2020-05-13 09:24:01
Φωτογραφία για Κορωνοϊός: Επικίνδυνη η ανοσία αγέλης ως στρατηγική αντιμετώπισης, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Iatropedia newsroom 

Οι άνθρωποι δεν είναι αγέλες, τόνισαν οι εκπρόσωποι του Π.Ο.Υ. Η έννοια της ανοσίας της αγέλης δεν χρησιμοποιείται ως προληπτική ή θεραπευτική στρατηγική, αλλά μόνο για την αξιολόγηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Ο κορονοϊός Covid-19 δεν μπορεί να αναχαιτιστεί με την «ανοσία αγέλης». Ούτε μπορεί να ελπίζει κανένα κράτος ότι με αυτήν μπορεί να προστατεύσει τον λαό του από τον επικίνδυνο ιό, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αντιθέτως, η ανοσία αγέλης είναι επικίνδυνη ως στρατηγική για την αναχαίτιση της διασποράς του. Και όσοι νομίζουν πως η ανοσία θα έλθει «με μαγικό τρόπο» στους πολίτες, κάνουν τραγικό λάθος.

Η ανοσία αγέλης είχε έρθει στο προσκήνιο στην παρούσα επιδημία, έπειτα από τις αναφορές πως στη Βρετανία, τη Σουηδία και άλλες χώρες γίνεται προσπάθεια να ανακοπεί η διαφορά του κορωνοϊού με τη βοήθειά της. Ωστόσο ο βρετανός υπουργός Υγείας Matt Hancock αρνήθηκε ότι υπήρχε ποτέ στην στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης.


Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Dr Michael Ryan, εκτελεστικός διευθυντής στο Πρόγραμμα Επειγουσών Καταστάσεων Υγείας του Π.Ο.Υ., είπε:

«Οι άνθρωποι δεν είναι αγέλες. Η έννοια της ανοσίας αγέλης δεν χρησιμοποιείται ως προληπτική ή θεραπευτική στρατηγική. Χρησιμοποιείται μόνο για να υπολογιστεί πόσοι άνθρωποι θα χρειασθεί να εμβολιαστούν για να προστατευθεί από ένα λοιμώδες νόσημα όλος ο πληθυσμός».

Ο Dr Ryan συνέχισε εξηγώντας γιατί είναι «πολύ, μα πάρα πολύ επικίνδυνη» η χρήση της ανοσίας αγέλης με άλλο τρόπο.

«Η ιδέα ότι "χώρες με χαλαρά μέτρα, οι οποίες δεν έχουν κάνει τίποτα, θα αποκτήσουν ξαφνικά, με μαγικό τρόπο ανοσία αγέλης, κι ας χάσουν στο μεσοδιάστημα μερικούς ηλικιωμένους πολίτες" είναι πολύ, μα πάρα πολύ επικίνδυνη».

Τι είναι η ανοσία αγέλης

Από την πλευρά της, η επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Dr Maria Van Kerkhove τόνισε πως ο κορωνοϊός έχει μολύνει ελάχιστους ανθρώπους στον κόσμο.

«Τα προκαταρκτικά ευρήματα των έως τώρα ερευνών καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Είναι χαμηλό το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν αντισώματα εναντίον του νέου κορωνοϊού. Αυτό είναι σημαντικό… γιατί αναφέρεστε στην ανοσία αγέλης που κανονικά αφορά τους εμβολιασμούς. Δεν ξέρουμε ακόμα τι ποσοστό του πληθυσμού πρέπει να έχει αντισώματα για να προστατευτούν όλοι οι πολίτες. Σίγουρα όμως είναι πολύ περισσότεροι απ' όσους βλέπουμε στις μελέτες αντισωμάτων».

Η ανοσία αγέλης (ή ανοσία κοινότητας) είναι μία έννοια της Επιδημιολογίας. Χρησιμοποιείται για να περιγράψει πόσο προστατευμένος είναι ένας πληθυσμός από μία νόσο, αναλόγως με το επίπεδο της εμβολιαστικής κάλυψης.

Όταν, λ.χ., το 90-95% ενός πληθυσμού έχει κάνει το εμβόλιο της ιλαράς, προστατεύονται και όσοι δεν το έχουν κάνει. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, παραδείγματος χάριν, τα νεογέννητα βρέφη που δεν μπορούν ακόμα να εμβολιαστούν εναντίον της.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ