2020-04-06 10:58:33
Φωτογραφία για Μέτρα για τον κορωνοϊό: Πάσχα και «ασυνεπείς» οδηγούν σε αυστηρότερο πλαίσιο
Μέτρα για τον κορωνοϊό: Μπλόκα στους δρόμους, τρίωρες «έξοδοι» με sms και ψηφιακές

πλατφόρμες ως ανάχωμα στο ενδεχόμενο μαζικού κύματος ανυπακοής - Η «βεντάλια» των κυοφορούμενων μέτρων εκτείνεται από το οδόστρωμα μέχρι τον κυβερνοχώρο

Με διττό στόχο προετοιμάζει εντατικά το νέο πακέτο προληπτικών μέτρων τις τελευταίες ώρες το κυβερνητικό επιτελείο, ώστε το κοκτέιλ κανόνων περιορισμού των μετακινήσεων που θα προκύψει αφενός να αποθαρρύνει τους εναπομείναντες «ασυνεπείς» ως προς τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων και αφετέρου να αποτρέψει και μέρος της «συνεπούς» πλειοψηφίας που ενδέχεται να παρασυρθεί από τις πασχαλινές…σειρήνες.

Υπό αυτό το πρίσμα, η βεντάλια των κυοφορούμενων μέτρων εκτείνεται από το οδόστρωμα μέχρι τον κυβερνοχώρο, καθώς -μεταξύ άλλων- εξετάζονται:

· Εντατικοί έλεγχοι στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο

· Αυστηρή εποπτεία των διερχόμενων οχημάτων από τα διόδια


· Ταυτοποιήσεις σε όλες τις πύλες εξόδου (αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι)

· Προσωρινή διακοπή μετακίνησης μεταξύ των νησιών (με εξαίρεση λόγους υγείας και εργασίας)

· Αυστηρότερο πλαίσιο για τις ιδιωτικές συναθροίσεις, αλλά και δημόσιους ανοιχτούς χώρους.

· Και περιορισμό του αριθμού των ημερήσιων «εξόδων» (2-3 για τα φυσικά πρόσωπα), αλλά και του χρόνου παραμονής εκτός σπιτιού μέσα από το σύστημα αποστολής sms στο 13033, το οποίο αποτελεί το πιο δυναμικό εργαλείο διασταύρωσης στοιχείων και συμπεριφορών αυτήν την ώρα, όπως, άλλωστε, επισήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφορικά με τον εντοπισμό των περιπτώσεων καταχρηστικής χρήσης της δυνατότητας μετακίνησης εκτός σπιτιού.

Οι χειρουργικοί χειρισμοί που επιδιώκει η κυβέρνηση συνδέονται και με την πρόθεσή της να αμβλύνει την πιθανότητα να νέα μέτρα να επιφέρουν περαιτέρω επιβάρυνση -κυρίως ψυχολογική- στη συντριπτική πλειοψηφία που έχει ήδη συμμορφωθεί με τους κανόνες, προσφέροντας και νέες διεξόδους μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας. Στην κατεύθυνση αυτή, ένα από τα ψηφιακά εργαλεία που προωθούνται το τελευταίο διάστημα από τα συναρμόδια υπουργεία είναι η διαδικτυακή μετάδοση των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, ώστε να αποσοβηθούν φαινόμενα συνωστισμού έξω από τους ναούς. Ήδη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τη διεξαγωγή των τελετών «κεκλεισμένων των θυρών», ενώ μια ακόμη εκδοχή αποτελούν οι «κλειστές» λειτουργίες, λίγες και ανά Ιερά Μητρόπολη της χώρας. Συμβάλλοντας, ωστόσο, στο κατανυκτικό κλίμα των ημερών, στην Αθήνα θα φτάσει -με ειδικές διατυπώσεις λόγω των αυστηρών υγειονομικών μέτρων στο Ισραήλ- όπως κάθε χρόνο το Άγιο Φως το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου.

Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων θα πραγματοποιηθούν και οι πασχαλινές αγορές και από όσα μόνο καταστήματα παραμένουν ανοιχτά. Τα ίδια θα ανοίξουν εκτός του ωραρίου λειτουργίας του κορωνοϊού την Κυριακή των Βαΐων, διαθέτοντας ήδη κάποια από τα πασχαλινά είδη. Λαμπάδες, δώρα και στολίδια θα διατεθούν μέσω των σούπερ μάρκετ (αφού έχουν απαγορευθεί ως βιομηχανικά είδη από τις λαϊκές αγορές), ενώ πολλοί καταναλωτές προσανατολίζονται τις τελευταίες ημέρες στην αγορά εορταστικών προϊόντων μέσω διαδικτύου, προκειμένου να διατηρήσουν ζωντανή την ατμόσφαιρα των γιορτών με τη βοήθεια των κούριερ.

Εγχώρια και ψηφιακά…αρνιά

Με μια ακόμη τεχνολογική καινοτομία έχει εφοδιαστεί το υπουργείο Ανάπτυξης, αφού τα ελληνικά αμνοερίφια θα καταγράφονται από τους διαθέτες τους στην πλατφόρμα του ΓΕΜΗ, με πρόβλεψη η ηλεκτρονική λίστα να ενημερώνεται υποχρεωτικά ανά τρεις ημέρες, ώστε να καταγραφεί η πραγματική εικόνα των αναγκών της πασχαλινής αγοράς, αλλά και να κριθεί τελικά το αν και κατά πόσο είναι αναγκαίες εισαγωγές από γειτονικές χώρες, όπως για παράδειγμα από τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία. Κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν εντείνει τους ελέγχους στην εμπορική αλυσίδα που ξεδιπλώνεται από τα σύνορα μέχρι τα ελληνικά κρεοπωλεία το τελευταίο διάστημα, μολονότι πηγές του υπουργείου εκτιμούν τελικά ότι η εορταστική ζήτηση θα καλυφθεί πλήρως από την εγχώρια παραγωγή.

Η σοβαρή πιθανότητα να ικανοποιηθεί στο σύνολό του το καταναλωτικό κοινό από ελληνικής προέλευσης αμνοερίφια έχει και μία ιταλική απόληξη. Κάθε χρόνο και λόγω του Καθολικού Πάσχα πολύ μεγάλες ποσότητες ελληνικών αμνοεριφίων εξάγονταν προς τη γειτονική χώρα, ενισχύοντας την επάρκεια της ιταλικής αγοράς. Η εμπορική αυτή παράδοση -κοντά και σε όλες τις άλλες θρησκευτικές παραδόσεις – δεν θα τηρηθεί φέτος λόγω των έκτακτων συνθηκών στη γειτονική χώρα από την πανδημία του κορονοϊού, συμβάλλοντας στην αυτάρκεια των αμνοεριφίων επί ελληνικού εδάφους, παρότι όλοι οι κτηνοτρόφοι εύχονται η Ιταλία να ήταν και φέτος το Πάσχα αλλιώς.

Καταιγίδα καταχρήσεων

Στην απόφαση του κυβερνητικού επιτελείου να εντείνει μέτρα και ελέγχους ενόψει του Πάσχα συντείνουν τα χιλιάδες μηνύματα που κατακλύζουν τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από την εκκίνηση κιόλας των μέτρων αυτοπεριορισμού, διαμορφώνοντας μια ακόμη αόρατη-τηλεφωνική- απειλή πλην του κορωνοϊού, αυξάνοντας το φόβο πολλαπλασιασμού αντίστοιχων συμπεριφορών λόγω των πασχαλινών γιορτών. Ανάμεσα στις δεκάδες, ευφάνταστες δικαιολογίες που επικαλούνται οι «ασυνεπείς» πολίτες, την πρώτη θέση με συχνότητα καταλαμβάνει η επίκληση του επείγοντος μετάβασης στα περιβόλια, τα οποία θα ξεραθούν ολοσχερώς, αν οι ιδιοκτήτες τους δεν τρέξουν άμεσα να τα ποτίσουν.

Μετά τη χλωρίδα, ακολουθεί η πανίδα, όταν μάλιστα η αποκλειστική σχέση κατοικίδιου – ιδιοκτήτη δεν περιορίζεται στο καθιερωμένο πλαίσιο σκύλου ή γάτας, αλλά χήνες, πάπιες, κότες, χοίροι και άλλα «σπάνια» είδη ζώων χρήζουν άμεσης φροντίδας από τους κατόχους τους, αφού εκτρέφονται στις εξοχικές κατοικίες δεκάδων Ελλήνων και για αυτό το λόγο πρέπει άμεσα να τις επισκεφθούν παρά την καραντίνα, αιτούμενοι να τύχουν φιλοζωϊκής εξαίρεσης από τον κανόνα. Μαζικά καταφθάνουν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και μηνύματα εκατοντάδων φοιτητριών και φοιτητών από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι ζητούν σχεδόν απεγνωσμένα να επιστρέψουν στις πόλεις, όπου φοιτούν. Με κλειστά από ημέρες όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα τις χώρας, αλλά με «απαγορευτικό» εξόδων στο πατρικό τους σπίτι, το φοιτητικό…κίνημα κατακλύζει κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την υπηρεσία, για να εξασφαλίσει την πολυπόθητη άδεια επιστροφής… στη γη της φοιτητικής επαγγελίας. Επικαλούμενοι τα συγγράμματα, τα ρούχα και τα laptop που ξέχασαν, αποχωρώντας βιαστικά από τις φοιτητουπόλεις, οι δυνάμει επιστήμονες έχουν κάνει επιστήμη και την προσπάθεια να μεταπείσουν τον αρμόδιο φορέα, για να συνεχίσουν τη φοιτητική ανέμελη ζωή, όπου προσωρινά την εγκατέλειψαν.

Θάλαμος διαπραγματεύσεων

Γειτνιάζοντας πλέον με τις σκανδιναβικές χώρες στις πρακτικές του ευ ζην, εκατοντάδες είναι και οι πολίτες που απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για να «διαπραγματευθούν» σε ατομικό επίπεδο το ωράριο και το εύρος της σωματικής τους άσκησης. Αιτήματα μετάβασης στα βουνά, στις παραλίες, σε θαλάσσια και άλλα σπορ κατατίθενται με τρόπο καταιγιστικό στην οδό Ευαγγελιστρίας. Άλλοι ενδιαφέρονται να… διερευνήσουν αν αντί για το οικοδομικό τους τετράγωνο μπορούν να τρέξουν 10 χιλιόμετρα, άλλοι πάλι αν μπορούν να πολλαπλασιάσουν το χρόνο της σωματικής τους άσκησης στη διάρκεια του εικοσιτετράωρου και παρά τα προβλεπόμενα, στοχεύοντας στο φιλότιμο των αρμόδιων υπαλλήλων.

Αποδίδει το gov.gr

Η επένδυση στην ψηφιακή τεχνολογία αποδίδει ήδη καρπούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς η παρατεταμένη παραμονή των πολιτών στο σπίτι, σε συνδυασμό με το εντυπωσιακό ενδιαφέρον που συγκεντρώνει η προσφορά -για πρώτη φορά από την ελληνική δημόσια διοίκηση- ενός εκτενούς φάσματος υπηρεσιών με ηλεκτρονικό τρόπο, έχουν εκτοξεύσει την επισκεψιμότητα της πύλης gov.gr. Κατά χιλιάδες οι πολίτες ενσωματώνουν τις διαθέσιμες υπηρεσίες και λειτουργίες online στην καθημερινότητά τους, ενώ οι προτιμήσεις τους αποτυπώνονται ως εξής με βάση την επισκεψιμότητα:

1. Άυλη συνταγογράφηση

2. Έκδοση υπεύθυνης δήλωσης

3. Έκδοση εξουσιοδότησης

4. Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης

5. Πιστοποιητικά γέννησης

6. Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας για πολίτες (ΑΗΦΥ)

7. Φάκελος Ασφάλισης Υγείας

8. Βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης

9. Ασφαλιστική ικανότητα

10. Βεβαίωση εισφορών ΕΦΚΑ
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ