2020-04-10 07:00:05
Φωτογραφία για Η Σουηδία απέφυγε μέχρι στιγμής τα χειρότερα, αλλά τώρα ετοιμάζεται για κύμα θανάτων
Η Σουηδία επέλεξε ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας του κοροναϊού από την υπόλοιπη Ευρώπη και μέχρι τώρα είχε αποφύγει μια μαζική έξαρση, αλλά πλέον ετοιμάζεται για μια ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων.

Την ώρα που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες επέβαλαν δραστικά περιοριστικά μέτρα με κλείσιμο των περισσότερων επιχειρήσεων και απαγόρευση της κυκλοφορίας, η Σουηδία ακολουθούσε το δικό της δρόμο εναποθέτοντας περισσότερη ευθύνη στους πολίτες. Φρόντισε, βέβαια, να προστατέψει τους πλέον ευάλωτους, αλλά έκανε ελάχιστα για να αναχαιτίσει τη διασπορά του φονικού κοροναϊού στον υπόλοιπο πληθυσμό, αφού οι περισσότεροι χώροι εργασίας, τα εστιατόρια και τα μπαρ παρέμειναν ανοικτά.

Παίζοντας κορώνα-γράμματα με τον κοροναϊό οι υπεύθυνοι στα κέντρα αποφάσεων απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να εφαρμόσουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να αποφύγουν τα ταξίδια, ενώ η κυβέρνηση απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων (από 500 αρχικά)
. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η «ανοσία της αγέλης», μια στρατηγική μέσω της οποίας ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα νοσεί σιγά-σιγά για να γίνει η εξάπλωση του ιού πιο αργή και σταδιακή στην χώρα. Μέχρι τώρα η Σουηδία απέφυγε τα χειρότερα, αλλά όχι εντελώς, αφού έως την Τρίτη το πρωί είχαν καταγραφεί πάνω από 7.200 κρούσματα της Covid-19 και 477 θάνατοι.

«Θα μετράμε τους  νεκρούς με τις χιλιάδες»

Το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός της χώρας, Στέφαν Λεβέν, είπε ότι ο νέος κοροναϊός ίσως να εξαπλώθηκε με βραδύτερους ρυθμούς στη Σουηδία απ’ ό,τι στις περισσότερες χώρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. «Επιλέξαμε μια στρατηγική προσπαθώντας να εξισώσουμε την καμπύλη και να αποφύγουμε μια δραματική διαδικασία, αφού το εθνικό σύστημα υγείας πιθανώς να μην αντέξει. Αλλά αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερους σοβαρά άρρωστους που θα χρειαστούν νοσηλεία στην εντατική. Θα μετρούμε τους νεκρούς με τις χιλιάδες», δήλωσε στην εφημερίδα Dagens Nyheter.

Η Βουλή της χώρας εξετάζει την υιοθέτηση πιο απαγορευτικών μέτρων, όπως το κλείσιμο καταστημάτων και εστιατορίων και η θέσπιση νέων ορίων για τις δημόσιες συναθροίσεις. Αλλά ο πρωθυπουργός φάνηκε να απορρίπτει την άποψη ότι είναι εσφαλμένη η ασυνήθιστη στρατηγική της Σουηδίας, λέγοντας ότι ο κόσμος «δεν πρέπει να δραματοποιεί» τις διαφορές στις προσεγγίσεις. «Εμείς το κάνουμε με κάπως διαφορετικό τρόπο», είπε ο Λεβέν, προσθέτοντας ότι «μερικές φορές αυτό οφείλεται επειδή βρισκόμαστε σε διαφορετικές φάσεις» της επιδημίας του κοροναϊού.

Τη στρατηγική της Σουηδίας υπερασπίστηκε και ο κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας Άντρες Τέγκνελ, που συνεργάζεται με τον κρατικό μηχανισμό. «Θεωρούμε ότι έχουμε ήδη λάβει τα σημαντικότερα μέτρα. Μείνετε στο σπίτι αν αισθάνεστε άρρωστοι. Εργαστείτε από το σπίτι αν μπορείτε. Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα προστατέψουμε τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας», τόνισε. Και πρόσθεσε: «Μπορείς να αλλάξεις το μείγμα άλλων κανόνων, όπως εκείνους που αφορούν στα εστιατόρια και τις συναθροίσεις. Αλλά το καλύτερο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται όταν όλοι τηρούν απλώς τον βασικό κώδικα συμπεριφοράς».  

Ορισμένοι επιστήμονες και ειδικοί στον τομέα της Υγείας έχουν εξαπολύσει πυρά κατά της στρατηγικής της Σουηδίας, που θυμίζει το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον στη Βρετανία για την «ανοσία της αγέλης». Το σχέδιο αυτό, ωστόσο, εγκαταλείφθηκε εσπευσμένα όταν υπολογιστικά μοντέλα έδειξαν ότι η χώρα με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να θρηνήσει έως και 250.000 νεκρούς!
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ