2020-04-29 09:44:31
Φωτογραφία για ΠΦΣ προς Τσιόδρα: Οδηγίες για τους φαρμακοποιούς και τη λειτουργία των φαρμακείων / COVID-19
Αξιότιμε Κύριε Καθηγητά

Καθώς η χώρα μας ξεκινά να εισέρχεται στην επόμενη φάση όσον αφορά τα εφαρμοζόμενα μέτρα στην προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης και της διασποράς του νέου κορωνοϊού SARS-COV-2, κρίνουμε απαραίτητο να προχωρήσουμε σε μια επικαιροποίηση των οδηγιών που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των φαρμακείων μας.

Βάσει των νεότερων Οδηγιών που εξέδωσε το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) στις 14/4/2020 για τα φαρμακεία της Αμερικής που θεωρούμε ότι μπορούν να εφαρμοστούν και στην χώρα μας :

Πιο συγκεκριμένα :

Οποιοσδήποτε εισέρχεται εντός του φαρμακείου θα πρέπει υποχρεωτικά να φοράει μάσκα προσώπου (μάσκες δεν θα πρέπει να φορούν παιδιά κάτω από δυο ετών, ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, ΑΜΕΑ που δεν δύνανται να τοποθετήσουν/αφαιρέσουν τη μάσκα χωρίς βοήθεια).

Οι φαρμακοποιοί και το προσωπικό θα πρέπει να φορούν διαρκώς μάσκα στο φαρμακείο κατά προτίμηση χειρουργικές μάσκες προσώπου μιας χρήσεως


Διαδικασία εκτέλεσης συνταγών :

Θα πρέπει να υπάρχει στο χώρο αντισηπτικό περιεκτικότητας τουλάχιστον 70% v/v σε αλκοόλη για τους πολίτες.

Αποφυγή οποιασδήποτε επαφής κατά την παράδοση των φαρμάκων δηλαδή να μην παραδίδονται χέρι με χέρι και να τα παραλαμβάνει από τον πάγκο ο πολίτης

Να αποφεύγεται η φυσική επαφή με οποιοδήποτε αντικείμενο του πελάτη και στην περίπτωση που αυτό συμβεί, να πλένει αμέσως μετά τα χέρια του το προσωπικό ή να χρησιμοποιεί αντισηπτικό. Σε κάθε περίπτωση να αποφεύγεται το άγγιγμα του προσώπου, του στόματος και των ματιών.

Στρατηγικές ελαχιστοποίησης κοντινής επαφής προσωπικού φαρμακείων με πολίτες :

Διατήρηση απόστασης μεταξύ των ατόμων που εισέρχονται στο χώρο (τουλάχιστον 2 μέτρα). Χρήση σχετικής σήμανσης (πχ αφίσα στην είσοδο του φαρμακείου, αυτοκόλλητα σηματοδότησης στο πάτωμα κλπ).

Τοποθέτηση προστατευτικού Plexiglas στον πάγκο του φαρμακείου.

Συχνή απολύμανση του χώρου του φαρμακείου, των επιφανειών, των τηλεφώνων, πληκτρολογίων κλπ.

Αξιότιμε Κύριε Καθηγητά

Παρακαλούμε για την σύμφωνο γνώμη σας ή για τις τυχόν παρατηρήσεις ή

ενδεχόμενες διορθώσεις προκειμένου :

Να μεταφερθούν οι οδηγίες με τη μορφή πρωτοκόλλου ενεργειών στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και στα φαρμακεία της επικράτειας.

Να γίνουν ενέργειες μαζικής επικοινωνίας των μέτρων που αφορούν την επίσκεψη του κοινού στο φαρμακείο (όπως π.χ. τήρηση αποστάσεων, χρήση μέσων ατομικής προστασίας, μη επιστροφή φαρμάκων/παραφαρμακευτικών για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας κλπ).

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ
farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Eνισχύεται...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Eνισχύεται...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ