2020-04-16 18:59:47
Φωτογραφία για Κομπιναδόροι, made in Germany: Πώς υπεξαιρούν την κρατική βοήθεια
Ακόμα και οι κακοποιοί χαρακτηρίζονται από την περίφημη γερμανική αποτελεσματικότητα - Περίπου τέσσερις χιλιάδες εταιρείες έπεσαν θύματα της απάτης

Στις αρχές του μήνα, η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, το πιο πυκνοκατοικημένο κρατίδιο της χώρας, κατέβαλε σε μία μέρα 2,3 δισ. ευρώ σε 225.000 μικρές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξης έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας.

Μια εβδομάδα αργότερα, ο Αντρεας Πινκγουαρτ, ο υπουργός Οικονομίας του κρατιδίου, αναγκάστηκε να σταματήσει το πρόγραμμα. Επιτήδειοι είχαν δημιουργήσει πάνω από 90 ψεύτικους ιστότοπους, «ψαρεύοντας» τα στοιχεία χιλιάδων αιτούντων ώστε να καρπωθούν τα χρήματα.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι πρόκειται για μια εγκληματική οργάνωση, η οποία εκμεταλλεύτηκε την σαφώς μεγάλη πίεση των εταιρειών και της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί η κρίση από τον κορωνοϊό», δήλωσε ο Μάρκος Χάρτμαν, ο εισαγγελέας που ηγείται της ομάδας καταπολέμησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο που ερευνά την υπόθεση.


Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ σε βοήθεια σε εταιρείες και μισθολογικές ενισχύσεις για τους εργαζόμενους. Η Γερμανία επαινέθηκε για την επιλογή της χρήσης ιστοσελίδων που επισπεύδουν τη διαδιακασία χωρίς γραφειοκρατία.

Ο ιστότοπος του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας είχε δημιουργήσει μια απλή ψηφιακή διαδικασία για τη συλλογή των βασικών στοιχείων των εταιρειών που αιτούνται βοήθεια με αποτέλεσμα να εγκρίνει 300.000 αιτήσεις το πρώτο Σαββατοκύριακο. Οι εταιρείες με έως εννέα εργαζόμενους θα μπορούσαν να λάβουν 9.000 ευρώ και η επιδότηση αυξάνονταν στα έως και 25.000 ευρώ για εκείνες τις εταιρείες με έως 50 εργαζόμενους.

Οι απατεώνες δεν έχασαν χρόνο. Στην περίπτωση της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, οι πλαστοί ιστότοποι εξαπάτησαν τις εταιρείες ώστε να υποβάλουν τα στοιχεία τους και στη συνέχεια τα χρησιμοποίησαν για να υποβάλουν την αίτηση για κρατική ενίσχυση, με τα χρήματα να μεταφέρονται στους δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Σύμφωνα με τις αρχές οι ψεύτικες σελίδες εμφανίστηκαν σε όλες τις μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο.

Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου δήλωσε ότι οι ψεύτικες σελίδες έμοιαζαν απολύτως αληθινές και πρόσθεσε πως αυτό μας λέει πολλά για την τόλμη των δραστών.

Η έρευνα εντόπισε περισσότερες από 90 ψεύτικες σελίδες, οι οποίες φιλοξενούνται κυρίως από διακομιστές εκτός Γερμανίας. Υπολογίζεται ότι τα θύματα της απάτης ανέρχονται σε περίπου 3.500 εως 4.000 πριν οι αρχές του κρατιδίου «κατεβάσουν» τη δική τους ιστοσελίδα την περασμένη εβδομάδα για να αποτρέψουν νέες εξαπατήσεις. Η επανεκκίνηση έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.

Θύμα απάτης έπεσαν και οι υγειονομικές αρχές του κρατιδίου καθώς μία κλωνοποιημένη ιστοσελίδα τους υποσχέθηκε 10 εκατομμύρια μάσκες προσώπου.

Σε όλη τη Γερμανία, έχουν εγκριθεί 1,8 εκατομμύρια αιτήσεις από αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις, για οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πίτερ Αλτμάιερ, προειδοποίησε σε συνέντευξή του ότι η χώρα θα είναι σκληρή με εκείνους άτομα που κάνουν κατάχρηση του συστήματος. «Μερικά μαύρα πρόβατα θέτουν σε κίνδυνο τη γρήγορη πληρωμή για πολλές χιλιά
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ