2020-04-09 06:55:58
Φωτογραφία για Τραμπ-Μπάιντεν: «Μονομαχία» στη σκιά της πανδημίας που σαρώνει τις ΗΠΑ
Τραμπ-Μπάιντεν: Η αποχώρηση του Μπέρνι Σάντερς ξεκαθάρισε το προεκλογικό σκηνικό στις ΗΠΑ, που έχει επισκιαστεί από την απώλεια χιλιάδων ζωών λόγω κορωνοϊού - Πώς η επέλαση της πανδημίας αλλάζει τα δεδομένα και... κόβει την φόρα του Τραμπ

Το προεκλογικό σκηνικό στις ΗΠΑ ξεκαθάρισε και επισήμως. Η αποχώρηση του Μπέρνι Σάντερς, ενός ισχυρού διεκδικητή του χρίσματος των Δημοκρατικών, καθιστά τον Τζο Μπάιντεν αντίπαλο του Ντόναλντ Τραμπ στην αναμέτρηση για την προεδρία. Το Νοέμβρη, οι δύο άνδρες θα κονταροχτυπηθούν με έπαθλο την επόμενη τετραετία στον Λευκό Οίκο. Ο πρώην αντιπρόεδρος καθάρισε το εσωκομματικό παιχνίδι μετά τη σαρωτική νίκη του στη Νότια Καρολίνα, αλλά και τις νίκες του στο Μίσιγκαν, στο Αϊντάχο, στο Μιζούρι και στο Μισισιπί, βασιζόμενος και στους Αφροαμερικανούς που έδειξαν να τον στηρίζουν.

Εν μέσω πανδημίας, η οποία είναι η παράφρων μεταβλητή των αμερικανικών εκλογών, ο υποψήφιος πλέον των Δημοκρατικών διεύρυνε κατά έξι μονάδες το προβάδισμά του έναντι του προέδρου Τραμπ μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων
. Στην τελευταία δημοσκόπηση συμμετείχαν περισσότεροι από 1.100 ενήλικοι Αμερικανοί, με το 46% αυτών να δηλώνει ότι θα ψήφιζε τον Μπάιντεν. Στις αρχές Μαρτίου η διαφορά ήταν οριακή, βρισκόταν στη μία μονάδα. Ο άνδρας που στάθηκε δύο θητείες στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα, εθεωρείτο μέχρι πρότινος αουτσάιντερ απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ.

Η φονική πανδημία, όμως, φούσκωσε εξ αντιδιαστολής τα πανιά του, αφού οι Αμερικανοί δεν έχουν ξεχάσει όχι μόνο τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις, αλλά και τις αλλοπρόσαλλες πράξεις του προέδρου Τραμπ αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, οι οποίες επέτρεψαν στην πανδημία να προσλάβει σχεδόν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Έτσι, από εκεί που δεν το περίμενε, η μάλλον άχρωμη πολιτική παρουσία του Μπάιντεν απέκτησε όχι μόνο υπόσταση, αλλά αποκτά και προβάδισμα. Ως εκ τούτου, η εξάπλωση του ιού έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους Ρεπουμπλικάνους. Οι χειρισμοί του Λευκού Οίκου κόστισαν στην υποψηφιότητα του Τραμπ και εκτιμάται πως θα του κοστίσει ακόμα περισσότερο το αναπόφευκτο πλήγμα που θα υποστεί η αμερικανική οικονομία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πλέον σημαντικό πολιτικό γεγονός των ΗΠΑ ξεκινάει κάτω από τις πιο ιδιάζουσες συνθήκες που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Ο κορωνοϊός όχι μόνο πάγωσε την οικονομία των ΗΠΑ και ανάγκασε τους πολίτες να εγκλωβιστούν στα σπίτια τους, ώστε να μετριάσουν την φονική επιδρομή, η οποία –σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς– θα μπορούσε εάν δεν ληφθούν πολύ αυστηρά μέτρα να κοστίζει τη ζωή ακόμα και δύο εκατομμυρίων Αμερικανών.

Η προεκλογική εκστρατεία έχει έτσι κι αλλιώς επισκιαστεί από την εκατόμβη νεκρών. Εχθές στις ΗΠΑ καταγράφηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σχεδόν 2.000 θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με δεδομένα από το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Πρόκειται, για ακόμη μια φορά, για τον χειρότερο ημερήσιο απολογισμό θυμάτων σε οποιαδήποτε χώρα στον πλανήτη αφότου ξέσπασε η πανδημία.

Το νέο θλιβερό ρεκόρ (+1.973 θάνατοι), ελαφρά υψηλότερο από αυτό της προηγουμένης (1.939), αυξάνει σε 14.695 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της ασθένειας COVID-19 στις ΗΠΑ. Στη χώρα εξάλλου καταγράφεται σχεδόν το ένα τέταρτο των επισήμως επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης στον κόσμο, 429.052 συνολικά.

Ο Μπάιντεν αναγκάστηκε να ακυρώσει όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του και να τις αντικαταστήσει με αυτό που περιγράφεται ως «εκδηλώσεις εικονικής πραγματικότητας». Από την πλευρά του, ο Αμερικάνος πρόεδρος έχει βάλει στον πάγο την εκστρατεία του, αλλά κάθε μέρα πραγματοποιεί τηλεοπτικές ενημερώσεις από τον Λευκό Οίκο, οι οποίες διαρκούν μέχρι και δύο ώρες.

Ακόμα και οι πιο έμπειροι πολιτικοί αναλυτές διστάζουν ακόμα να κρίνουν πως τελικά θα επηρεάσει η πανδημία τις εκλογές. Πού θα κάτσει η μπάλα. Η πανδημία διαμορφώνει ένα πολύ ιδιαίτερο πολιτικό σκηνικό. Ενδεικτική μία δημοσκόπηση του POLITICO / Morning Consult poll, η οποία δείχνει ότι οι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι ο Ομπάμα θα ήταν καλύτερος ηγέτης εν μέσω κρίσης από τον Τραμπ, αλλά ο τελευταίος υπερέχει του Μπάϊντεν. Από τους 1990 συμμετέχοντες η πλειονότητα επέλεξε τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος προπορεύτηκε με 8 μονάδες διαφορά.

Πολλά θα κριθούν και από τον υποψήφιο αντιπρόεδρο που θα επιλέξει ο Μπάιντεν. Στο παρελθόν είχε αποκαλύψει ότι θα είναι γένους θηλυκού, αν και μάλλον κάτι τέτοιο δεν αρκεί στην παρούσα φάση. Προς το παρόν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προσέγγισε τους υποστηρικτές του Σάντερς διαδικτυακά: «Ελπίζω ότι θα ενωθείτε μαζί μας. Σας χρειαζόμαστε».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ