2020-04-14 00:57:56
Φωτογραφία για Ο Ερντογάν «εγκλωβίζει» διεθνείς επενδυτές για να σώσει το κεφάλι του
H Τουρκία ουσιαστικά απαγορεύει τις ανοικτές πωλήσεις επί του τουρκικού νομίσματος κάνοντας τη λίρα μη εμπορεύσιμη διεθνώς - Νέα πτώση 1,3% στην ισοτιμία με το δολάριο

Ο Ταγίπ Ερντογάν ενεργοποιεί και τις τελευταίες του άμυνες σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την κατάρρευση του νομίσματος του και μαζί της τουρκικής οικονομίας, αλλά κάνει μεγαλύτερη ζημιά στις μακροπρόθεσμες προοπτικές αμφοτέρων.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο είναι και σήμερα κοντά σε ιστορικά χαμηλά καθώς οι διεθνείς επενδυτές σπεύδουν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους.

Η σχέση ανταλλαγής με το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται μια ανάσα από το 6,8. (6,8 λίρες για ένα δολάριο).

Η ελεγκτικές αρχές του καθεστώτος απαγόρεψαν τις μισές συναλλαγές στο τουρκικό νόμισμα (short θέσεις) για να αποτρέψουν τα αρνητικά στοιχήματα επί της τουρκικής λίρας.

Όμως έτσι κάνουν το τουρκικό νόμισμα ουσιαστικά μη εμπορεύσιμο για τους ξένους επενδυτές, αφού τους λέει ‘μπορείτε να αγοράσετε λίρες με συνάλλαγμα, αλλά πολύ δύσκολα θα καταφέρετε να πάρετε το συνάλλαγμα πίσω και να φύγετε’.


Η κίνηση ήρθε λιγότερο από μια εβδομάδα μετά από την απόφαση να περιορίσει δραστικά τις short θέσεις στο τουρκικό νόμισμα. Καθώς η παρέμβαση δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα οι τουρκικές αρχές προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω απαγορεύοντας τις σχεδόν απολύτως.

Η αντίδραση όμως και πάλι δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς προκαλεί κύμα φυγής από τους διεθνείς επενδυτές.

Επιπλεόν η κίνηση δυσχεραίνει την προσπάθεια του Ερντογάν να βρει σωσίβιο από τη Fed. Για μέρες ο τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να βάλει την κεντρική του τράπεζα μέσα στο ολιγάριθμο κλαμπ των κεντρικών τραπεζών του πλανήτη που προμηθεύονται φθηνά δολάρια απευθείας από την αμερικανική fed με swap συναλλάγματος.

Όμως μέτρα όπως ο περιορισμός των short θέσεων αποτελούν μέτρα όχι ώριμων οικονομιών-νομισμάτων άρα μειώνουν τις πιθανότητες να συμπεριληφθεί η τουρκική κεντρική τράπεζα στις λίγες επιλεγμένες που απολαμβάνουν το προνόμιο εύκολου και φθηνού δανεισμού από τη Fed.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πόσο επιζεί πάνω στα χρήματα;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πόσο επιζεί πάνω στα χρήματα;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ