2020-04-27 11:32:56
Φωτογραφία για Έρχονται εξοντωτικοί έλεγχοι και αυστηρά πρόστιμα μετά το άνοιγμα των καταστημάτων- Οι προτάσεις της επιτροπής στο Μαξίμου
Σαρωτικοί έλεγχοι αναμένεται να ξεκινήσουν αμέσως μετά το πρώτο άνοιγμα των μικρών καταστημάτων των κομμωτηρίων αλλά και των κέντρων αισθητικής που έχουν προγραμματισθεί για τις 5 Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr.

Με βάση τον προγραμματισμό, αμέσως μετά τη λήξη της καραντίνας στις 4 Μαΐου, την επόμενη ημέρα θα ανοίξουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής αλλά και μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και όχι τα μεγάλα εμπορικά κέντρα τα οποία μετατίθενται για αργότερα.

Οι προτάσεις της επιτροπής

Έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι σήμερα αναμένεται να παραδοθούν γραπτώς οι οδηγίες της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων στο Μέγαρο Μαξίμου για τα μικρά καταστήματα και τα κομμωτήρια, οι οποίες και θα ενσωματωθούν στο σχέδιο της άρσης των μέτρων και θα πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμοσθούν. Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο Τρίτη.


Ήδη πάντως μία πρώτη προσέγγιση έδωσε ο υπουργός Υγείας το Σάββατο στον πρωθυπουργό σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Έκτακτες συσκέψεις στο Μαξίμου για την σταδιακή άρση των μέτρων- Το χρονοδιάγραμμα του restart»

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr, η επιτροπή των ειδικών προτείνει να υπάρχουν αντισηπτικά σε όλα τα εμπορικά καταστήματα αλλά και τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκες, ενώ κατά την είσοδο των πελατών θα εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα όπως σήμερα στα σούπερ μάρκετ με αποστάσεις δύο μέτρων αλλά και σειρά προτεραιότητας.

Στα κομμωτήρια οι πελάτες θα πηγαίνουν μόνο με ραντεβού τα οποία θα πρέπει να απέχουν χρονικά. Παράλληλα όπου είναι εφικτό όπως για παράδειγμα σε επιχειρήσεις για Μανικιούρ – Πεντικιούρ, η επιτροπή αναμένεται να συστήσει την τοποθέτηση plexiglass ώστε να υπάρχει διαχωριστικό προστασίας από τον πελάτη.

Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί κύκλοι στο HealthReport.gr, οι επιχειρήσεις που δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις, δεν θα ανοίξουν στις 5 Μαΐου αλλά όταν θα είναι έτοιμες.

Οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι πάντως για την τήρηση των μέτρων αναμένεται να ξεκινήσουν ήδη από την 5η Μαΐου, διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί κύκλοι στο HealthReport.gr και μάλιστα θα είναι εξοντωτικοί.

«Θα κλείσουν αμέσως τα καταστήματα που δεν θα τηρούν τα μέτρα και θα τους επιβάλλονται πρόστιμα τουλάχιστον 5000 ευρώ» αναφέρει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στο HealthReport.gr.

Οι έλεγχοι αναμένεται να είναι σαρωτικοί, ιδιαιτέρως το πρώτο διάστημα της απελευθέρωσης, ενώ για το «σκανάρισμα» της αγοράς θα βγουν τόσο αστυνομικοί όσο και στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αλλά και άλλων ελεγκτικών αρχών.

Να σημειωθεί ότι τα μέτρα θα αίρονται ανά 14 ημέρες ώστε να μπορούν οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας να παρακολουθούν την επιδημιολογική καμπύλη και αν αυτή λαμβάνει αυξητική πορεία από την παύση των μέτρων.

Γι αυτό άλλωστε και θα εφαρμόζονται εξοντωτικοί έλεγχοι ώστε να μη χαλαρώσουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, και η χώρα εμφανίσει πάλι αρνητικά επιδημιολογικά δεδομένα.

Μετά τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορικού, σειρά θα έχουν για «άνοιγμα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία στις 11 Μαΐου (αρχικά μόνο η 3η Λυκείου), αλλά και τα αθλήματα αλλά μόνο όσα γίνονται χωρίς την παρουσία πολλών ατόμων όπως τα μαθήματα τένις, τοξοβολίας, σκοποβολή, kite κλπ.

Σε ότι αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αναμένεται να αυξηθούν τα δρομολόγια ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ