2020-05-13 23:30:53
Φωτογραφία για Οι παραγωγοί πετρελαίου προκαλούν σοκ στην αγορά
«What ever it takes» για να ενισχυθεί η τιμή του αργού  Σε θέσεις «μάχης» οι σκληροπυρηνικοί

του ΟΠΕΚ – Μειώνουν εθελοντικά, περαιτέρω από την αρχική συμφωνία, την παραγωγή του αργού - Ενισχύεται το πετρέλαιο μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας Σε εθελοντικές περικοπές της παραγωγής του πετρελαίου προχωρούν τα μέλη του ΟΠΕΚ, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την προσπάθειά τους να σταθεροποιηθεί η τιμή του αργού και να ξεκινήσει η ανοδική πορεία. Ήδη η Σαουδική Αραβία υποστήριξε τη Δευτέρα ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από την 1η Ιουνίου, σε μια προσπάθεια στήριξης των τιμών του πετρελαίου. Μετά την ανακοίνωση αυτή, τα ΗΑΕ και το Κουβέιτ ακολούθησαν στα ίδια βήματα ανακοινώνοντας επίσης περικοπή της παραγωγής κατά 180.000 βαρέλια.

Πρόκειται για περαιτέρω περικοπή της παραγωγής πετρελαίου από αυτό που συμφωνήθηκε μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ+ και προβλέπει μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.


«Οι σκληροπυρηνικοί του ΟΠΕΚ σχεδόν ευθυγραμμίζονται στην προσπάθεια να κάνουν ό,τι μπορούν για να σταθεροποιήσουν την αγορά», δήλωσε στο CNBC η Χελίνα Κροφτ, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της RBC Capital Markets.

«Αρχίζουμε ήδη να βλέπουμε μια αύξηση στη ζήτηση καθώς οι παγκόσμιες συνθήκες περιορισμού χαλαρώνουν και οι άνθρωποι αρχίζουν να οδηγούν ξανά», ανέφερε. «Ουσιαστικά οι κινήσεις που κάνουν λειτουργούν ως επιταχυντές στην εξισορρόπηση της αγοράς», πρόσθεσε η ίδια.

Ωστόσο, επισημαίνει οι προβληματισμοί παραμένουν καθώς η πανδημία συνεχίζεται. «Εάν έχουμε ένα δεύτερο κύμα κρίσης, εάν επιβληθούν εκ νέου περιορισμοί, κάτι τέτοιο θα μπορούσε πραγματικά να ανατρέψει την πορεία της ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου», δήλωσε η Κροφτ. «Πρέπει πραγματικά να περιμένουμε και να δούμε τι πρόκειται να συμβεί με αυτόν τον ιό για να μπορέσουμε να πούμε ότι είμαστε ξεκάθαροι όσον αφορά την ύπαρξη βιώσιμης πορείας για ανάκαμψη».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου δέχονται πιέσεις για μήνες, καθώς η κρίση του κορωνοϊού μείωσε τη ζήτηση, ενώ η προσφορά αυξήθηκε τον Απρίλιο εν μέσω πολέμου τιμών. Και οι δύο σημαντικοί δείκτες αναφοράς του αμερικανικού WTΙ και του αργού τύπου Brent είναι κάτω από το 50% από τις αρχές του έτους.

Απομένει επίσης να δούμε αν οι τελευταίες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου θα «αυξήσουν πραγματικά τις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε η Έλεν Γουαλντ, πρόεδρος της Transversal Consulting. Πρόσθεσε ότι θα εξαρτηθεί από το εάν η Ρωσία και το Ιράκ θα ακολουθήσουν τις δεσμεύσεις τους.

«Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειωθεί η παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια, δεν ήταν αναμενόμενη» δήλωσε η Χέλεν Κροφτ, προσθέτοντας πως «Μοιάζει σαν να προσπαθούν να κάνουν μια ένεση αδρεναλίνης στην αγορά πετρελαίου για να αυξήσουν τις τιμές».

Εκτός από το γεγονός ότι το Ριάντ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από το πετρέλαιο για να χρηματοδοτήσει τις κυβερνητικές του δαπάνες, η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου θα είναι επίσης «κλειδί» για την αλλαγή του δημόσιου αισθήματος στη χώρα, δήλωσε η Κροφτ.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
MINI Cooper SE
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
MINI Cooper SE
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ