2020-05-07 09:00:16
Φωτογραφία για Ετσι όμως άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως στην Ιταλία
Για "παρανόηση ότι τελείωσε η επιδημία" έκανε λόγο στο ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας με αφορμή τις εικόνες από το επεισοδιακό πάρτι στην Αγία Παρασκευή.

"Είναι τεράστιο λάθος αυτό. Ο ιός είναι εδώ και μπορεί να συνεχίσει τη διασπορά του και να χρειαστεί ανά πάσα στιγμή να επιστρέψουμε εκεί που είμαστε. Ο δείκτης R0 (σ.σ. ο δείκτης διασποράς του κορονοϊού) που είναι τώρα 0,45  μπορεί να φτάσει το 2,5 σε ημέρες, ταχύτατα,  δεν θέλει πολύ χρόνο" είπε ο κ. Σύψας.

"Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, δεν επιτρέπεται παραβίαση των κανόνων γιατί θα το πληρώσουμε πολύ άσχημα, δεν συγχωρεί αυτή η επιδημία" συνέχισε ο κ. Σύψας υπενθυμίζοντας ότι κάτι παρόμοιο συνέβη στην Ιταλία "και άνοιξαν οι πύλες  της κολάσεως κι ακόμα να κλείσουν. Έτσι απότομα θα γίνει. Εάν διασπείρουμε ανελέητα στην κοινότητα, αυτό θα γίνει".

Απαντώντας, δε, σε όσους διαμαρτύρονται γιατί ανοίγουν σχολεία και εκκλησίες, το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας τόνισε ότι "τα παιδιά είναι ο πιο εύκολος πληθυσμός να επιστρέψει και επιστρέφει σε απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες" καθώς και ότι "οι εκκλησίες θα ανοίξουν με πολύ αυστηρούς κανόνες".


"Αντίθετα, δεν μπορούμε να πάμε στις πλατείες ή στα πάρτι και να το ελέγξουμε, εκεί  πέρα  πρέπει ο πολίτης να πάρει τις ευθύνες του, γιατί αν επιστρέψουμε πίσω κι αν αναγκαστεί η πολιτεία να ξανακλείσει την κοινωνία, που σημαίνει την απόλυτη κοινωνική και οικονομική καταστροφή, πλέον οι ευθύνες θα είναι στον καθένα μας, δεν θα είναι σε κάποια επιτροπή ή σε κάποιο κράτος, θα είναι σε όλους μας" πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον τουρισμό, ο κ. Σύψας είπε ότι το πρώτο μεγάλο βήμα είναι να ανοίξει η αεροπορική βιομηχανία, κάτι το οποίο αποτελεί πανευρωπαϊκή απόφαση, με κανόνες, ώστε να λειτουργήσει κανονικά ο τουρισμός το καλοκαίρι. Βέβαια, σημείωσε ο κ. Σύψας, ότι ο μαζικός τουρισμός με τα μεγάλα πάρτι, με πολύ κόσμο στην πισίνα ή με τους πρωινούς μπουφέδες, δεν θα υπάρχει. Με κανόνες θα λειτουργήσουν ξενοδοχεία και επιχειρήσεις.

Ακόμα ο κ. Σύψας ανέφερε ότι οι κινητές μονάδες θα μας δώσουν πολύτιμες επιδημιολογικές πληροφορίες για να έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα στο μέλλον για την έκταση της διασποράς του ιού στην κοινότητα και ότι  μέσα στο Μάιο  θα φτάσουμε να κάνουμε 40.000 τεστ εβδομαδιαίως που είναι ένα πολύ καλό νούμερο, όπως το χαρακτήρισε, για να μπούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια στο καλοκαίρι, έχοντας τα στοιχεία αυτά.

Ερωτηθείς, τέλος, ποιο είναι το σημάδι που θα ανησυχήσει τους ειδικούς ο Νίκος Σύψας απάντησε ότι "εάν ο δείκτης R0 ανέβει πάνω από το 1 θα ανησυχήσουμε".
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έκτακτη εκπομπή στο Open
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έκτακτη εκπομπή στο Open
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ