2020-04-06 21:12:39
Φωτογραφία για Χειμάρρα: Η αλβανική αστυνομία εκφοβίζει ομογενείς που ύψωσαν τεράστιο σταυρό
Οι Αλβανοί έκαναν ανακρίσεις επιστρατεύοντας ακόμα και την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία της χώρας Η τοποθέτηση ενός μεγάλου σταυρού –ύψους 9 μέτρων - στο παλαιό

μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής στη Χειμάρρα, είχε αποτέλεσμα την παρέμβαση των αλβανικών Αρχών, θυμίζοντας εποχές της δικτατορίας του Εμβέρ Χότζα όπου η χριστιανική πίστη τελούσε υπό διωγμό.

Με πρωτοβουλία του ομογενή Γιώργου Σκούρα, ο οποίος υλοποίησε ένα προσωπικό τάμα, ο μεγάλος σταυρός (ύψος 9 μ., πλάτος 5 μ., βάρος 1 τόνου) τοποθετήθηκε με τη βοήθεια συγχωριανών του στη θέση Αθάλι, με πανοραμική θέα ολόκληρη την παράλια περιοχή της Χειμάρρας.

Ωστόσο η ενέργεια αυτή, που συνάδει απόλυτα με το αναφαίρετο δικαίωμα έκφρασης ταυτότητας και θρησκευτικής ελευθερίας των Ελλήνων της Χειμάρρας, προκάλεσε αντιδράσεις ακραίων εθνικιστικών κύκλων της Αλβανίας, που ανάγκασαν τελικά την παρέμβαση των Αρχών.

Για μία ακόμη φορά, ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι στοχοποίησαν τους Έλληνες στην Χειμάρρα που με τη βοήθεια μερίδας αλβανικών ΜΜΕ, παρουσίασαν στρεβλά την πραγματικότητα με τίτλους όπως «η Ελλάδα προκαλεί στη Χειμάρρα με την τοποθέτηση ελληνικού σταυρού ο οποίος θα φαίνεται από την Κέρκυρα». Σε μια ευνοούμενη δημοκρατία, τέτοιου είδους γραφικές συμπεριφορές θα αφήνονταν στο περιθώριο. Ωστόσο στην Αλβανία, που πρόσφατα έλαβε το «ΟΚ» -και με την ελληνική υποστήριξη για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ε.Ε.- αυτά μάλλον είναι «ψιλά γράμματα».

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, ομογενείς της Χειμάρρας οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις, ενώ πραγματοποιήθηκε έρευνα και στα σπίτια τους -δίχως παρουσία εισαγγελέα ή εισαγγελικού εντάλματος- όπου κατάσχεσαν βυζαντινές σημαίες και σημαίες του Αγίου Γεωργίου που είχαν μαζί τους οι κάτοικοι τοποθετώντας τον σταυρό. Για το λόγο αυτό βρέθηκε στη Χειμάρρα, ειδικό κλιμάκιο της … Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

«Πρόκειται για κάτι σύνηθες ως προς την επισήμανση ιερών τόπων σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο και όχι μόνο» αναφέρει ανακοίνωση της του κόμματος ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟIA, που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, σημειώνοντας πως : «Αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα σε ότι αφορά τη δημόσια ομολογία της πίστεως και την απρόσκοπτη άσκηση των θρησκευτικών ελευθεριών, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων (…) Οι μηχανισμοί της Αστυνομίας του Κράτους τέθηκαν σε κίνηση υπό την πίεση γνωστών πλέον κέντρων και πολιτικών κομμάτων που τους ενοχλεί ο Σταυρός και η Ορθόδοξη πίστη. Δεν μπορούν να καλυφθούν με προσχήματα: διακατέχονται από νοοτροπία του ισλαμικού ολοκληρωτισμού και ως εκ τούτου αποτελούν ουσιαστικό κίνδυνο διαταραχής της αρμονικής συνύπαρξης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ένωση Χειμαρριωτών. «Όταν κάνουμε καταγγελίες για την υφαρπαγή των περιουσιών μας το αλβανικό κράτος σφυρίζει αδιάφορα. Όταν ορισμένοι γραφικοί ψευτο-δημοσιογράφοι βάζουν την Χειμάρρα στο στόχαστρο βλέπουμε τα όργανα του κράτους να λειτουργούν υποδειγματικά. Ευχόμαστε, τώρα που κατασχέθηκε η σημαία του Αγίου Γεωργίου από την αστυνομία, η Αλβανία να νιώθει πιο ασφαλής. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, διατυμπανίζει πως η χώρα του αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ως προς τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και την αρμονική συμβίωση των θρησκειών. Το αφήγημα αυτό αποτελεί μάλιστα θεμελιώδες στοιχείο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας προς την Ε.Ε. Στην πράξη αποδεικνύεται για πολλοστή φορά πως ο σεβασμός των μειονοτικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων στην Αλβανία σταματά εκεί ακριβώς όπου η εφαρμογή του έχει νόημα. Στην Χειμάρρα παραβαίνοντας κάθε αρχή του κράτους δικαίου και αγνοώντας τα μειονοτικά δικαιώματα, έχουμε μια διαρκή προσπάθεια καταστολής κάθε έκφρασης ταυτότητας και θρησκευτικής συνείδησης» σχολίασε καυστικά στο protothema.gr o πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών κ.Θεοδωρής Γκούμας.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, για το περιστατικό που έχει προκαλέσει αναστάτωση στους Έλληνες κατοίκους της Χειμάρρας.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ