2020-04-15 08:59:08
Φωτογραφία για Κορωνοϊός: Η κοινωνική απόσταση ίσως πρέπει να διατηρηθεί έως το 2022!
Iatropedia newsroom 

Δυσοίωνες προβλέψεις από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Ο κορωνοϊός Covid-19 είναι πιθανό να μας ταλαιπωρεί για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο κορονοϊός Covid-19 έχει φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή μας και οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα μας ταλαιπωρήσει αρκετό καιρό ακόμα.

Αυτό δείχνει μία ακόμα μελέτη, η οποία υποδηλώνει ότι ο κορωνοϊός είναι απίθανο να ηττηθεί στο εγγύς μέλλον. Αντιθέτως, το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί να λαμβάνουμε μέτρα εναντίον του έως το 2022.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διάφορα μοντέλα για να εξετάσουν πιθανά σενάρια για την πορεία της πανδημίας την επόμενη πενταετία.

Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν πως θα μπορούσε να εξαπλώνεται ο κορωνοϊός Covid-19 στο εγγύς μέλλον, με βάση διάφορες παραμέτρους. Μία από τις κυριότερες είναι η ανάπτυξη ανοσίας. Όπως εξηγούν, άλλη βαρύτητα έχει στη μελλοντική εξέλιξη της πανδημίας η βραχυχρόνια ανοσία και άλλη η μακροχρόνια (μόνιμη). Η ανοσία θεωρείται βραχεία όταν διαρκεί κάτω από ένα χρόνο, λένε οι επιστήμονες.


Το γενικό συμπέρασμα της μελέτης τους ήταν ότι ο κορωνοϊός πιθανότατα θα εμφανίζεται με εξάρσεις και υφέσεις που θα καταστήσουν αναγκαία την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά περιόδους. Μάλιστα αυτό πιθανώς θα συνεχιστεί μέχρι το 2022.

Στα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόζουμε συμπεριλαμβάνεται η κοινωνική απόσταση, δηλαδή η διατήρηση απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων από άλλα άτομα, εκτιμούν.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η υιοθέτηση μέτρων θα είναι απαραίτητη για να περιορίζεται ο αριθμός των ανθρώπων με βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και να αποφευχθεί η κατάρρευση των εθνικών συστημάτων Υγείας.

Οι κρίσιμοι παράγοντες

Όπως γράφουν στην επιστημονική επιθεώρηση Science, η πορεία του κορωνοϊού τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες. Τέτοιοι παράγοντες είναι:

Αν η διασπορά του θα έχει εποχικότητα (υποχώρηση το καλοκαίρι, αναζωπύρωση τον χειμώνα)

Αν οι φορείς και οι ασθενείς θα αναπτύσσουν ανοσία και πόση θα είναι η διάρκειά της

Αν θα αποκτήσουμε διασταυρούμενη ανοσία, δηλαδή αν θα μας παράσχει κάποια προστασία η έκθεσή μας σε άλλους κορωνοϊούς που κυκλοφορούν ευρέως. Τέτοιοι κορωνοϊοί είναι οι τέσσερις που προκαλούν κοινό κρυολόγημα (ιώσεις).

Η ανθρωπότητα χρειάζεται επειγόντως απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, υπογραμμίζουν. Και προσθέτουν ότι εξίσου απαραίτητες είναι ορολογικές κλινικές μελέτες που θα εξετάσουν μακροπρόθεσμα τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού μας στον ιό.

Τέλος, εκτιμούν ότι ο νέος κορωνοϊός είναι απίθανο να εκριζωθεί, σε αντίθεση με ό,τι έγινε με τον συγγενή του ιό που προκάλεσε την επιδημία του SARS το 2003. Το πιθανότερο είναι ότι θα παρατηρείται «κυκλική αύξηση των κρουσμάτων» σε ετήσια, διετή ή σποραδική βάση.

Ακόμα, δε, και αν η ανθρωπότητα κατορθώσει να εκριζώσει επιτυχώς τον κορωνοϊό, η επιτήρηση γι' αυτόν θα πρέπει να συνεχιστεί έως το 2024. Και αυτό διότι θα είναι πιθανή μία αναζωπύρωση της μετάδοσης.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ