2020-04-25 23:01:25
Φωτογραφία για Είναι τα μάτια πηγή μετάδοσης του ιού;
«Γενετικό υλικό του SARS-CoV-2 ανιχνεύτηκε σε οφθαλμικά επιχρίσματα αρκετές ημέρες μετά την ανίχνευσή του σε ρινικά επιχρίσματα», υποστηρίζουν οι συντάκτες της μελέτες

Τα μάτια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μετάδοση του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σε ιατρική επιθεώρηση.

Επιστήμονες εντόπισαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του COVID-19, μία γυναίκα από την Ιταλία, με ανιχνεύσιμα επίπεδα μολυσματικών ιογενών σωματιδίων στους οφθαλμούς της, παρά το γεγονός ότι η ρινική της κοιλότητα ήταν «καθαρή» από τον ιό.

Στις 23 Ιανουαρίου, η 65χρονη γυναίκα ταξίδεψε αεροπορικώς από την κινεζική πόλη Ουχάν της Κίνας - απ΄όπου ξεκίνησε για πρώτη φορά η εξάπλωση του κορωνοϊού - στην Ιταλία.

Έπειτα από πέντε ημέρες, άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα COVID-19 και εισήχθη στο νοσοκομείο. Τα πρώτα της συμπτώματα περιελάμβαναν ξηρό βήχα, πονόλαιμο, φλεγμονή των βλεννογόνων στη μύτη, επιπεφυκίτιδα ή ροζ μάτια. Η γυναίκα βρέθηκε θετική στον κορωνοιό και λίγες μέρες αργότερα, παρουσίασε πυρετό και ναυτία.


Την τρίτη ημέρα της νοσηλείας της, οι γιατροί εντόπισαν ότι είχε ή γενετικό υλικό του κορωνοϊού στα μάτια της και συνέχισαν να παίρνουν επίχρισμα από την περιοχή των οφθαλμών της σε καθημερινή βάση.

Αν και το μάτια της γυναίκας σταμάτησαν να είναι ερεθισμένα την 20η ημέρα- να είναι δηλαδή ροζ - οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο ιός ήταν ανιχνεύσιμος μέχρι την 21η ημέρα, σύμφωνα με την μελέτη.

Για τις επόμενες δύο μέρες, ο ιός δεν ήταν ανιχνεύσιμος ούτε στη ρινική κοιλότητα αλλά και ούτε στα μάτια. Ωστόσο, την 27η ημέρα, εντόπισαν τον ιό για άλλη μια φορά στα μάτια της.

«Γενετικό υλικό του SARS-CoV-2 ανιχνεύτηκε σε οφθαλμικά επιχρίσματα αρκετές ημέρες μετά την ανίχνευσή του σε ρινικά επιχρίσματα», υποστηρίζουν οι συντάκτες της μελέτες.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, τα οφθαλμικά υγρά από ασθενείς με Covid- 19 μπορεί να εμπεριέχουν τον ιό, και ως εκ τούτου, μπορεί να είναι μια πιθανή πηγή μόλυνσης.

«Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν την σπουδαιότητα των μέτρων προστασίας, όπως η αποφυγή του αγγίγματος της μύτης, του στόματος και των ματιών αλλά και η συχνή πλύση των χεριών», όπως υποστηρίζουν.

Επιπλέον, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι οι οφθαλμίατροι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη διάρκεια κλινικών εξετάσεων, καθώς τα μάτια θα μπορούσαν να αποτελέσουν την «είσοδο» του Covid- 19 στον οργανισμού και κατά συνέπεια την πηγή εξάπλωσής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα ερεθισμένα μάτια (σαν να είναι ροζ) είχαν αναφερθεί από τους Κινέζους επιστήμονες ως πιθανό σύμπτωμα του COVID-19.

Υπήρξαν επίσης αναφορές από την Κίνα ότι τα μάτια θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης του κορωνοϊού έτσι ώστε να μπορεί να αναπαραχθεί, σύμφωνα με την μελέτη.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές πόσο μολυσματικά είναι αυτά τα οφθαλμικά δείγματα του κορωνοϊού.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στις 17 Απριλίου στην ιατρική επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine»..
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ