2020-05-12 11:09:28
Φωτογραφία για Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό αποδέχτηκε τις παραιτήσεις συμβούλων του που ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη «εισβολή»
Ο Γκουαϊδό ευχαρίστησε τον Ρεντόν και άλλον έναν αυτοεξόριστο βουλευτή, τον Σέρχιο Βεργκάρα για την «αφοσίωση και δέσμευσή τους στη Βενεζουέλα», χωρίς να δώσει κάποια εξήγηση για την απομάκρυνσή τους

Ο Χουάν Γκουαϊδό, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, έκανε δεκτή σήμερα τη παραίτηση του συμβούλου του, του Χουάν Ρεντόν, ο οποίος εδρεύει στο Μαΐάμι της Φλόριντα, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του.

Ο Ρεντόν παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε συζητήσει με μια αμερικανική ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας ένα σχέδιο για την ανατροπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ο Γκουαϊδό ευχαρίστησε τον Ρεντόν και άλλον έναν αυτοεξόριστο βουλευτή, τον Σέρχιο Βεργκάρα, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε από την «επιτροπή στρατηγικής κρίσης» την αντιπολίτευσης. Μίλησε για την «αφοσίωση και δέσμευσή τους στη Βενεζουέλα», χωρίς να δώσει κάποια εξήγηση για την απομάκρυνσή τους.


Ο Ρεντόν έχει δηλώσει ότι μολονότι διαπραγματεύτηκε μια προκαταρκτική συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία Silvercorp USA στα τέλη του περασμένου έτους, διέκοψε κάθε δεσμό με τον ιδρυτή της, τον Τζόρνταν Γκούντρο, τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τον Ρεντόν, ο Γκούντρο προχώρησε μόνος του οργανώνοντας μια επιχείρηση με επικεφαλής δύο Αμερικανούς πρώην στρατιώτες για τη σύλληψη του Μαδούρο. Το σχέδιο απέτυχε και οι αρχές της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν ότι οκτώ μέλη της ομάδας σκοτώθηκαν στις 3 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης «εισβολής». Την επόμενη ημέρα συνελήφθησαν 12 ύποπτοι, μεταξύ των οποίων και οι δύο Αμερικανοί.

Ο Γκουαϊδό αρνείται κάθε ανάμιξη στην αποτυχημένη εισβολή. Όμως η υπόθεση αυτή εγείρει ερωτηματικά για τις ηγετικές ικανότητές του, 16 μήνες αφότου αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος και κατήγγειλε τον Μαδούρο ως σφετεριστή. Περίπου 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Στην ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του Γκουαϊδό λέει ότι οι Ρεντόν και Βεργκάρα «επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στον δημοκρατικό αγώνα … και κάλεσαν όλους τους εθνικούς και διεθνείς παράγοντες να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στο πρόσωπο του μεταβατικού προέδρου».

Ο Ρεντόν σε ανοιχτή επιστολή του ανέφερε ότι η επιτροπή στην οποία μετείχε ουδέποτε ενδιαφέρθηκε «να συμμετάσχει σε βίαιες ενέργειες» ενώ ο Βεργκάρα υποστηρίζει ότι δεν ήταν ενήμερος για την αποκαλούμενη «Επιχείρηση Γεδεών».

Ο Γκούντρο, σε συνεντεύξεις που παραχώρησε τις προηγούμενες ημέρες, επιβεβαίωσε ότι εκείνος οργάνωσε την εισβολή.

Την Παρασκευή, ο εισαγγελέας της Βενεζουέλας Τάρεκ Σάαμπ ανακοίνωσε ότι ζήτησε την έκδοση του Γκούντρο, του Ρεντόν και του Βεργκάρα για την ανάμιξή τους στον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και την εκτέλεση του σχεδίου.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ