2020-04-10 23:33:58
Φωτογραφία για Αυτή η δραστηριότητα μας κάνει να νιώθουμε ωραία με το σώμα μας
Η κηπουρική και η ενασχόληση με φυτά και λουλούδια όχι μόνο κάνει καλό στον πλανήτη, όχι μόνο ενισχύει την ψυχική μας υγεία, αλλά συμβάλλει επίσης στο να αποκτήσουμε πιο

θετική εικόνα για το σώμα μας

Γνωρίζουμε ότι η κηπουρική είναι μια εξαιρετική ενασχόληση με θετικές ψυχολογικές συνέπειες. Ειδικά για τις γυναίκες, συντελεί στην παραγωγή οξυτοκίνης και στη δημιουργία ευεξίας, αλλά είναι ηρεμιστική και κατευναστική και για τα δύο φύλα. Μία νέα έρευνα βρήκε ότι η κηπουρική προάγει την εικόνα του ατόμου για το σώμα του, κάνοντας το αφενός να αντιληφθεί το δικό του και τις λειτουργίες του και αφετέρου να αποδεχτεί τυχόν ατέλειες.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ecopsychology και έγινε από τον καθηγητή Viren Swami του βρετανικού πανεπιστημίου Anglia Ruskin (ARU), ενέπλεξε 84 κηπουρούς από 12 περιοχές του Λονδίνου. Μέσα από μια σειρά ερωτηματολογίων, διαπίστωσε ότι οι κηπουροί είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα εκτίμησης του σώματος, σημαντικά υψηλότερα επίπεδα υπερηφάνειας για το σώμα τους και υψηλότερα επίπεδα εκτίμησης για τη λειτουργικότητα του, σε σύγκριση με μια ομάδα 84 άλλων ατόμων που ουδεμία σχέση είχε με την κηπουρική.


Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι όσο μεγαλύτερη η χρονική περίοδος που οι συμμετέχοντες δαπάνησαν στην κηπουρική, τόσο μεγαλύτερη ήταν η βελτίωση της θετικής εικόνας του σώματος τους όταν έφευγαν από τον κήπο τους.

Ο επικεφαλής της έρευνας ανέφερε σχετικά: «Το να έχουμε θετική εικόνα για το σώμα μας είναι ευεργετικό, καθώς βοηθά στην ανάπτυξη ψυχολογικής και σωματικής αντοχής, κάτι που συμβάλλει στη γενικότερη ευημερία. Τα ευρήματα αυτής της νέας μελέτης είναι σημαντικά επειδή δείχνουν συγκεκριμένα τα σημαντικά οφέλη του χρόνου παραμονής σε χωράφια και κήπους, οι οποίες είναι συνήθως αρκετά μικρά νησίδες πράσινου χώρου σε αστικά περιβάλλοντα».

Μάλιστα, ο ίδιος καθηγητής προτείνει την εφαρμογή πολιτικών που θα εξασφαλίζουν την πρόσβαση στη φύση για όλους τους πολίτες, μέσω της διάθεσης κοινοτικών οικοπέδων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να εξασκούνται σε αυτό. Κάτι σαν τους δημοτικούς λαχανόκηπους, που έχουν κάποιοι δήμοι δηλαδή και στην Ελλάδα και τους προσφέρουν για χρήση στους δημότες τους.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ