2020-04-14 01:55:36
Φωτογραφία για Κορωνοϊός: Ενας νεκρός, 31 νέα κρούσματα, 2.145 συνολικά, 73 διασωληνωμένοι
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΑΡΔΑΛΙΑ

Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς / Φωτογραφία: Intime

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εναν ακόμη νεκρό που ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων στους 99 στην Ελλάδα και 31 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση του υπ. Υγείας.

Από τα 2.145 κρούσματα κορωνοϊού συνολικά στην Ελλάδα, 56% είναι άνδρες, ενώ 25,8% από αυτά σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 40,6% με ήδη γνωστό κρούσμα. Αναφορικά με τους θανάτους, 26 αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα είναι άνδρες.

Το 83% των θανάτων από κορωνοϊό στην Ευρώπη σε 4 χώρες

Πριν αναφερθεί στα νεότερα κρούσματα στην Ελλάδα, ο Σωτήρης Τσιόδρας σχολίασε πως πλέον οι ΗΠΑ έχουν περισσότερες από 560.000 περιπτώσεις της νόσου και έχουν καταγραφεί εκεί 22.115 θάνατοι από τον κορωνοϊό. «Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ και οι 50 πολιτείες έχουν κηρύξει ταυτόχρονα κατάσταση έκτακτης ανάγκης» είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, το 83% των θανάτων από τον κορωνοϊό έχει καταγραφεί σε 4 χώρες, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και το Βρετανία.


Σωτήρης Τσιόδρας: Η κατάσταση «ξέφυγε» το τελευταίο 48ωρο

Ειδική αναφορά σε μια κατάσταση που φαίνεται πως «ξέφυγε» το τελευταίο 48ωρο, έκανε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Ο λοιμωξιολόγος επανήλθε στις οδηγίες αυτοπεριορισμού που πρέπει να ακολουθούν όλοι όσοι εμφανίζουν συμπτώματα του κορωνοϊού ή ανήκουν στον στενό οικογενειακό κύκλο τέτοιων ανθρώπων. «Όλα τα μέλη της οικογένειας θεωρούνται στενές επαφές και πρέπει να μένουν σε αυστηρή καραντίνα για 14 ημέρες από την ημέρα που το πρώτο άτομο εμφάνισε συμπτώματα».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας προχώρησε σε αυτή την παρατήρηση, καθώς κλιμάκια του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ επισκέφτηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, όπου διαπιστώθηκαν παραλείψεις στα μέτρα προστασίας, αλλά και πρακτικές που μπορούσαν να οδηγήσουν στη μετάδοση του ιού.

«Όλοι οι θετικοί απομακρύνθηκαν από τις δομές, όπως και οι εργαζόμενοι με τακτική επαφή» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας που τόνισε και πάλι: «Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων του εργαζομένου ή μέλους της οικογένειάς του, δεν πρέπει να προσέρχεται στον χώρο εργασίας».

«Είμαστε εδώ και πολλές εβδομάδες σε κατάσταση συναγερμού αντίστοιχη των φυσικών καταστροφών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας και τόνισε: «Μια φωτιά που πάει να σβήσει δεν πρέπει να αναζωπυρωθεί. Δεν ορίζει τις κινήσεις μας η πίστη σε κάποια τύχη ή τον καλό καιρό. Αυτό που έχουμε καταφέρει, σχετίζεται άμεσα με κάποια από τα μέτρα που έγκαιρα ελήφθησαν», είπε.

Χαρδαλιάς: Κάποιοι οφείλουν να αντιληφθούν ότι δεν είναι περισσότεροι πιστοί

Στο ζήτημα των λειτουργιών στις εκκλησίες αναφέρθηκε εκ νέου ο υφ. Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς. «Οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας», επανέλαβε, προσθέτοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Εκκλησίας και των πιστών ακολούθησαν τις συστάσεις.

«Με δύο μόνο, δυστυχώς, εξαιρέσεις», τόνισε, χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας ότι «πέρα των νομικών ευθυνών, κάποιοι οφείλουν να αντιληφθούν ότι δεν είναι περισσότεροι πιστοί, χριστιανοί από τους άλλους, καθώς παραβιάζουν τις αποφάσεις Ιεράς Συνόδου».

Χαρδαλιάς για κρούσμα κορωνοϊού στο Δροσερό Ξάνθης

«Είχαμε συναγερμό στο Δροσερό Ξάνθης. Παρακολουθούμε την περιοχή σε συνεργασία με τους δημάρχους και την περιφέρεια. Το κρούσμα της μικρής, που βρέθηκε θετικό μας δημιούργησε ανησυχία. Μεταβήκαμε εσπευσμένα στην Ξάνθη, ακολουθώντας το πρωτόκολλο. Σε συνεργασία με διαμεσολαβητές προχωρήσαμε στην οριοθέτηση περιοχών ελέγχου», ανέφερε, στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι ελήφθησαν 335 δείγματα τα οποία εστάλησαν σε τρία διαφορετικά εργαστήρια και τις επόμενες 18 ώρες θα υπάρχει μια συνολική εικόνα.

Διαφορετικές ημερομηνίες για τις συντάξεις -Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός

Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, όπου παρατηρήθηκε έξω από τις τράπεζες τις ημέρες πληρωμής των συντάξεων, ο Νίκο Χαρδαλιάς ενημέρωσε για τις νέες ημερομηνίες.

ΙΚΑ, ΟΤΕ, Τράπεζες: 22 και 24 Απριλίου 2020, με βάση τον τελευταίο αριθμό στον ΑΜΚΑ τους

ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΕΑ: 27 Απριλίου

ΝΑΤ, Δημοσίου, ΔΕΗ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ: 29 Απριλίου

Οι περιοχές που παρατείνεται η καραντίνα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση στην καραντίνα για 10 μέρες στην Μεσοποταμίας Καστοριάς. Τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται στους δήμους Καστοριάς και Ξάνθης για δέκα μέρες.

Ο περιορισμός κίνησης παρατείνεται στην παραλία Θεσσαλονίκης αλλά και στα Ιωάννινα, μέχρι 27 Απριλίου. Αύριο, ωστόσο, ολοκληρώνεται η καραντίνα στα χωριά Εχίνος στην Ξάνθη και Φούστανη στην Πέλλα.

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Στέλιο Πέτσα

Σήμερα Μεγάλη Δευτέρα 13 Απριλίου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας ότι δεν επιτρέπονται το Πάσχα μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως το Πάσχα οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς και ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για τους εορτασμούς. Κανένας εφησυχασμός, καμία χαλάρωση, τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό στις 7:30 απόγευμα με νέο διάγγελμα.

Όπως έγραψε πρώτο το iefimerida.gr, o πρωθυπουργός στο διάγγελμά του θα αναφερθεί στην τρέχουσα κατάσταση με τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μιλήσει για την πλειονότητα των πολιτών που έχουν επιδείξει προσωπική ευθύνη και τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-enimerosi-toy-ypoyrgeioy-ygeias-0
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ