2020-04-13 22:01:31
Φωτογραφία για Το VW που το είπανε Yugo?
Το επιτυχημένο Yugo μήπως ήταν τελικά μια αντιγραφή ενός μοντέλου της VW;  ιστορία του πρωτότυπου Chicco. Το Yugo, το περίφημο μικρό μοντέλο της –τότε Γιουγκοσλαβικής–

Zastava, ξεκίνησε την κατασκευή του τον Νοέμβριο του 1980 βασιζόμενο στην πλατφόρμα και τα μηχανικά μέρη του Fiat 127. Έμεινε στην παραγωγή για 28 ολόκληρα χρόνια και απέκτησε πολλούς οπαδούς τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη χώρα μας.

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του αποτέλεσε η σχεδίαση του αμαξώματός του. Με απλές και λιτές γραμμές, το Yugo έδειχνε με την πρώτη ματιά ότι αποτελούσε ένα value for money μικρό μοντέλο για όλες τις χρήσεις. Όμως, μήπως τελικά η σχεδίαση αυτή αντιγράφηκε από ένα μοντέλο της VW;

Λίγα χρόνια πριν το Yugo ξεκινήσει την παραγωγή του, η VW παρουσίασε το 1975 σε πρωτότυπη μορφή το Chicco. Επρόκειτο για ένα μοντέλο το οποίο θα τοποθετούνταν στη μίνι κατηγορία και, λόγω της πετρελαϊκής κρίσης που είχε ξεσπάσει το 1974, θα χαρακτηριζόταν από την απλότητα στην κατασκευή του, την αξιοπιστία του, το χαμηλό του βάρος και κυρίως, την πολύ χαμηλή του κατανάλωση.


Η πλατφόρμα του μοιραζόταν με το Polo και ο κινητήρας του ήταν ένα 3κύλινδρο 895 κ.εκ. μοτέρ με απόδοση 40 ίππων. Με μήκος 3,292 μέτρων και βάρος μόλις 695 κιλών, το Chicco έδειχνε ότι είχε όλα τα φόντα για να τεθεί αντιμέτωπο με τους Ιταλούς, οι οποίοι είχαν τα ηνία τότε στην κατηγορία.

Όμως, η VW δεν προχώρησε τελικά στην κατασκευή του. Παρότι αρκετά πρωτότυπα Chicco κατασκευάστηκαν για δοκιμές (ένα από αυτά μάλιστα βρίσκεται σήμερα στο μουσείο της VW στο Βόλφσμπουργκ), το τέλος της πετρελαϊκής κρίσης και η σταδιακή πτώση του ενδιαφέροντος του κοινού για μίνι μοντέλα, έθεσε τέλος στα σχέδια παραγωγής του Chicco.

Το 1980 από την άλλη, μια εταιρεία που κάθε άλλο παρά ανταγωνίστρια της VW ήταν, η Zastava, έβαλε στην παραγωγή το Yugo, ένα αυτοκίνητο που έμοιαζε πολύ με το Chicco, παρότι είχε ελαφρώς αυξημένες διαστάσεις (π.χ. μήκος 3.485 mm, βάρος 825 κιλά).

Και, παρότι η επίσημη εκδοχή της Zastava λέει ότι η σχεδίαση του Yugo είχε ανατεθεί στο σχεδιαστικό κέντρο της Fiat στο Τορίνο, εκτός από το γεγονός ότι όπως μπορείτε να δείτε και εσείς στις φωτογραφίες τα δύο αυτοκίνητα μοιάζουν, έχουν και πολλές ομοιότητες χρονικά.

Για παράδειγμα, το 1975 όταν η VW παρουσίασε το Chicco Concept (και στη συνέχεια βέβαια το απέρριψε), η Zastava γέννησε σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ίδιας της εταιρείας, την ιδέα του Yugo.

Επίσης, οι σχεδιαστές του Yugo ξεκίνησαν να σχεδιάζουν το μοντέλο μόλις δύο χρόνια μετά το Chicco, παρουσιάζοντας το πρώτο πρωτότυπο το 1978, ώστε τελικά το 1980 να ξεκινήσει την παραγωγή του.

Παρότι λοιπόν, κανείς δεν το έχει παραδεχθεί επίσημα, είναι σίγουρο ότι το περίφημο Yugo, λόγω του timing αλλά και των πολλών ομοιοτήτων σε σχεδίαση, άντλησε αισθητικά στοιχεία από το Chicco. Το πόσο όμως αυτό έγινε ύστερα από συνεννόηση των δύο εταιρειών ή όχι, κανείς δεν το ξέρει…
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ