2020-04-08 12:50:43
Φωτογραφία για Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας
«Ειμαι εξαιρετικά απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στον Covid 19» ανέφερε σε επιστολή του ο καθηγητής Μάουρο Φεράρι  Την ένταση που επικρατεί στους κόλπους της

ΕΕ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού αποκαλύπτει η παραίτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας καθηγητή Μάουρο Φεράρι αφού, όπως σημειώνουν οι Financial Times, δεν κατάφερε να πείσει τις Βρυξέλλες να προχωρήσουν σε ένα ευρείας κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα στη μάχη με τον Covid-19.

«Ειμαι εξαιρετικά απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στον Covid 19» γράφει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή που έστειλε στους FT αφού υπέβαλε την παραίτησή του το απογευμα της Τρίτης στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Έφτασα στο Συμβούλιο Έρευνας ως ένθερμος υποστηρικτής της ΕΕ αλλά η κρίση του κορωνοϊού έχει αλλάξει τελείως την οπτική μου παρά το γεγονός ότι εξακολουθώ να στηρίζω με ενθουσιαμό το ιδεώδες της διεθνούς συνεργασίας» γράφει ο καθηγητής νανομηχανικής Φεράρι.


Όπως αποκαλύπτει η ένταση με την Κομισιόν ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου «όταν έγινε εμφανές ότι η πανδημία θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια τραγωδία πιθανότατα τεραστίων διαστάσεων».

Τότε ήταν, όπως υποστηρίζει, που προτεινε ένα ειδικό πρόγραμμα «ώστε οι καλύτεροι επιστήμονες του κόσμου να έχουν την ευκαιρία να παλέψουν κατά της πανδημίας με νέα φάρμακα, νέα εμβόλια, νέα διαγνωστικά εργαλεία».

Το επιστημονικό συμβούλιο του οργάνου στο οποίο ήταν επικεφαλής ο Φεράρι, όμως, απέρριψε ομόφωνα την ιδέα του με το αιτιολογικό ότι έχει την εξουσιοδότηση να χρηματοδοτεί έρευνα από κάτω προς τα πάνω και όχι αντίστροφα.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σύμφωνα με τον καθηγητή Φεράρι ήταν όταν συνεργάστηκε απευθείας με την προεδρο της Κομισιόν σε ένα νέο σχέδιο «και αυτό το γεγονός προκάλεσε μια εσωτερική πολιτική καταιγίδα»

«Η πρότασή μου μεταφέρθηκε σε διάφορα επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου πιστεύω ότι διαλύθηκε με την άφιξή του» γράφει χαρακτηριστικά.

Ο πρώην πλέον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας εκφράζει τέλος τη λύπη του «για την πλήρη απουσία συντονισμού πολιτικών υγείας ανάμεσα στα κράτη-μέλη και το μονομερές κλείσιμο των συνόρων».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ