2020-05-13 01:01:32
Φωτογραφία για Γενοκτονία των Ποντίων: Συμβολική φωταγώγηση της πρόσοψης του Κοινοβουλίου
Η κίνηση αυτή θα έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία φέτος, λόγω και των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, που δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση των καθιερωμένων εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία

Στις 19 Μάϊου 2019, ανήμερα της θλιβερής επετείου συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, το κτήριο του Κοινοβουλίου φωταγωγήθηκε συμβολικά με κόκκινο και μαύρο χρώμα, ως ελάχιστος φόρος τιμής στα αδικοχαμένα θύματα της περιόδου 1916-1923.

Η πρωτοβουλία ανήκε στην ενημερωτική πύλη e-pontos.gr, που με την υποστήριξη ποντιακών φορέων της Ελλάδας και της ομογένειας στο εξωτερικό, κατέθεσε σχετικό αίτημα προς τον τότε πρόεδρο της Βουλής κ.Νίκο Βούτση, που αποδέχτηκε το αίτημα.

Η φωταγώγηση του Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε τελικά προκαλώντας συγκίνηση και μεγάλη δημοσιότητα εντός και εκτός Ελλάδας.

Παρόμοιο αίτημα κατατέθηκε και φέτος από το e-pontos.gr και ποντιακούς φορείς, προς τον πρόεδρο της Βουλής κ.Κωνσταντίνο Τασούλα, ευελπιστώντας πως τις βραδινές ώρες της ερχόμενης Τρίτης 19/5/2020, και λίγο πριν από την τελευταία αλλαγή των Ευζώνων με την ποντιακή φορεσιά, θα φωταγωγηθεί και πάλι η πρόσοψη του κοινοβουλίου, τιμώντας τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.


Η κίνηση αυτή θα έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία φέτος, λόγω και των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, που δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση των καθιερωμένων εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία.

Όπως έχει ανακοινωθεί οι ποντιακοί φορείς θα αρκεστούν αποκλειστικά σε συμβολικές πράξεις, που μία από αυτές μπορεί να είναι και η συμβολική φωταγώγηση της πρόσοψης του κοινοβουλίου μαζί με τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς που θα είναι ντυμένοι με παραδοσιακές ποντιακές στολές.

«Πέρυσι το e-Pontos ανέλαβε την πρωτοβουλία, και με αφορμή τα 100 χρόνια Μνήμης από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, να φωτιστεί συμβολικά και για πρώτη φορά το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με δύο χρώματα, το κόκκινο και το μαύρο. Κόκκινο για το αδικοχαμένο αίμα και μαύρο για το πένθος. Φυσικά τα χρώματα ήταν συμβολικά μια και οι λέξεις ''Πόντος'' και ''Γενοκτονία'' υπήρχαν σε κόκκινο φόντο για τρεις ώρες, κατά το βράδυ της 19ης Μαΐου , στον εξωτερικό τοίχο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Αγγλικά, εγχείρημα το οποίο έλαβε πολύ μεγάλη δημοσιότητα ζητώντας το ελληνικό Κοινοβούλιο να είναι αλληλέγγυο με τον αγώνα μας, έτσι ώστε να διαδραματίσει τον ιστορικό και ηθικό ρόλο του απέναντι στην ιστορία» λέει στο protothema.gr ο διαχειριστής της σελίδας e-pontos.gr κ.Θεόφιλος Κωτσίδης.

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά του προέδρου της Βουλής για τιμητική φωταγώγηση της πρόσοψης του κοινοβουλίου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση έως και σήμερα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
BMW 4
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
BMW 4
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ