2020-05-07 13:21:44
Φωτογραφία για Η τελευταία υπερ - πανσέληνος του 2020, Το φεγγάρι του Λουλουδιού. Πότε η επόμενη;
Απόψε το βράδυ, Πέμπτη 7 Μαΐου, θα είναι η τελευταία υπερ - πανσέληνος για το 2020.

Αυτό σημαίνει ότι το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως. Σημειώνεται ότι συνολικά το 2020 είχαμε τέσσερις υπερ - πανσελήνους. Η Σελήνη θα πλησιάσει ξανά περισσότερο τη Γη, φθάνοντας σε απόσταση 361.184 χιλιομέτρων (περίγειο).

Όταν η υπερπανσέληνος βρίσκεται ακόμη κοντά στον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο στα μάτια των παρατηρητών

Η ονομασία «Φεγγάρι του Λουλουδιού» προέρχεται από το γεγονός ότι ο Μάιος σηματοδοτεί την εποχή της γονιμότητας, όπου οι θερμοκρασίες είναι αρκετά ζεστές, τα κρύα και οι παγετοί έχουν τελειώσει, ενώ ολόκληρη η φύση ανθίζει.

Πότε έχει πάλι Πανσέληνο7 Μαΐου 20205 Ιουνίου 20205 Ιουλίου 20203 Αυγούστου 20202 Σεπτεμβρίου 20202 Οκτωβρίου 202031 Οκτωβρίου 202030 Νοεμβρίου 202030 Δεκεμβρίου 2020Τι είναι Πανσέληνος


Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία ολόκληρο το -στραμμένο προς την Γη- ημισφαίριο της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος. Στη φάση της Πανσελήνου, η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό.

Συνεπώς την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Αυτό αποδεικνύει πως η Σελήνη στη φάση αυτή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης απ’ ό,τι ο Ήλιος, και όταν τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή, ή μάλλον όσο πλησιέστερα στη γραμμή αυτή είναι δυνατό.

Στην αστρονομική «γλώσσα» λέμε ότι ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται σε συζυγία και πιο συγκεκριμένα σε αντίθεση. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπως φαίνεται από τους παρατηρητές πάνω στη Γη, το ημισφαίριο του φεγγαριού που βλέπει τη Γη φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο και εμφανίζεται στρογγυλό. Κατά τη φάση της πανσελήνου, η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, που δεν είναι ποτέ ορατή από τη Γη, είναι τελείως σκοτεινή (έχει νύχτα).

Διαβαστε επισης

 Η πανσέληνος επιδρά στην υγεία μας; Μύθοι και αλήθειες για την επίδραση της σελήνης
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η μάχη στο PRIME TIME...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η μάχη στο PRIME TIME...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ