2020-05-07 00:46:07
Φωτογραφία για Η Ιταλία ψάχνει τρόπο να επιστρέψουν στις φυλακές οι μαφιόζοι
Ο υπουργός Δικαιοσύνης θέλει να δώσει στους δικαστές τη δυνατότητα να επανεξετάσουν

... την απελευθέρωση των μαφιόζων υπό το φως της βελτιωμένης κατάστασης στο μέτωπο της πανδημίας

Οι ηλικιωμένοι μαφιόζοι που πρόσφατα απελευθερώθηκαν από τις φυλακές υπό τον φόβο ότι θα μπορούσαν να προσβληθούν από τον ιό λόγω του συνωστισμού που επικρατεί στις φυλακές της Ιταλίας, μπορεί σύντομα να επιστρέψουν σε αυτές, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλφόνσο Μποναφέντε.

Σε εφαρμογή της απόφασης του Μαρτίου ότι οι κρατούμενοι ηλικίας άνω των 70 ετών θα μπορούσαν να απελευθερωθούν εάν είχαν προβλήματα υγείας που τους καθιστούσαν ευάλωτους στον ιό, περίπου 376 μαφιόζοι και έμποροι ναρκωτικών βγήκαν από τις φυλακές και τέθηκαν τέθηκαν σε κατ ‘οίκον περιορισμό.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μεταξύ αυτών που τους επιτράπηκε η επιστροφή στο σπίτι ήταν και ο Φράνκο Κατάλντο 85 ετών, μέλος μιας διαβόητης συμμορίας που το 1996 στραγγάλισε και διέλυσε σε οξύ τον 15χρονο γιο ενός μέλους της συμμορίας που αποστάτησε.


Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την δυσαρέσκεια που προκάλεσε η μαζική απελευθέρωση, ο Μποναφέντε είπε στο κοινοβούλιο ότι το υπουργείο του εκπονεί ένα ψήφισμα που θα επιτρέψει στους δικαστές να βάλουν τους εγκληματίες πίσω στα κελιά τους.

«Οι δικαστές θα έχουν τη δυνατότητα να επανεξετάσουν … την απελευθέρωση κρατουμένων από τις φυλακές υψηλής ασφάλειας υπό το φως των τελευταίων δεδομένων στην υγεία», δήλωσε ο Μποναφέντε, αναφερόμενος στην πρόσφατη μείωση των κρουσμάτων κοροναϊού, η οποία έχει μετριάσει τις ανησυχίες για μαζικά κρούσματα στις φυλακές.

Ο Μποναφέντε είπε ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την απελευθέρωση των μαφιόζων θα λαμβάνει επίσης υπόψη τη γνώμη των εισαγγελέων κατά της μαφίας.

Στις αρχές Μαρτίου είχαν ξεσπάσει ταραχές στις φυλακές της Ιταλίας, με τους τρόφιμους να διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς που τους επιβλήθηκαν υπό τον φόβο εξάπλωσης του ιού.

Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι προσπάθησαν να μειώσουν τον συνωστισμό στις φυλακές, απευλευθερώνοντας μεταξύ άλλων, τον Ρόκο Σάντο Φιλιππόνε αρχηγό της Καλαβρέζικης μαφίας «Ντράγκετα» που κατηγορείται ότι διέταξε δολοφονίες αστυνομικών τη δεκαετία του 1990.

Η Μαρία Φάλκόνε, αδερφή του δολοφονημένου δικαστή κατά της μαφίας, Τζιοβάνι Φαλκόνε, δήλωσε ότι οι αρχηγοί της μαφίας δεν θα έπρεπε να απελευθερωθούν, ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας τους. «Πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή και σε απομόνωση», είπε στην εφημερίδα la Repubblica την Τετάρτη.

Η απόφαση για την απελευθέρωση των μαφιόζων ελήφθη από δικαστές μετά από εισήγηση που υπέβαλε η υπηρεσία φυλακών, χωρίς να μπορεί να παρέμβει στη διαδικασία άμεσα ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ωστόσο, η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε ότι δεν δραστηριοποιήθηκε εγκαίρως .
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Jaguar XJ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Jaguar XJ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ