2020-05-13 00:14:06
Φωτογραφία για Έπαινοι και από τον «σκληρό» Πολ Κρούγκμαν: Ακόμα και η Ελλάδα συνέτριψε την καμπύλη
Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν που μέχρι πρόσφατα επέκρινε τις ελληνικές κυβερνήσεις για την οικονομική ύφεση, αναφέρει ως παράδειγμα την Ελλάδα απέναντι στις ΗΠΑ σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας

Την Ελλάδα απέναντι από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού φέρνει, με άρθρο του στους New York Times, o νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Στο άρθρο, που έχει τίτλο «Πώς να δημιουργήσετε μια πανδημική ύφεση», ο Κρούγκμαν, ο οποίος στο παρελθόν επέκρινε τις ελληνικές κυβερνήσεις για τη βαθιά οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα, τονίζει πως «η συντριβή της καμπύλης δεν είναι εύκολη αλλά είναι πολύ πιθανή. Στην ουσία πολλές άλλες χώρες, από τη Νότια Κορέα μέχρι τη Νέα Ζηλανδία και μέχρι και, είτε το πιστεύετε είτε όχι, την Ελλάδα, το έχουν ήδη καταφέρει».

Ο γνωστός οικονομολόγος επικρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ και τις κινήσεις του, αναφέρεται στα τεράστια ποσοστά ανεργίας στις ΗΠΑ και σημειώνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και οι συνεργάτες του κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστήσουν «πιθανή μια ύφεση πλήρους κλίμακας».


«Ένα ποσοστό ανεργίας 14,7% είναι απαίσιο, αλλά το γραφείο ερασιακών στατιστικών των ΗΠΑ συμπεριέλαβε σημείωμα που υποδεικνύει ότι οι τεχνικές δυσκολίες είχαν σαν αποτέλεσμα να υποτιμηθεί η πραγματική ανεργία κατά σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Εάν αυτό είναι αλήθεια, έχουμε σήμερα ποσοστό ανεργίας περίπου 20%, το οποίο θα ήταν το υψηλότερο από όλα αν εξαιρέσει κανείς τα δύο χειρότερα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης. Το ερώτημα τώρα είναι πόσο γρήγορα μπορούμε να ανακάμψουμε», γράφει ο Κρούγκμαν.

Στη συνέχεια, λέει πως «εάν μπορούσαμε να ελέγξουμε τον κορωνοϊό, η ανάκαμψη θα μπορούσε πράγματι να είναι πολύ γρήγορη. Είναι αλήθεια ότι η ανάκαμψη από την οικονομική κρίση του 2008 χρειάστηκε πολύ χρόνο, αλλά αυτό είχε να κάνει με προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της "φούσκας" ακινήτων, ιδίως με ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο χρέους των νοικοκυριών. Δεν φαίνεται να υπάρχουν συγκρίσιμα προβλήματα τώρα. Όμως, ο έλεγχος του ιού δεν σημαίνει "ισοπέδωση της καμπύλης", το οποίο, παρεμπιπτόντως, κάναμε - καταφέραμε να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του COVID-19 αρκετά ώστε τα νοσοκομεία μας να μην κατακλύζονται. Σημαίνει να σπάσουμε την καμπύλη: να μειώσουμε τον αριθμό των μολυσμένων Αμερικανών και, στη συνέχεια, να διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο τεστ για να εντοπίσουμε γρήγορα νέες περιπτώσεις, σε συνδυασμό με την ανίχνευση επαφών, ώστε να θέσουμε σε καραντίνα όσους μπορεί να έχουν εκτεθεί».

Σχολιάζοντας την περίπτωση της Ελλάδας, αναφέρει πως «η συντριβή της καμπύλης δεν είναι εύκολη αλλά είναι πολύ πιθανή. Στην ουσία πολλές άλλες χώρες, από τη Νότια Κορέα μέχρι τη Νέα Ζηλανδία και μέχρι και, είτε το πιστεύετε είτε όχι, την Ελλάδα, το έχουν ήδη καταφέρει. Η μείωση του ποσοστού μόλυνσης ήταν πολύ πιο εύκολη για τις χώρες που ενήργησαν γρήγορα για να περιορίσουν τον κορωνοϊό, ενώ το ποσοστό ήταν ακόμα χαμηλό, αντί να περάσουν πολλές εβδομάδες στην άρνηση. Αλλά ακόμη και μέρη με σοβαρές εστίες μπορούν να μειώσουν τον αριθμό τους εάν παραμείνουν προσηλωμένα στον στόχο τους. Σκεφτείτε τη Νέα Υόρκη, το αρχικό επίκεντρο της πανδημίας των ΗΠΑ, όπου ο αριθμός των νέων καθημερινών περιστατικών και θανάτων αποτελεί μόνο ένα μικρό κλάσμα από αυτό που ήταν πριν από μερικές εβδομάδες. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει κανείς να μείνει προσηλωμένος στον στόχο και αυτό δεν είναι κάτι που θέλει να κάνει ο Τραμπ και η παρέα του».

Τέλος, κάνει λόγο για την επιμονή της αμερικανικής κυβέρνησης να «ανοίξει» ξανά την οικονομία, χωρίς αυτό να αποκλείει ένα νέο κύμα μολύνσεων: «Για κάποιο διάστημα φαινόταν ότι η κυβέρνηση Τραμπ ήταν επιτέλους πρόθυμη να πάρει στα σοβαρά το COVID-19. Στα μέσα Μαρτίου η κυβέρνηση εισήγαγε οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης, αν και χωρίς να επιβάλει ουσιαστικά ομοσπονδιακούς κανονισμούς. Αλλά τον τελευταίο καιρό το μόνο που ακούμε από τον Λευκό Οίκο είναι ότι πρέπει να ανοίξουμε ξανά την οικονομία, παρόλο που δεν είμαστε πουθενά κοντά στο σημείο που πρέπει να το κάνουμε χωρίς να διακινδυνεύσουμε ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ