2020-04-19 10:51:17
Φωτογραφία για Κορωνοϊός: Η παρουσία αντισωμάτων δεν συνεπάγεται ανοσία, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Ασαφή τα επιστημονικά δεδομένα που φθάνουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μπορεί κάποιος να διαθέτει αντισώματα, αλλά να μην είναι προστατευμένος από τον κορωνοϊό Covid-19.

Προειδοποίηση για τα τεστ αντισωμάτων για τον νέο κορωνοϊό απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όπως δήλωσαν εκπρόσωποί του, ο κορονοϊός Covid-19 μπορεί μεν να προκαλεί ανάπτυξη αντισωμάτων, αλλά η ανίχνευσή τους στο αίμα δεν συνεπάγεται αυτομάτως ανοσία εναντίον του. Επιπλέον, δεν είναι ενδεικτική ούτε των πιθανοτήτων που έχει κανείς να ξαναμολυνθεί από τον ιό.

Ακόμα, όμως, κι αν τα αντισώματα είναι αποτελεσματικά, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα φέρει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ώστε να αρχίσει η λεγόμενη ανοσία της αγέλης.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Αμφιβολίες για την ανοσία των ασθενών – Τι έδειξε νέα μελέτη

«Πολλές προκαταρκτικές πληροφορίες που φθάνουν στα χέρια μας υποδηλώνουν ότι είναι χαμηλό το ποσοστό του πληθυσμού με αντισώματα», δήλωσε ο Dr Michael Ryan, ανώτατος εμπειρογνώμονας του Π.Ο.Υ. σε θέματα εκτάκτων αναγκών υγείας. «Η άποψη ότι ο κορωνοϊός έχει μολύνει πολλούς και έχουν αντισώματα εναντίον του, δεν φαίνεται να ευσταθεί».


«Τα τεστ αντισωμάτων μπορούν μόνο να μετρούν τα επίπεδά τους», συνηγόρησε η Dr. Maria Van Kerkhove, επικεφαλής της Μονάδας Αναδυόμενων Νόσων & Ζωονόσων του Π.Ο.Υ. «Όποιος φέρει αντισώματα δεν αποκτά αυτομάτως ανοσία εναντίον του ιού».

Με άλλα λόγια, η παρουσία των αντισωμάτων στο αίμα υποδηλώνει ότι ένας άνθρωπος:

Είχε κατά το παρελθόν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός

Ήταν ασυμπτωματικός ή ανάρρωσε

Ο κορωνοϊός Covid-19 έχει ανιχνευθεί έως τώρα σε περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Έχει επίσης κοστίσει τη ζωή σε 160.717 από αυτούς.

Γίνονται εμφανή σε 1-2 εβδομάδες

Τα αντισώματα φθάνουν σε ανιχνεύσιμα επίπεδα 1-2 εβδομάδες μετά τη μόλυνση από τον νέο ιό, εξήγησε η Dr Kerkhove.

Από την πλευρά του, ο Dr Ryan τόνισε ότι τα υπάρχοντα τεστ αντισωμάτων «έχουν πρόβλημα ευαισθησίας. Και αυτό διότι μπορεί να δώσουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα». Αρκετές φορές έχει αναφερθεί ότι άνθρωποι που αρχικά ήταν αρνητικοί στα τεστ αντισωμάτων, αργότερα βρέθηκαν θετικοί.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όσοι νοσούν σοβαρά από τον νέο κορωνοϊό, λαμβάνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από δύο αλλεπάλληλες αρνητικές μετρήσεις. Οι μετρήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε δύο διαφορετικές ημέρες.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ