2020-05-03 21:13:35
Φωτογραφία για Εκλογές ΗΠΑ: Ποιος είναι ο Τζάστιν Αμάς από τη Συρία που μπαίνει στην «κούρσα» εκλογών για τον Λευκό Οίκο
Ο Τζάστιν Αμάς είναι Χριστιανός Ορθόδοξος γιος μεταναστών από τη Συρία, που έχουν καταγωγή από την Παλαιστίνη - Το αφιέρωμα του περιοδικού Vanity Fair και οι δεκάδες συνεντεύξεις σε τοπικά και εθνικά μέσα ενημέρωσης

Στους δύο τρίτος δεν χωρά. Ή μήπως χωρά; Έστω και υπό ασυνήθιστες συνθήκες, η προεκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη προέδρου στις ΗΠΑ έχει αρχίσει: ο Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κονταροχτυπιούνται με έπαθλο την επόμενη τετραετία στον Λευκό Οίκο.

Στην εξίσωση, όμως, μοιάζει να μπαίνει και ένας ακόμα παίκτης, ο άγνωστος εκτός αμερικανικού εδάφους Τζάστιν Aμάς.

Ο ακραιφνώς νεοφιλελεύθερος βουλευτής του Μίσιγκαν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κατέβει υποψήφιος τον προσεχή Νοέμβρη, ταράζοντας έτσι τα πολιτικά νερά. Για τον σκοπό αυτό εγκατέλειψε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τον περασμένο Ιούλιο, όταν είχε επανειλημμένως επικρίνει ανοιχτά τον Αμερικανό πρόεδρο.


Είχε δηλώσει ότι «ο Τραμπ επέδειξε μια συμπεριφορά που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποπομπή του». Ήταν ο πρώτος προερχόμενος από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα βουλευτής που είχε θέσει τέτοιο ζήτημα.

Μετά από αρκετή φημολογία και ένα αφιέρωμα του περιοδικού Vanity Fair με τίτλο «Κατεβαίνει ο Τζάστιν Αμάς για πρόεδρος;», ο 41 ετών πολιτικός επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να κατέβει υποψήφιος.

Επιχειρεί να συμμετάσχει με την στήριξη του μικρού ακραιφνώς νεοφιλελεύθερου κόμματος, το οποίο ιδρύθηκε το 1971. Η ιδεολογία του βασίζεται στη μείωση των φόρων, τη μείωση του εθνικού χρέους, την εξάλειψη του κράτους πρόνοιας, τη μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης και άλλων.

Η Washington Post τον έχει χαρακτηρίσει «μοναχικό λύκο του (νέο)φιλελευθερισμού από την Αμερική του Τραμπ». Προς το παρόν, δίνει δεκάδες συνεντεύξεις σε τοπικά και εθνικά μέσα ενημέρωσης για να προωθήσει την υποψηφιότητά του.

«Τελικά, αποφάσισα ότι χρειαζόμαστε ως χώρα κάποιον να διεκδικήσει την προεδρία με ειλικρίνεια και πρακτικότητα ως προς τη δουλειά και αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε αυτό με τους δύο υποψηφίους», δήλωσε.

Οι πιθανότητές του να νικήσει είναι απειροελάχιστες. Παρ’ όλα αυτά, ανατρέπει τις ισορροπίες, εξαγριώνοντας και τους δύο υποψηφίους, οι οποίοι τον αντιμετωπίζουν ως δυνάμει απειλή. Από την μία, οι υποστηρικτές του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζό Μπάϊντεν ανησυχούν, επειδή ένα μέρος των ψηφοφόρων με ρεπουμπλικανικό πρόσημο, που όμως, δεν θέλουν τον Τραμπ, θα έβλεπαν τον Μπάϊντεν σαν μονόδρομο, απλά και μόνο για να εμποδίσουν την επανεκλογή του σημερινού προέδρου. Τώρα, όμως, έχουν θεωρητικά και τρίτη επιλογή.

Από την άλλη, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τον κατηγορεί με μένος ότι είναι τόσο τυφλωμένος από το μίσος του για τον Τραμπ που ενδέχεται να προσφέρει τη νίκη στους Δημοκρατικούς. Ο ίδιος πάντως αντιμετωπίζει ως εξίσου καταστροφική τόσο μία νίκη του Μπάιντεν, όσο και του Τραμπ. Δεν βλέπει καμία πραγματική διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Ο Τζάστιν Αμάς είναι Χριστιανός Ορθόδοξος γιος μεταναστών από τη Συρία, που έχουν καταγωγή από την Παλαιστίνη. «Οι γονείς μου ήταν μετανάστες, η Αμερική τους έδωσε τα πάντα, κυρίως τη δυνατότητα να ονειρεύονται, σήμερα αυτή η Αμερική που τη θεωρούμε δεδομένη μπορεί στο μέλλον να μη μας δώσει τίποτα».

Παντρεύτηκε την αγαπημένη του από το Λύκειο, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων αποδείχθηκε τα προηγούμενα χρόνια επιμελής, ευκίνητος και συμπαθητικός ρήτορας. Διακρίθηκε και από το γεγονός πως ήταν από τους ελάχιστους που επέκριναν τόσο σφοδρά τον πρόεδρο Τραμπ.

Εδώ και πολλά χρόνια ανήκει στην άτυπη ομάδα νεοφιλελεύθερων Ρεπουμπλικανών που φέρει την ονομασία Freedom Caucus. Αυτό, πάντως, που δεν του αμφισβητούν ούτε οι αντίπαλοί του είναι το γεγονός ότι είναι ιδεολογικά συνεπής και μαχητής που δεν επηρεάζεται όπως οι συνάδελφοί τους από καιροσκοπικές ψηφοθηρικές σκοπιμότητες.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ