2020-05-13 08:46:08
Φωτογραφία για Άγανα: Ο λόγος που η βόλτα στα χόρτα μπορεί να είναι απειλή για τον σκύλο
Τα άγανα, οι κορυφές των ανθών ορισμένων αγριόχορτων, μπορούν να αποδειχθούν

μεγάλος κίνδυνος για την υγεία των τετράποδων φίλων μας, Διαβάστε τι πρέπει να προσέξετε και πώς να προφυλάξετε τον σκύλο σας

Επίφοβα για την υγεία του σκύλου είναι τα άγανα, καθώς η αιχμηρή τους άκρη καρφώνεται στο τρίχωμα του σκύλου και μπορεί να διεισδύσουν στο δέρμα του και να προωθηθούν σε εσωτερικά του όργανα.

Τους κινδύνους που εγκυμονούν τα άγανα για τους αγαπημένους μας φίλους επισημαίνει ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος.

«Τώρα που ανοίγει ο καιρός και πληθαίνουν οι βόλτες με τα ζώα μας σε πάρκα και πλατείες, είναι πολύ σημαντικό να τα προστατεύουμε από τα άγανα.

Τι είναι τα άγανα και τι μπορεί να προκαλέσουν στον σκύλο

Τι είναι, όμως, τα άγανα; Αποτελούν, στην ουσία, την κορυφή του άνθους ορισμένων ειδών αγριόχορτων, αλλά και του σιταριού. Χάρη στον σαν V σχηματισμό τους, συμμετέχουν στη μεταφορά και εξάπλωση των σπόρων, των φυτών αυτών. Εξαιτίας του σχήματος που έχουν, είναι πολύ εύκολο να διεισδύσουν στο τρίχωμα, άλλα και στο δέρμα των ζώων. Και, πολλές φορές, μπορεί να προχωρήσουν ακόμα και σε εσωτερικά όργανα, όπως η καρδιά και οι πνεύμονες.


Οι περιοχές, στις οποίες τα βρίσκουμε πιο συχνά, είναι το δέρμα -ιδιαίτερα οι πατούσες και τα μεσοδακτύλια διαστήματα-, τα αυτιά, η μύτη και τα μάτια.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο σκύλος

Τα πιο κοινά συμπτώματα που προκαλούν τα άγανα, είναι:

στο δέρμα: τοπικό πρήξιμο (γρομπαλάκι) στην περιοχή που τσιμπήθηκε το ζώο, φλεγμονή, ερυθρότητα, πόνος, ο οποίος, συνήθως, εκδηλώνεται με χωλότητα.

στα αυτιά: συνεχές τίναγμα ή κλίση της κεφαλής, έντονο ξύσιμο του αυτιού και, σε δεύτερο στάδιο, ωτίτιδα. Αν διαπεράσουν το τύμπανο, μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και νευρολογικά προβλήματα, ή προβλήματα ακοής.

στη μύτη: συνηθέστερα έντονο και επίμονο φτάρνισμα. Είναι πολύ συχνό, επίσης, το ζώο να τρίβει τη μουσούδα του με την πατούσα του, ή στο πάτωμα. Μπορεί, επίσης, να δούμε ακόμα και βλεννώδες, ή και αιματηρό, έκκριμα από τη μύτη.

στα μάτια: έντονη ενόχληση, τοπικό πρήξιμο, οφθαλμικό έκκριμα, κλείσιμο του ματιού. Αν παραμείνουν για μεγάλο διάστημα, μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και τραυματισμό του κερατοειδούς χιτώνα.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα ζώα μας;

Εννοείται πως θα πρέπει, αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα στο ζώο σας, να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρο, και αυτός να σας συμβουλεύσει για τα επόμενα βήματα.

Καλό θα ήταν, επίσης, κατά την ανοιξιάτικη αλλά και τη θερινή περίοδο να αποφεύγετε τις βόλτες σε μέρη με πολλά χόρτα, ή, αν αυτό δεν είναι απόλυτα δυνατό, να έχετε τον σκύλο κοντά σας με το λουρί του.

Επίσης, οι τρίχες από τα πατουσάκια άλλα και από τα αυτιά θα πρέπει να καθαρίζονται και να κουρεύονται συχνά, έτσι ώστε να μην έχουν τα άγανα γόνιμο έδαφος για να πιαστούν».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ