2020-04-13 15:52:06
Φωτογραφία για Τουρκία - Αιγαίο: Νέο βιβλίο για τις προκλητικές διεκδικήσεις της Άγκυρας
Τουρκία - Αιγαίο: Ο συγγραφέας του βιβλίου, ναύαρχος Τζιχάντ Γιαϊτζί, θεωρείται

«αρχιτέκτονας» της αμφιλεγόμενης συμφωνίας με τη Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων

Νέα βιβλίο για τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος, κυκλοφόρησε στην Τουρκία με την υπογραφή του, προσφάτως παραιτηθέντα από τη θέση του, ναύαρχου Τζιχάντ Γιαϊτζί, που θεωρείται «αρχιτέκτονας» της αμφιλεγόμενης συμφωνίας με τη Λιβύη, για την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων.

Το βιβλίο έχει τίτλο: «Απαιτήσεις της Ελλάδας. Τα προβλήματα στο Αιγαίο με ερωτήσεις και απαντήσεις» και εκδόθηκε από το Ανώτατο Ίδρυμα Πολιτισμού, Γλώσσας και Ιστορίας της Τουρκίας.

Ο Γιαϊτζί υποστηρίζει πως: «η γεωπολιτική ανισορροπία στο Αιγαίο, διαμορφώνεται από την πολιτική της Ελλάδας που λειτουργεί υπό το πρίσμα της…Μεγάλης Ιδέας» και πως τα προβλήματα θα επιλυθούν εφόσον η Τουρκία διεκδικήσει το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών, νησίδων και βραχονησίδων που αποκαλούνται «EGAYDAAK». Πρόκειται για το αρκτικόλεξο της φράσης «Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan'a devredilmemis Ada Adacik ve Kayaliklar», δηλαδή νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα -όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι- δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες.


Ο Τούρκος ναύαρχος, έως πρότινος στενός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε θέματα Μεσογείου, επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση πως στο Αιγαίο Πέλαγος υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν αποκτήθηκαν από την Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες και πως αποτελούν τουρκικό έδαφος, μιας και η Τουρκία αποτελεί διάδοχη χώρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. «Δεν είναι δυνατόν οι γεωγραφικοί σχηματισμοί, που είναι αρκετά μεγάλα νησιά, να θεωρηθούν ως ένα απλό βραχώδες πρόβλημα» σημειώνει ο ίδιος, λέγοντας πως η χώρα μας προχώρησε σε μονομερείς κινήσεις στο Αιγαίο Πελαγος, όπως είναι ο εξοπλισμός των νησιών, η επέκταση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, η χρήση του FIR ως δικαιώματος κυριαρχίας και η ιδιοκτησία των «EGAYDAAK».

Ο πρώην ναύαρχος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις εκκαθαρίσεις που έγιναν στο στρατό μετά το πραξικόπημα, ενώ έπαιξε κομβικό ρόλο στο να αποκαλυφθούν ονόματα στρατιωτικών και καθηγητών που συνδέονται με τον Γκιουλέν. Μάλιστα είναι ο εμπνευστή του περίφημου FETÖMETRE, ελληνιστί, «γκιουλενιστόμετρο».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ