2020-04-06 18:11:11
Φωτογραφία για Ο ΟΗΕ καλεί να απαγορευτούν οι αγορές αγρίων ζώων όπως της Κίνας
Η επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα κάλεσε σήμερα για την παγκόσμια απαγόρευση των αγορών άγριας ζωής - όπως αυτή της Γουχάν, στην Κίνα - απ' όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η πανδημία του κοροναϊού, προκειμένου να αποφύγουμε μελλοντικές πανδημίες.

Η Ελίζαμπεθ Μαρούμα Μρέμα, η εκτελεστική γραμματέας της Σύμβασης για την Βιοποικιλότητα, δήλωσε ότι οι χώρες πρέπει να κινηθούν στην κατεύθυνση της πρόληψης μελλοντικών πανδημιών, μέσω της απαγόρευσης των «αγορών νωπού κρέατος», στις οποίες πωλούνται ζωντανά και μη ζώα για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ επεσήμανε και τον κίνδυνο απρόβλεπτων συνεπειών.

Η Κίνα απαγόρευσε προσωρινά τις αγορές άγριων ζώων, στις οποίες τα τελευταία - όπως οι μοσχογαλές (από τις οποίες προήλθε το SARS), τα ζωντανά κουτάβια λύκων και τα παγκολίνο - κρατούνται ζωντανά σε μικρά κλουβιά, συνήθως σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, εξαιτίας των οποίων κολλούν ασθένειες που στη συνέχεια μπορούν να μεταδώσουν στους ανθρώπους. Πολλοί επιστήμονες ζητούν από το Πεκίνο να κάνει μόνιμη την απαγόρευση.


Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Έμπολα στην δυτική και κεντρική Αφρική, αλλά και τον ιό Nipah στην ανατολική Ασία, η Μρέμα τόνισε ότι υπάρχει ξεκάθαρος σύνδεσμος ανάμεσα στην καταστροφή της φύσης και τις νέες νόσους των ανθρώπων. «Το μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε είναι πως εάν δεν νοιαζόμαστε για τη φύση, θα το πληρώσουμε» δήλωσε στον Γκάρντιαν.

«Θα είναι καλό να απαγορεύσουμε τις αγορές άγριων ζώων, όπως έκανε η Κίνα και κάποιες άλλες χώρες. Αλλά θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι υπάρχουν και κοινότητες, ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές χαμηλού εισοδήματος, κυρίως στην Αφρική, οι οποίες εξαρτώνται από τα άγρια ζώα, προκειμένου να μπορέσουν να ζήσουν εκατομμύρια άνθρωποι. Έτσι, εάν δεν φροντίσουμε να υπάρξουν εναλλακτικές γι' αυτές τις κοινότητες, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα παράνομο εμπόριο άγριας ζωής, το οποίο έχει ήδη οδηγήσει σε εξαφάνιση αρκετά είδη».

Καθώς η πανδημία του κοροναϊού εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για το πώς η καταστροφή της άγριας πανίδας δημιουργεί τις συνθήκες για εξάπλωση των ζωο-ανθρωπονόσων.

Πηγή: Guardian
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ