2020-04-09 11:37:29
Φωτογραφία για Ανάγκες χρηματοδότησης 2,5 τρισ. λόγω ύφεσης 10% - Πιέσεις για συμβιβασμό μισού τρισ. στο Eurogroup
της Δήμητρας Καδδά - Capital.gr

Τη δραστική επιδείνωση της κατάστασης στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτύπωσε με γλαφυρά χρώματα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας μέσω της επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ χθες στη μαραθώνια -αλλά άκαρπη- συνεδρίαση του Eurogroup.

Παρουσίασε την πρόβλεψη του Οργανισμού για ύφεση κοντά στο 10% στην ΕΕ φέτος. Δηλαδή μία επίπτωση διπλάσια σε έκταση από ό,τι αναμενόταν λίγες εβδομάδες πριν (σ.σ. μάλιστα η πρόβλεψη φέρεται να συμπίπτει με την ανάλογη παρουσίαση που έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Με βάση αυτή τη ζοφερή πρόβλεψη, προέβη στην εκτίμηση ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας φτάνουν συνολικά στα 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ. Εκ των οποίων το 1,5 τρισ. ευρώ πρέπει να διατεθεί φέτος και το 1 τρισ. ευρώ το 2021 Η πρόβλεψη της Λαγκάρντ σε μικρό βαθμό καλύπτεται από τους τρεις επικρατέστερους άξονες που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη σημερινή νέα συνεδρίαση του Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 6μμ σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση.


Ο λόγος για το πακέτο των 500 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ που αποτελείται εν μέρει μόνο από καθαρό "νέο" χρήμα και το υπόλοιπο από την παροχή πρόσθετης ρευστότητας. Για αυτό και τις επόμενες ώρες αναζητείται ένας συμβιβασμός που θα δίνει την εικόνα της "καλής" συμφωνίας Οι τρεις άξονες

Στο πακέτο των 500 δισ. ευρώ το "νέο" χρήμα συνδέεται με την πρόταση χρήσης μέρους των διαθέσιμων κονδυλίων του ESM (240 δισ. ευρώ επί συνόλου 410 δισ. ευρώ). Ο λόγος για ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ κάθε κράτους μέλος (σ.σ. δηλαδή περίπου 4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα).

Υπάρχουν ακόμα έντονες διαφωνίες αναφορικά με το αν συνολικά ή έστω το πιο μεγάλο μέρος του εν λόγω ποσού (δηλαδή αυτό που δεν θα συνδέεται με άμεσες υγειονομικές δαπάνες) θα συνοδεύεται με τις γνωστές "αιρεσιμότητες" που συνοδεύουν τις προληπτικές πιστοληπτικές γραμμές (ECCL), οι οποίες προτείνεται να χρησιμοποιηθούν...

Πιο "βατά” είναι τα άλλα δύο πεδία της συμφωνίας: Δηλαδή οι εγγυήσεις που θα λάβει από τα κράτη-μέλη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (25 δισ. ευρώ), προκειμένου - μέσω μόχλευσης - να παράσχει δάνεια 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις αλλά και ο δανεισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με 100 δισεκατομμύρια ευρώ από την αγορά, ούτως ώστε να στηρίξει το μισθολογικό κόστος εταιρειών με αντάλλαγμα τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης. Και σε αυτά "ουρές" που μπορούν όμως να καλυφθούν, υπάρχουν.

Το νέο εργαλείο

Όσο για την υπόλοιπη χρηματοδότηση - που μέρος των θεσμών και των ΥΠΟΙΚ πιστεύουν πως είναι αναγκαία για να στηριχθεί η έξοδος από την υγειονομική κρίση και η ανάκαμψη - συνιστά και το πιο αβέβαιο κομμάτι της διαπραγμάτευσης. Η απαίτηση της Ιταλίας να υπάρχει σαφής αναφορά σε ομόλογο στα συμπεράσματα του Eurogroup προφανώς δεν κατέστη εφικτή.

Επιπλέον, στο τραπέζι βρέθηκε πρόταση για Ταμείο Ανάκαμψης της οικονομίας, η ύπαρξη του οποίου - σύμφωνα με κοινοτικές πηγές - θεωρήθηκε απαραίτητη.

Ωστόσο η δημιουργία του κρίθηκε συνθέτη και συνδεδεμένη με πολιτικές αποφάσεις οι οποίες - όπως ειπώθηκε τουλάχιστον χθες - ενδεχομένως θα πρέπει να ληφθούν σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Δηλαδή σε μία Σύνοδο Κορυφής.

Η χθεσινή Σύνοδος διήρκεσε πάνω από 16 ώρες αν και με πολλές και - μεγάλες σε διάρκεια - διακοπές που έδειξαν την ένταση αλλά και το μεγάλο χάσμα θέσεων. Όχι μόνο σε σχέση με τη θέση της Ιταλίας και της Ολλανδίας αλλά και εντός των Θεσμών.

Οι διαφωνίες της Ιταλίας και της Ολλανδίας δεν περιορίστηκαν μόνο στην αναφορά περί αμοιβαιοποίησης του χρέους στο κείμενο αποτελεσμάτων (που δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί). Αφορούσαν και στους όρους και στις ρήτρες που ζητούσε η Ολλανδία να περιλαμβάνουν στις προληπτικές πιστοληπτικές γραμμές.

Χαρακτηριστική του κλίματος ήταν η κοινή θέση των Υπουργών Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας. Κάλεσαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων αναφορικά με την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Βεβαίως η "γλώσσα" δεν ήταν ακριβώς η ίδια. Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ ζήτησε να καταλήξουν όλες οι πλευρές σε μία "φιλόδοξη συμφωνία", ενώ ο Γερμανός ομόλογός του μίλησε για έναν "καλό συμβιβασμό για όλους τους πολίτες".
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ