2020-05-13 20:48:25
Φωτογραφία για Κολομβία: Μολύνθηκαν οι μισοί κρατούμενοι σε φυλακή
Κορωνοϊός - Κολομβία: Οι εξετάσεις των 89 από τους 180 τροφίμους και ενός μέλους του σωφρονιστικού προσωπικού στη φυλακή της Λετίσια βγήκαν θετικές

Οι μισοί έγκλειστοι στη φυλακή στην πόλη Λετίσια, όχι μακριά από τα τριεθνή σύνορα της Κολομβίας με τη Βραζιλία και το Περού, στην περιοχή του Αμαζονίου, διαγνώστηκε ότι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, εξέλιξη που υπογραμμίζει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κρατούμενοι στη χώρα εν μέσω της πανδημίας.

Οι εξετάσεις των 89 από τους 180 τροφίμους και ενός μέλους του σωφρονιστικού προσωπικού στη φυλακή, στην πρωτεύουσα της επαρχίας Αμασόνας της Κολομβίας, είχαν θετικό αποτέλεσμα, ανακοίνωσε χθες η INPEC, η υπηρεσία φυλακών της χώρας των Άνδεων.

Τα 90 κρούσματα στη φυλακή αυτή συγκαταλέγονται στα συνολικά 743 στην επαρχία Αμασόνας, μια από τις πιο αραιοκατοικημένες της χώρας, όπου τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, κατά το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Κολομβίας.


Η Αμασόνας έχει συνολικό πληθυσμό περίπου 66.000 κατοίκων. Στην Μπογοτά, την πρωτεύουσα της Κολομβίας, όπου ζουν πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι, ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 δεν ξεπερνά τα 4.563.

Ο πρόεδρος της χώρας Ιβάν Ντούκε ανήγγειλε ότι θα ληφθούν ειδικά μέτρα περιορισμού στη φυλακή στη Λετίσια, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Παράλληλα, ο αρχηγός του κράτους ανακοίνωσε πως θα αναπτυχθούν περισσότεροι στρατιώτες στα — ήδη κλειστά — σύνορα, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο να υπάρξουν «εισαγόμενα» κρούσματα στην Αμασόνας. Δεσμεύθηκε ότι θα διανεμηθούν επιπλέον εφόδια, ιδίως ιατρικός και προστατευτικός εξοπλισμός, στην επαρχία.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην ουσιαστικά ομώνυμη πολιτεία Αμαζόνας της Βραζιλίας, η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωνε τον περασμένο μήνα πως το σύστημα υγείας έφθανε πλέον στον κορεσμό, με όλες τις κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας να έχουν γεμίσει και όλες τις συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής ασθενών να βρίσκονται σε χρήση.

Στη Μανάους, την πολιτειακή πρωτεύουσα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, το πλήγμα της πανδημίας του κορωνοϊού χαρακτηρίζεται πολύ βαρύ. Οι αρχές προχωρούν σε ομαδικές ταφές, καθώς οι θάνατοι δεν σταματούν να αυξάνονται.

Το ξέσπασμα στο σωφρονιστικό κατάστημα στη Λετίσια είναι το δεύτερο που καταγράφεται σε φυλακή της Κολομβίας. Στην πόλη Βιγιαβισένσιο, στην κεντρική επαρχία Μέτα, έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 838 κρούσματα μόλυνσης μεταξύ εγκλείστων και σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Το ποσοστό των κρουσμάτων στις δύο φυλακές είναι θεαματικά υψηλότερο από αυτό που καταγράφεται στις περισσότερες πόλεις μεσαίου μεγέθους στη χώρα.

Η Πολεμική Αεροπορία της Κολομβίας ανακοίνωσε πως στέλνει υλικά απολύμανσης καθώς και 18 στελέχη του ιατρικού και στρατιωτικού προσωπικού στη φυλακή.

Στις 132 φυλακές της Κολομβίας βρίσκονται έγκλειστοι πάνω από 121.000 άνθρωποι. Στη χώρα των 50 εκατομμυρίων κατοίκων επισήμως καταγράφονται πάνω από 490 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 12.270 και πλέον κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε αυτή την εβδομάδα έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στις φυλακές χωρών της Λατινικής Αμερικής και των ΗΠΑ, όπου επικρατούν ανθυγιεινές συνθήκες και οι κρατούμενοι είναι υπεράριθμοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ