2020-04-09 06:29:47
Φωτογραφία για Eurogroup: Ώρα αποφάσεων υπό τις συστάσεις της Λαγκάρντ
Eurogroup μέρος 2ον στις 6 το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης - Ολλανδία και Ιταλία επικεφαλής των δύο διαφορετικών λογικών - Τι περιλαμβάνει η τριπλέτα μέτρων 540 δισ. ευρώ που βρίσκεται στο τραπέζι

«Αν δεν θεραπευτούν όλες οι χώρες, θα υποφέρουν και οι υπόλοιπες»! Ελάχιστες ώρες πριν το πιο κρίσιμο Eurogroup των τελευταίων ετών, η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί τους Ολλανδούς, Φιλανδούς και λοιπούς αρνητές του Κορωνο-ομολόγου.

Δεκαέξι συνεχόμενες ώρες διαπραγματεύσεων την Τρίτη και Τετάρτη, δεν φάνηκαν αρκετές για να συμφωνήσει έστω και σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το «κονκλάβιο» των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών. Για αυτό συνεδριάζει και πάλι ξανά για να ολοκληρώσει ό,τι έμεινε στη μέση, αν και όσο απουσιάζει η λέξη «ευρωομόλογο» από την ανακοίνωση του Eurogroup, καμία άλλη διατύπωση ή δέσμευση δεν φαίνεται να ικανοποιεί τα αντίπαλα μέρη.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Βέπκε Χέκστρα, βιάστηκε να το ξεκαθαρίσει στο «ημίχρονο» του Eurogroup, χθες το πρωί: η πλειοψηφία δεν θέλει Ευρωομόλογο. Οι Ολλανδοί τραβούν το σχοινί, ενώ το Βερολίνο αφήνει να μιλούν οι άλλοι. «Όποιος δανείζεται, αναλαμβάνει και την ευθύνη» λένε οι Βόρειοι, αρνούμενοι οτιδήποτε εμπεριέχει την έννοια της «αμοιβαιοποίησης» του χρέους.


Αντίστοιχα αρνητικός παρουσιάζεται ως τώρα και υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζιοβάνι Τρία σε οτιδήποτε προτείνεται αντί ευρωομολόγου και έχει όρους ή λιγότερα λεφτά. Ποιο ισχυρό σύμμαχο από την ΕΚΤ, δεν μπορούσε ίσως να βρει. Για μισό τρισεκατομμύριο συζητούσαν χθες στο Eurogroup, τα τριπλάσια τους είπε πως χρειάζονται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και είναι η ΕΚΤ που ήδη κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να φτάσει η ρευστότητα σε κάθε άκρο και χώρα της Ευρωπης (προσφέροντας waiver και άλλα «δώρα» στη χώρα μας), ξεκαθαρίζοντας πάντα όμως πως «αυτό δεν θα είναι αρκετό» αν δεν λάβουν και οι κυβερνήσεις τις αντίστοιχες αποφάσεις.

Η τριπλέτα μέτρων 540 δισ. ευρώ που συζητούν στο Eurogroup αντί ευρωομολόγου, περιλαμβάνει:

- τις πιστωτικές γραμμές (με Μνημόνιο αλλά χωρίς Τρόικα) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ύψους 2% του ΑΕΠ μίας χώρας ή 240 δισ. ευρώ συνολικά

- την χορήγηση επιπλέον εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε αυτή να μπορεί να δανείσει επιπλέον 200 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις

- το σχέδιο της Κομισιόν για την άντληση 100 δισ. ευρώ από την αγορά έναντι εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ από όλες τις κυβερνήσεις της Ένωσης για την επιδότηση μισθών, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να μειώνουν τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων τους αντί να τους απολύσουν.

Η δημιουργία ενός έκτακτου ταμείου στήριξης για ιατρικές προμήθειες και υγειονομική περίθαλψη είναι μία ακόμη πρόταση, όπως και η γαλλική πρόταση για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου αλληλεγγύης της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της μακροπρόθεσμης ανάκαμψης.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ