2020-04-28 22:08:31
Φωτογραφία για Εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου : «Δεν είναι κομμωτήριο, ούτε σουπερμάρκετ η εκκλησία»
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι αρχικά δεν θα επιτρέπεται η μαζική προσέλευση των πιστών, αλλά οι ναοί θα λειτουργούν μόνο για ατομική προσευχή, με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας

Ενα από τα ζητήματα που απασχολούν εν όψει της αναμενόμενης σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων είναι και η στάση που θα κρατήσει η Εκκλησία όσον αφορά την επαναλειτουργία των ναών παρουσία πιστών.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι αρχικά δεν θα επιτρέπεται η μαζική προσέλευση των πιστών, αλλά οι ναοί θα λειτουργούν μόνο για ατομική προσευχή, με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας.

«Θα ξεκινήσει η ατομική λατρεία με την άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά το θέμα της παρουσίας του κοινού στις λειτουργίες είναι ένα θέμα το οποίο θα είναι σε επόμενο στάδιο, ελπίζουμε όχι πολύ μακριά. Αυτό είναι ένα θέμα σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.


Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Η Εκκλησία δεν είναι κομμωτήριο, έχουμε εκτροπή

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου.

«Περιμένω την επάνοδο όχι μόνο στην κανονικότητα αλλά και στην εκκλησιαστικότητα» είπε ο κ. Ιερόθεος μιλώντας στον Σκάι και πρόσθεσε ότι «εφόσον το πρόβλημα είναι στον συνωστισμό, εκεί θα λάβουμε όλα τα μέτρα, θα κάνουμε αυτά που μας έχουν υποδείξει. Τώρα αν έχουν άλλους λόγους δεν το γνωρίζω».

Ο κ. Ιερόθεος δήλωσε απογοητευμένος από όσα άκουσε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα το μεσημέρι της Δευτέρας αναρωτώμενος «τελικά τι είναι γι’ αυτούς η Εκκλησία. Τι είναι η Εκκλησία, είναι ένα σωματείο, είναι ένα σουπερ μάρκετ; Είναι χειρότερο από το σουπερ μαρκετ είναι χειρότερο από το κομμωτήριο; Τι είναι η εκκλησία δεν είναι ένας θείος οργανισμός ο οποίος έχει παράδοση 20 αιώνων;».

Ο κ. Ιερόθεος μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω διερωτώμενος «τι είναι αυτή η εξουσία και ποια είναι τα όρια της εξουσίας» και πρόσθεσε ότι τα λέει όλα αυτά διότι γνωρίζει ότι η απόφαση που έστειλε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων στον πρωθυπουργό, «κινείται περίπου σε αυτά που λέει ο Αρχιεπίσκοπος χωρίς να θέτει θέμα πίστεως».

Επικαλέστηκε τέλος τον Μαξ Βέμπερ, ο οποίος, όπως είπε, «έλεγε για τριών ειδών εξουσία. Είναι η Νόμιμη εξουσία, δεύτερον είναι η Χαρισματική εξουσία και τρίτον είναι η Παραδοσιακή εξουσία. Όταν λοιπόν η Νόμιμη δεν αναγνωρίζει την Παραδοσιακή και την Χαρισματική εξουσία, έχουμε μια εκτροπή θα έλεγα. Θα πρέπει να γίνεται συνδυασμός και των τριών εξουσιών. Αυτή τη στιγμή η εκκλησία έχει μια παράδοση 2.000 ετών δεν μπορούμε να της συμπεριφερόμαστε σαν τα κομμωτήρια».
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ