2020-04-10 18:18:46
Φωτογραφία για Σενάρια για στήριξη 150.000 ανθρώπων που είναι 1 έως 2 χρόνια χωρίς δουλειά
Στα πλαίσια του σχεδιαζόμενου πακέτου στήριξης των ανέργων.

Στο επίκεντρο ενός πλαισίου στήριξης λόγω κορονοϊού αναμένεται να βρεθούν oι μακροχρόνια άνεργοι.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ των εισηγήσεων οι οποίες έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι η ενίσχυση των μακροχρονίως ανέργων οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς δουλειά για ένα έως δύο χρόνια.

Στην κατηγορία αυτή των ανέργων ανήκουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κοντά στους 150.000.

Υπενθυμίζεται πως ως μακροχρόνια άνεργος λογαριάζεται από τον ΟΑΕΔ ο άνεργος εκείνος ο οποίος έχει μείνει χωρίς δουλειά για πάνω από ένα χρόνο.

Οι τελευταίες μετρήσεις του ΟΑΕΔ δείχνουν πως οι μακροχρόνια άνεργοι ξεπερνούν τους 580.000.

Ωστόσο, αρμόδια στελέχη εκτιμούν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο, από δημοσιονομικής πλευράς, να υπάρξει ένα πακέτο ενίσχυσης για πάνω από μισό εκατομμύριο δικαιούχους, πολύ περισσότερο για όλους τους μη επιδοτούμενους ανέργους, οι οποίοι ανέρχονται σε πάνω από 836.000. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως κάτι τέτοιο αποκλείεται, τονίζουν άλλες πηγές.


Την ίδια ώρα, ήδη εφαρμόζονται η δίμηνη παράταση όλων των βασικών επιδομάτων ανεργίας, τα οποία έληξαν στο α΄τρίμηνο του 2020, γεγονός το οποίο προκαλεί επιπλέον δαπάνη στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

Το μέτρο αυτό δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και μετά τα τέλη Μαϊου, οπότε έχει τεθεί και το ανώτατο χρονικό όριο πληρωμής των παρατεταμένων επιδομάτων ανεργίας, σύμφωνα με ένα σενάριο το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Εργασίας, θα δημοσιευθεί η προκήρυξη για πάνω από 36.500 θέσεις εργασίας σε πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης σε δήμους και περιφέρειες.

Την ίδια ώρα, όμως, η απώλεια πάνω από 41.000 θέσεων εργασίας η οποία σημειώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, λόγω κορονοϊού, αναμένεται να προσθέσει ενδεχομένως κοντά στους 20.000 νέους επιδοτούμενους ανέργους, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών.

Παράλληλα, αναμένεται αύξηση του πλήθους των εγγεγραμμένων ανέργων, λόγω ιδίως της εξελισσόμενης καθίζησης των νέων προσλήψεων (πέραν από τις συντελούμενες απολύσεις) στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης /πηγή Capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ