2020-05-02 22:20:08
Φωτογραφία για Έρευνα: Τα παιδιά έχουν τις ίδιες πιθανότητες να εξαπλώσουν τον κορωνοϊό με τους ενήλικες
Κορυφαίος Γερμανός επιστήμονας προειδοποιεί για το απεριόριστο άνοιγμα των σχολείων επισημαίνοντας πως τα παιδιά έχουν τις ίδιες πιθανότητες να εξαπλώσουν τον κοροναϊό όπως και οι ενήλικες.   Επιστήμονες στη Γερμανία εφιστούν την προσοχή των υπευθύνων καθώς τα σχολεία και οι παιδικές χαρές σε ολόκληρη την Ευρώπη αρχίζουν να ξανανοίγουν.

Οι ερευνητές που ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με μολυσμένα άτομα διαπίστωσαν ότι τα ιογενή φορτία στα παιδιά διέφεραν ελάχιστα από αυτά των ενηλίκων, σύμφωνα με τον Guardian.  

 Το άνοιγμα σχολείων με την παραδοχή ότι τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να εξαπλώσουν τον ιό ήταν, επομένως, μη συνετό δήλωσε ο Christian Drosten, ιολόγος και ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας της Γερμανίας, που ηγήθηκε της ομάδας έρευνας.   «Στην τρέχουσα κατάσταση, πρέπει να προειδοποιήσουμε για το απεριόριστο άνοιγμα σχολείων και νηπιαγωγείων», πρόσθεσε.   

Η μελέτη του Drosten, η οποία κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα, εξέτασε τα ιογενή φορτία στους λαιμούς 3.721 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 παιδιών, τα οποία είχαν θετικά αποτελέσματα για κορωναϊό
. Η έρευνα διεξήχθη στο Βερολίνο μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου.   Πρόσθεσε ότι ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει την ανάλυσή, όταν ο αριθμός των τεστ που έγιναν από το Labor Berlin, το μεγαλύτερο εργαστήριο του είδους του στην Ευρώπη, είχε φτάσει στον κρίσιμο όγκο ων 60.000 δειγμάτων, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.   

Αυτό έδωσε στον ίδιο και την ομάδα του, συμπεριλαμβανομένου του Terry Jones, μαθηματικού από το Κέντρο για την εξέλιξη του παθογόνου στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, αρκετά δεδομένα για να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ανάλυση σε παιδιά που είχαν τον ιό.   Τα δεδομένα για τα παιδιά κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κοροναϊού, ήταν λιγοστά λόγω της έλλειψης ελέγχων που είχαν διεξαχθεί σε αυτά, συχνά επειδή παρουσιάζουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα.   «Το τελικό αποτέλεσμα είναι τόσο καθαρό όσο το γυαλί», είπε ο Drosten στην καθημερινή του ενημέρωση για τον κοροναϊό στον τηλεοπτικό σταθμό NDR. «Τα παιδιά δεν έχουν σημαντικά διαφορετικές συγκεντρώσεις του ιού στις αναπνευστικές τους οδούς σε σύγκριση με τους ενήλικες.»   

Ο Drosten είπε ότι θεωρεί πως τα παιδιά ήταν τόσο πιθανό να εξαπλώσουν τον ιό, όσο και οι ενήλικες, ιδίως δεδομένης της κοινωνικής τους συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας να τηρήσουν αποστάσεις αλλά και της αυξημένης κινητικότητάς τους.   

Η προειδοποίησή του ακολούθησε τη σαφή εκτίμηση του Lothar Wieler, επικεφαλής του κορυφαίου οργανισμού ελέγχου ασθενειών της Γερμανίας, του Robert Koch Institute, ότι τα παιδιά διαδραματίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στη διάδοση της νόσου με τους ενήλικες.    «Μπορούν να μολυνθούν, μπορούν να εκκρίνουν τον ιό και να μολύνουν άλλους», δήλωσε ο Wieler σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.   Παράλληλα, χώρες σε όλη την Ευρώπη ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά τα σχολεία τις επόμενες εβδομάδες. 

Στην Ελβετία, οι παππούδες επιτρέπεται τώρα να αγκαλιάζουν τα εγγόνια κάτω των 10 ετών, μετά από απόφαση του επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών του υπουργείου Υγείας.   

Στη Γερμανία, οι παιδικές χαρές άρχισαν να ανοίγουν εκ νέου την Παρασκευή και μαθητές ηλικίας 11 και 12 ετών πρόκειται να επιστρέψουν στο σχολείο σε ένα κλιμακωτό σύστημα από την επόμενη εβδομάδα. Τα μαθήματα θα χωριστούν σε δύο ομάδες, οι οποίες θα εναλλάσσονται μεταξύ μαθημάτων στο σχολείο και στο σπίτι.   

Στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν παρά τις συμβουλές της επιστημονικής επιτροπής της κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι τα σχολεία, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν ξανά «προοδευτικά» από τις 11 Μαΐου.   Τα σχολεία κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα ενώ τα μαθήματα θα είναι επίσης κλιμακωτά και θα αποτελούνται από 15 μαθητές το πολύ.   Η Céline Prier-Cheron, συνδικαλιστικός εκπρόσωπος και δασκάλα σε ένα δημοτικό σχολείο στο Eure-et-Loir, χαρακτήρισε τις οδηγίες αδύνατες.   «Πώς εξηγείς στα παιδιά στα νηπιαγωγεία ότι πρέπει να σηκώσουν το χέρι τους για να πάρουν ένα αντικείμενο, να σηκωθούν, να μιλήσουν σε έναν φίλο σεβόμενοι τους κανόνες απόστασης; 

Αυτό το πρωτόκολλο υγείας δεν μπορεί να εφαρμοστεί ως έχει, ειδικά στα νηπιαγωγεία », είπε στη γαλλική τηλεόραση.   Πρόσθεσε δε πως «Η διδασκαλία βασίζεται στον χειρισμό αντικειμένων, ειδικά στο νηπιαγωγείο. Αν πρέπει να απολυμάνουμε αντικείμενα κάθε φορά που το χειρίζεται ένα παιδί, αυτό είναι ανέφικτο».  

 Η ομοσπονδία γονέων, το FCPE, έγραψε στο Twitter ότι οι γονείς ήταν απρόθυμοι να στείλουν τα παιδιά πίσω στο σχολείο.   «Αυτό μας λένε τα μέλη μας, αλλά προφανώς επίσης υπόκεινται σε περιορισμούς από τους εργοδότες τους», έγραψε. «Αλλά υπάρχουν πάρα πολλές αβεβαιότητες», συμπλήρωσε η ομοσπονδία.   

Τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία, το προσωπικό θα πρέπει να φορά μάσκες, καθώς και τα περισσότερα παιδιά άνω των έξι ετών. Οι ειδικοί της υγείας συνέστησαν να αερίζονται συχνά οι αίθουσες διδασκαλίας και να αφήνονται οι πόρτες ανοιχτές έτσι ώστε οι λαβές να αγγίζονται όσο το δυνατόν λιγότερο.   

Με πληροφορίες του Guardian 
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ