εξαπλώνεται η επιδημία.

Σχεδόν 90 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων έχουν «πετάξει» από τις αναδυόμενες οικονομίες κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

«Αυτό είναι πολύ περισσότερο από ό,τι στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και ορισμένες χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές βασικών προϊόντων. Με τις τιμές να καταρρέουν, αυτές πλήττονται και πάλι» τόνισε.

«Θα το περάσουμε… »

«Με τον ίδιο τρόπο που ο ιός χτυπά τους πιο ευάλωτους ανθρώπους, η οικονομική κρίση πλήττει τις πιο ευάλωτες οικονομίες», ανέφερε.

Και κατέληξε: «Το τελευταίο μου μήνυμα είναι ότι θα το περάσουμε αυτό, αλλά πόσο γρήγορα και πόσο αποτελεσματικά θα εξαρτηθεί πολύ από τις ενέργειες που κάνουμε».

Οι προβλέψεις των ειδικών

Πλέον οι προβλέψεις των ειδικών είναι ζοφερές τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και για την αμερικανική οικονομία. Διεθνείς οίκοι και στρατηγικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η ύφεση που θα βιώσουν ΗΠΑ και Ευρώπη θα είναι πρωτόγνωρη και θα οδηγήσει σε εκτίναξη της ανεργίας.

Η Morgan Stanley αναμένει πως η αμερικανική οικονομία φέτος θα καταγράψει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τον οίκο το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναμένεται να συρρικνωθεί 5,5% το 2020, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1946, με την ύφεση στο β’ τρίμηνο να εκτοξεύεται στο 38% σε τριμηνιαία βάση, λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ α’ τριμήνου στο -3,4% από +2,4%, ενώ για το β’ τρίμηνο στο -38% από -30% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Η ανεργία αναμένεται να εκτοξευθεί στο 15,7% στο β΄ τρίμηνο, έναντι εκτίμησης για 12,8%, με τους οικονομολόγους να κάνουν λόγο για 21 εκατ. ανέργους.

Σημειώνεται ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προϋπολογισμού των ΗΠΑ κάνει λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ άνω του 7% στο β΄τρίμηνο.

Συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 9% το 2020 προβλέπουν οι αναλυτές της Capital Economics, με τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα σε Ιταλία και Ισπανία, να επιβεβαιώνουν τη ζοφερή εικόνα.

Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε μια εφιαλτική πρόβλεψη για την ανεργία προχώρησε η Bank of America, ανεβάζοντας τον σχετικό δείκτη στο 15,6%, από 3,5% μόλις έναν μήνα πριν, τον Φεβρουάριο του 2020. Η BofA εκτιμά ότι η επερχόμενη ύφεση «θα είναι βαθύτερη και πιο παρατεταμένη από ό,τι πιστεύαμε πριν από 14 ημέρες όταν προβήκαμε σε προβλέψεις όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο».

Μια βαθιά παγκόσμια ύφεση είναι το βασικό σενάριο του οίκου αξιολόγησης Fitch για το 2020. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα αναμένεται υποχωρήσει κατά 1,9% το 2020. Για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, της ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου ο οίκος αξιολόγησης αναμένει να υποχωρήσει κατά 3,3%, 4,2% και 3,9% αντίστοιχα.

Ραγδαία συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, προβλέπει το Ινστιτούτο KfW.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας θα συρρικνωθεί με ρυθμό από 10% έως 15% στο β΄ τρίμηνο του 2020.

Οι ΗΠΑ θα βιώσουν τη δεύτερη Μεγάλη Ύφεση στην ιστορία τους, μέσα σε λιγότερο από έναν αιώνα, καθώς σύμφωνα με την Goldman Sachs, η πτώση του ΑΕΠ το β' 3μηνο του 2020 θα φτάσει το 34%. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, καθώς πλέον θεωρεί ότι η πτώση του ΑΕΠ θα είναι της τάξεως του 34%, από -24% που εκτιμούσε νωρίτερα.

Πρόβλεψη-σοκ είχε και από την Deutsche Bank για τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι η πτώση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το β' 3μηνο του 2020 θα φτάσει το 13%, ενώ η πρόβλεψη για την Ευρωζώνη είναι ακόμη πιο τρομακτική, αφού εκτίμησε ότι η πτώση του ΑΕΠ θα αγγίξει το 24%.
medlabgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ