2020-04-06 21:18:08
Φωτογραφία για «Το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης» που γύρισε τον πλάτη στον ιό η Σουηδία
Θα λάβει πιο σκληρά μέτρα αφότου ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε δημοσίως ότι θα πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι; - Πάνω από δύο χιλιάδες ειδικοί κατηγορούν την σουηδική κυβέρνηση για ολιγωρία

Στροφή 180 μοιρών θα αναγκαστεί να κάνει ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λόφβεν μετά την παραδοχή του ότι θα υπάρξουν χιλιάδες θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό, αν και η κυβέρνησή του είχε επιλέξει μια «πιο χαλαρή» αντιμετώπιση της πανδημίας χωρίς την επιβολή περιοριστικών μέτρων.

Το δυσοίωνο μήνυμα του πρωθυπουργού της Σουηδίας έρχεται μετά τη δριμύτατη κριτική που δέχθηκε από 2.300 γιατρούς και ακαδημαϊκούς της σκανδιναβικής χώρας για έλλειψη σοβαρότητας απέναντι σε μια παγκόσμια κρίση.

Στη σκανδιναβική χώρα, μέχρι στιγμής, 401 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αγγίζουν τις 6.830.

«Δεν έχουμε επιλογή, πρέπει να κλείσουμε τη Στοκχόλμη τώρα αμέσως» δήλωσε στο Reuters η Σεσίλια Σόντερμπεργκ-Νάουκλερ, καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Ινστιτούτο "Καρολίνσκα". Πρόκειται για μία από τους 2.300 ακαδημαϊκούς που υπέγραψαν ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση στο τέλος Μαρτίου καλώντας την να λάβει αυστηρότερα μέτρα για να προστατεύσει το σύστημα υγείας της χώρας.


«Πρέπει να θέσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση, δεν μπορούμε να κινούμαστε προς μια κατάσταση, όπου θα επικρατήσει το απόλυτο χάος. Κανείς δεν ακολούθησε αυτόν τον δρόμο, επομένως γιατί εμείς θα πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που θα τον δοκιμάσουμε, στη Σουηδία, χωρίς τη συναίνεση πολιτών», συμπλήρωσε.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Λόφβεν, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία τον Οκτώβριο του 2014, δήλωσε στην εφημερίδα «Dagens Nyheter» ότι θα πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι από επιπλοκές του Cοvid-19 και κάτι πρέπει να κάνουμε γι΄αυτό:

«Θα έχουμε σύντομα περισσότερους ασθενείς με βαριά συμπτώματα που θα χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Θα αντιμετωπίσουμε χιλιάδες θανάτους. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο».

Σταδιακά, η Σουηδία θα αρχίσει να λαμβάνει κάποια μέτρα, πολύ πιο χαλαρά όμως συγκριτικά με δεκάδες άλλες χώρες, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail». Ανάμεσα στους πιθανούς περιορισμούς είναι το μικρότερο όριο στις δημόσιες συγκεντρώσεις. Από τα τέλη Μαρτίου, το ανώτατο όριο των συγκεντρώσεων μειώθηκε αρχικά στα 499 άτομα και μετά στα 49. Όμως, έχουν κλείσει μόνο τα λύκεια όπου πήγαιναν μαθητές άνω των 16 ετών και κατά τα άλλα η ζωή συνεχίζεται κανονικά.

Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται στην Στοκχόλμη, ένα πρόχειρο νοσοκομείο στήνεται σε κλειστό συνεδριακό κέντρο για να καλύψει μελλοντικές ανάγκες. Αρχικά θα διαθέτει 140 κρεβάτια με απώτερο στόχο τα 600.

Αντί για υποχρεωτικά μέτρα, ο Λόφβεν ζήτησε από τους Σουηδούς να επιδείξουν κοινωνική υπευθυνότητα, ζητώντας από όλους να αποφύγουν όσα ταξίδια δεν είναι απαραίτητα.

Προαιρετική παραμένει και η εργασία από το σπίτι ή η παραμονή σε αυτό, ακόμα και για όσους πολίτες άνω των 70 ετών αισθάνονται άρρωστοι.

Κάποια πολιτιστικά ιδρύματα όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το μεγαλύτερο μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το Μουσείο Abba έχουν κλείσει, αλλά με δική τους πρωτοβουλία.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ