2020-04-17 13:40:55
Φωτογραφία για Οι δρόμοι του Παρισιού σε καραντίνα η πόλη του Φωτός χωρίς τους τουρίστες της;
6 Απριλίου. Μια γυναίκα με προστατευτική μάσκα περπατά δίπλα στον Πύργο του Άιφελ.

Κάθε χρόνο επισκέπτονται το Παρίσι εκατομμύρια τουρίστες. Γεμίζουν τους δρόμους της

πόλης με κατεύθυνση τα αξιοθέατα και τα πολιτιστικά μνημεία. Επισκέπτονται τα μουσεία, τρώνε στα εστιατόρια ή απολαμβάνουν μερικά ποτήρια κρασί, αράζουν στα καφέ ή περιμένουν στην ουρά για να αγοράσουν μπαγκέτες. Όλα αυτά για να επιστρέψουν αργά το βράδυ στο ξενοδοχείο τους, έπειτα από μια τελευταία βόλτα στον Πύργο του Άιφελ.

Το πρωί, η γαλλική πρωτεύουσα ξυπνάει νωρίς. Οι Γάλλοι πηγαίνουν για τζόκινγκ κατά μήκος της Μονμάρτης. Στο τέλος του δρόμου συναντούν την Βασιλικής της Ιερής Καρδιάς (Sacré-Cœur) η οποία κοιτά με επιβλητικότητα την υπόλοιπη πόλη.

9 Απριλίου. Ο ερημωμένος κήπος της Βασιλικής της Ιερής Καρδιάς. (Photo by Chesnot/Getty Images)

Η πανδημία έκανε όμως και το Παρίσι… να “κλείσει”. Η Γαλλία είναι πέμπτη σε σειρά κατάταξης στον αριθμό κρουσμάτων του κορωνοϊού. Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Η χώρα ακολουθεί αυστηρά μέτρα από τον Μάρτιο. Το ίδιο και οι κάτοικοι της πρωτεύουσας.


Βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για να πάνε στη δουλειά ή για ψώνια πρώτης ανάγκης, έχοντας φυσικά τη βεβαίωση μετακίνησης στην τσέπη τους. Διαφορετικά θα πληρώσουν πρόστιμο.

4 Απριλίου. Ένα από τα καταστήματα της Chanel, στη λεωφόρο Montaigne. (Photo by Chesnot/Getty Images)

12 Απριλίου. Κάτοικος του Παρισιού χειροκροτά από το μπαλκόνι της τους υγειονομικούς που δουλεύουν ανήμερα το Πάσχα. (Photo by Chesnot/Getty Images)

Περιμένουν στις ουρές των σούπερ μάρκετ, που σε πολλές περιπτώσεις τα ράφια τους αδειάζουν αμέσως, ακολουθώντας την οδηγία για 2 μέτρα απόσταση. Οι πινακίδες άλλωστε γύρω τους δεν τους αφήνουν πολλά περιθώρια να ξεχαστούν. Επιμένουν όμως να κατεβαίνουν από τα σπίτια τους για να κάνουν τις αγορές τους αντί να τις κάνουν online.

21 Μαρτίου. Υπάλληλος του σούπερ μάρκετ κατευθύνει την είσοδο των πελατών που περιμένουν τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας. (photo by Xavier Laine/Getty Images)

15 Απριλίου. Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι περπατά στο “Jardin des Tuileries” φορώντας προστατευτικές μάσκες Coronavirus. (Photo by Chesnot/Getty Images)

Κατά τα άλλα οι ιστορικοί δρόμοι του Παρισιού, οι πλατείες και τα μνημεία όπως είναι η Αψίδα του Θριάμβου, όπου συναντιούνται οι λεωφόροι Champs-Élysées και Grande Armée και η Rue Royale έχουν ερημώσει.

5 Απρλίου. Η θέα από την Αψίδα του Θριάμβου. (Photo by Pierre Suu/Getty Images)

5 Απριλίου. Έξω από το μουσείου του Λούβρου. (Photo by Chesnot/Getty Images)

Κατά μήκος του Σηκουάνα κυκλοφορούν μόνο περιστέρια. Η θέα προς τον Πύργο του Άιφελ από το Trocadéro είναι ανεμπόδιστη, χωρίς τους συνηθισμένους τουρίστες που συνωστίζονται για μία φωτογραφία. Παντού επικρατεί μια ησυχία.

15 Απριλίου. Πάπιες περπατούν στην έρημη πλατεία Colette. (Photo by Chesnot/Getty Images)

13 Απριλίου. Περιστέρια μπροστά από τη Notre-Dame. (Photo by Chesnot/Getty Images)

13 Απριλίου. Η θέα ενός άδειου δρόμου στην πόλη. (Photo by Aurelien Meunier/Getty Images)

Το βράδυ, μέσα σε αυτή την ησυχία συνεχίζει να φωτίζει και ο Πύργος του Άιφελ. Ρίχνει το φως του στο Παρίσι υπεθυμίζωντας, ίσως, το μήνυμα των ημερών: Restez shez vous.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ