2020-05-05 10:01:11
Φωτογραφία για Οι «Νότιοι» φοβούνται το τεράστιο κρατικό πακέτο στήριξης των Γερμανών
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ανοιχτά ότι οι μεγάλες δαπάνες των Γερμανών απειλούν τη συνοχή της ευρωζώνης- «Δεν θα δεχθούμε να μας εξαγοράσουν οι γερμανικές εταιρείες» διαμηνύουν Ιταλοί και Ισπανοί στις Βρυξέλλες

Ευθείες βολές εξαπολύουν πλέον οι Γάλλοι εναντίον των Γερμανών και της τεράστιας δύναμης πυρός που ξεδιπλώνουν για τη στήριξη της οικονομίας τους η οποία απειλεί να αλλάξει καθοριστικά τις ήδη ανισοβαρείς ισορροπίες στην Ε.Ε.

Η συζήτηση διεξάγεται υπόγεια εδώ και εβδομάδες, αλλά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ το είπε ανοιχτά σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στη γαλλική Liberation.

«Ο κίνδυνος -είπε- είναι την επόμενη μέρα της κρίσης τα κράτη που έχουν μεγάλες δυνατότητες στον προϋπολογισμό τους, όπως η Γερμανία, να ανακάμψουν πολύ γρήγορα, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία, θα κινηθούν πολύ αργά. Η ευρωζώνη δεν θα μπορέσει να επιβιώσει σε αυξανόμενες οικονομικές αποκλίσεις».


O 51χρονος Γάλλος πολιτικός εκφράζει ανοιχτά τις διαμαρτυρίες που φτάνουν στις Βρυξέλλες το τελευταίο διάστημα από τις μεγάλες χώρες του Νότου, που βλέπουν τη Γερμανία να διοχετεύει τεράστια ποσά για τη στήριξη της δικής της οικονομίας.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι αντιδράσεις χωρών του Νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία για το ότι η Γερμανία χορηγεί τεράστιες κρατικές ενισχύσεις στην αγορά και τις επιχειρήσεις της, στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό. Την ίδια ώρα το Βερολίνο είναι αντίθετο σε κοινές δαπάνες, όπως μέσω ενός ευρωομολόγου, οι οποίες θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις ισορροπίες.

Υπό κανονικές συνθήκες οι κρατικές ενισχύσεις απαγορεύονται αλλά από τις αρχές Μαρτίου οι απαγορεύσεις έχουν αρθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του ανταγωνισμού.

Μέχρι τώρα, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν εγκρίνει κρατική βοήθεια συνολικού ύψους 1,9 τρισ. ευρώ για τις 26 χώρες της Ε.Ε., χωρίς τη Βρετανία σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times. Από τα χρήματα αυτά το 52% αφορά στη Γερμανία.

Η οικονομική αυτή υπεροπλία στρεβλώνει τις ισορροπίες και τελικά τους κανόνες του ίσου ανταγωνισμού.

Είναι επίσης η Δανία, η Ολλανδία και η Αυστρία που έχουν κι αυτές «βαθιές τσέπες» και μπορούν να στηρίξουν τις δικές τους επιχειρήσεις, σε βάρος τελικά των υπολοίπων χωρών.

Προ ημερών εκπρόσωποι του τουρισμού και της βιομηχανίας της Ιταλίας διεμήνυσαν στις Βρυξέλλες ότι δεν θα δεχθούν να γίνουν θύματος επιχειρηματικής επέλασης των γερμανικών συμφερόντων τα οποία στηρίζονται αφειδώς από το γερμανικό Κράτος. Και ότι εάν εκδηλωθούν κινήσεις εξαγοράς ιταλικών επιχειρήσεων από άλλες χώρες -φωτογραφίζοντας τη Γερμανία- θα υπάρξει αντίδραση από τη Ρώμη. Έγινε μάλιστα ιδιαίτερα αναφορά στον ιταλικό τουριστικό τομέα, ο οποίος αναμένεται να υποστεί υπαρξιακό πλήγμα λόγω κορωνοϊού -όπως φαίνεται ότι θα γίνει και στη δική μας χώρα- και αμέτρητες επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία και όχι μόνον θα είναι ευάλωτα να πουληθούν για ένα κομμάτι ψωμί.

Η μάχη αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς οι πλούσιες χώρες ζητούν να γίνουν ακόμα πιο χαλαρές οι εξαιρέσεις για τη χορήγηση κρατικής βοήθειας, ενώ, αντίθετα, οι χώρες του Νότου πιέζουν για να χορηγηθούν ευρωπαϊκά χρήματα, μέσω του υπό σύσταση Ταμείου Ανάκαμψης, σε όλες τις χώρες, έτσι ώστε το παιχνίδι να γίνει πιο ισορροπημένο.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ