2020-04-13 21:59:38
Φωτογραφία για Aγευστοι και ακοινώνητοι άνθρωποι μιλούν για την Θεία Ευχαριστία, Το Χριστό, τους Αγίους.Σημεία των καιρών που έρχονται!
“Ει εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσι” μας λέγει ο Ιησούς Χριστός. Επίσης ξεκάθαρα προειδοποιεί τους ανά τους αιώνες μαθητές Του, ότι “ουδέν ωφελεί”…. Μην έχουν αυταπάτες: “Αποβήσεται δε υμίν εις μαρτύριον”. Η αγάπη τους προς το Πρόσωπό Του, θα είναι αιτία ποικιλότροπου μαρτυρίου. Ενός μαρτυρίου αναλόγου της εποχής που θα ζουν, αλλά και που κάποτε θα καταλήξει να μιμηθεί και τα μαρτύρια των πρώτων χριστιανικών αιώνων. Πότε θα γίνει αυτό ο Θεός το γνωρίζει.

 Όμως, στην Κέρκυρα του 2020 παίρνουμε ήδη μια ιδέα. Προσάγεται ο Μητροπολίτης Νεκτάριος στον εισαγγελέα γιατί “παρανόμησε”. Ποια η παρανομία; Προσέφερε την Θεία Ευχαριστία κατά την Κυριακή των Βαΐων. Λιτάνευσε τον Άγιο Σπυρίδωνα κατά την ημέρα που έπρεπε να λιτανευτεί γιατί το μακρινό 1630, σταμάτησε θαυματουργικά μια επιδημία, μια πανδημία. Τι άλλο έκανε; Α… κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων, μετέδωσε δηλαδή Χριστό εκτός από τους συλλειτουργούς κληρικούς και σε 3 πιστούς που έτυχε να βρίσκονται στο Ναό. Έτυχε να βρίσκονται, εφόσον οι συνθήκες της λιτανεύσεως το απαιτούσαν.


Δεν θα σταθώ σε δικαιολογίες, ούτε επιχειρήματα του τύπου ότι για να σηκωθεί ο Άγιος χρειάζονται τέσσερεις ιερείς. Κάποιος πρέπει να χτυπήσει τις καμπάνες κλπ. Δεν μου χρειάζονται αυτού τους είδους τα επιχειρήματα γιατί απαντούν σε λάθος ερωτήματα.

Η πραγματική αιτία της δίωξης, αυτή που, υποσυνείδητα αν θέλετε υποβόσκει, είναι άλλη: Η μετάδοση της Θείας Κοινωνίας γίνεται πλέον αδίκημα. Σήμερα ο κορωνοϊός, αύριο κάτι άλλο. Το θέμα μπήκε στα σκαριά. Δεν θυμάμαι ποιός σύγχρονος στοχαστής είπε ότι ποτέ δεν συμβαίνει μία αλλαγή στις ζωές των ανθρώπων. Μαζί με μία αλλαγή μπαίνουν και άλλες από την πόρτα.

 Η πραγματική αιτία της δίωξης είναι ο Χριστός. Είναι το Σώμα Του και το Αίμα Του! Όπως τότε το 33 μΧ! Ο ίδιος σκανδαλισμός των ανθρώπων του κόσμου. Στους ανθρώπους της εποχής του Χριστού φάνηκαν σκληρά τα λόγια Του, περί της μετάληψης του Σώματος και του Αίματος Του. Σηκώθηκαν πολλοί και τον εγκατέλειψαν. Και φέτος το 2020, η ίδια αμφισβήτηση υπάρχει. Και μάλιστα στην πολύ ευεργετημένη και σκανδαλωδώς ευλογημένη Κέρκυρα.

Πώς σταμάτησε η επιδημία του 1630; Με προσευχή! Με μετάνοια! Με Θείες Λειτουργίες και ολονυχτίες στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. Με συρροή πιστών “εν Ιεράρχου τεμένει”.

 Οι Κέρκυραίοι τι κάνουν σήμερα; Πώς περιμένουν να σταματήσει σήμερα; Η απάντηση είναι τραγική. Κατάντημα κυριολεκτικό! (δυστυχώς). Υβρίζουν το Μητροπολίτη Νεκτάριο για το κήρυγμα του την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Πιστεύουν ότι η Θεία Κοινωνία, ο Χριστός μεταδίδει ασθένειες. Βρίζουν με καυστικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άγευστοι και ακοινώνητοι, το Μητροπολίτη Νεκτάριο, τους ιερείς, τη δισχιλιετή εμπειρία της Εκκλησίας ότι ο Χριστός μεταδίδει μόνο Ζωή και περίσσεια ζωής και όχι λοιμογόνους παράγοντες ιούς, μύκητες και μικρόβια.

  Σκεφτείτε να διέθετε η Ιατρική μια επιδημιολογική μελέτη εκατομμυρίων δειγμάτων που να κράτησε 2.000 χρόνια. Γιατί για τη Θεία Κοινωνία, είναι - στην ουσία – διαθέσιμη, μια τέτοια μελέτη. Ποτέ δεν αναφέρθηκε το παραμικρό. Κάνουν λοιπόν οι σημερινοί Κερκυραίοι, ό,τι έκαναν οι κάτοικοι εκείνης της Κωμόπολης της Ιουδαίας, τα Γάδαρα, που παρακάλεσαν το Χριστό να φύγει από τα μέρη τους. Πιστεύουν ότι ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι μια τουριστική ατραξιόν και δεν φοβούνται να ξεστομίζουν τις βλαστήμιες τους προς Αυτόν και την αμφισβήτηση τους. Κατά τα άλλα, “κλαίνε” που δεν θα γίνει το φολκλορικό και εμπορικό τους Πάσχα. Ένα Πάσχα παγκερκυραϊκού πάρτυ!!! Ένα Πάσχα α – Χριστο!!! Πάσχα χωρίς Χριστό! Αυτό είναι το Πάσχα της Κέρκυρας για τους περισσότερους.

Λοιπόν, ποιο το έγκλημα του Σεβασμιωτάτου Νεκταρίου; Η Θεία Ευχαριστία! Η μετάδοση του Σώματος και του Αίματος του Χριστού στους επιθυμούντες να κοινωνήσουν. Μα, αδαείς, και δεν σας ζητώ συγνώμη για το χαρακτηρισμό, ο επίσκοπος Νεκτάριος και ο κάθε επίσκοπος και ο κάθε ιερέας, υπάρχουν και ζουν ακριβώς και μόνο για αυτό το έργο. Γι’ αυτό ζουν πλέον στον κόσμο!

Δεν θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερο στεφάνι δόξας για τον Σεβ. Νεκτάριο από αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Εισαγγελία και από ότι, ενδεχομένως, θα ακολουθήσει. Και μάλιστα ο Θεός του το επεφύλαξε μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα! Με όλη τη σημειολογία της συγκυρίας.

 Αυτό είναι το πρόβλημα και κανένα άλλο. Η Θεία Κοινωνία! Ο αριθμός των ατόμων δεν είναι. Σιγά μην ξεπεράσουμε κάποιο μαγικό αριθμό. Δεν ήταν και τίποτα πολυπληθής λαός. Η Ιατρική, που είναι μια επιστήμη στατιστικής, θα μας διαβεβαίωνε ότι στην ουσία δεν υπήρξε κίνδυνος με ό,τι έγινε στην Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Και θα το δείτε ότι δεν θα γίνει τίποτα. Τα περί Ακτίστων Ενεργειών του Θεού πάνω στα υλικά πράγματα της Εκκλησίας όπως το θυμίαμα, τον αγιασμό, το αντίδωρο, τις εικόνες, την προσκύνηση των ιερών λειψάνων, του λαδιού από το καντήλι, των χειρών των ιερέων που βαστάζουν τα τίμια δώρα κλπ δεν τα σχολιάζω και δεν αναφέρω ότι δεν μπορούν να μεταδώσουν λοιμογόνους παράγοντες στους λαμβάνοντες πιστούς. Έτσι είναι τα πράγματα, αλλά ο μοντέρνος ορθολογισμός δεν τα δέχεται και τα λοιδορεί.

Δύο λέξεις : άγευστοι και ακοινώνητοι άνθρωποι μιλούν για την Θεία Ευχαριστία, Το Χριστό, τους Αγίους. Σημεία των καιρών που έρχονται!

Καλό α-Χριστο Πάσχα Κερκυραίοι, με το Μητροπολίτη σας είτε κατ’ ουσίαν, είτε συμβολικά σιδηροδέσμιο, γιατί φέρει το Όνομα του Ιησού Χριστού μπροστά σε Βασιλείς και Άρχοντες και όλο το αντίΘεο σύστημα της εποχής μας. Κρίμα! Φέτος, δεν θα δείτε αλειτούργητους Επιταφίους, δεν θα περάσουν όλοι οι Επιτάφιοι από το Λιστόν, δεν θα ακούσετε τις μάρτσιες των Φιλαρμονικών για να “καταλάβετε” Πάσχα, ούτε θα πάτε κάτω από τα καταστήματα των Φιλαρμονικών για να ακούσετε τις …. πρόβες (αν είναι δυνατόν), μη πηγαίνοντας καν να ακούσετε την ακολουθία των Παθών, δεν θα κάνετε show με τις στάμνες, δεν θα υπερφορτώσετε τα έθιμα γελοιοποιώντας τα. Δεν θα κάνετε όλη τη Σπιανάδα, τις Καλντεακουες, κλπ, χώρο απέραντου πάρτυ με το πέρας των λιτανειών. Ούτε οι ποικιλίες με τα θαλασσινά και τα κρεατικά θα περνάνε ανάμεσα από τις πομπές των Επιταφίων. Δεν θα πουλήσετε μούρη στους επισκέπτες για το “τέλειο” Κερκυραϊκό σας Πάσχα!

Πόσο επίκαιρος ο λόγος του Προφήτη: “τις γιορτές σας πλέον τις μισεί η ψυχή μου” λέει ο Θεός.

Και μια αλληλουχία βάσεων RNA, μικρή αλυσιδούλα κωδικοποίησης πρωτεϊνών (κορωνοϊός), σας τίναξε το Πάσχα στον αέρα. Το Κερκυραϊκό Πάσχα.

Από το Facebook του Νίκου Τζαφέστα
proskynitis
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ