2020-05-14 07:00:03
Φωτογραφία για COVID-19, αλλεργίες και ιώσεις: Ένα εναλλακτικό μέτρο προστασίας
Ένα θετικό που θα μας μείνει ως συνήθεια μετά την πανδημία του κορονοϊού είναι πως θα τηρούμε όλοι περισσότερο τους βασικούς κανόνες υγιεινής: Θα πλένουμε συχνά τα χέρια και δεν θα αγγίζουμε τα μάτια, το στόμα και τη μύτη μας. Δυστυχώς, από την άλλη πλευρά, ακόμη κι αν δεν αγγίζουμε τη μύτη μας, αυτή παραμένει ένα «εκτεθειμένο» σημείο που μας κάνει πιο ευάλωτους σε ιώσεις και αλλεργίες.

Πώς επηρεάζει ο αέρας που αναπνέουμε την υγεία μας

Ο αέρας που αναπνέουμε, εισέρχεται σε όλο μας το σώμα και μπορεί να έχει άμεση επίδραση στην υγεία και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η εισπνοή γύρης, σκόνης, ατμοσφαιρικών ρύπων, βακτηρίων και αλλεργιογόνων, ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα την εξασθένιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Και είναι αυτή η εξασθένιση του ανοσοποιητικού μας η αιτία που συχνά αρρωσταίνουμε, καθώς γινόμαστε ευάλωτοι σε ιούς, βακτήρια και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς της ατμόσφαιρας. Είναι όμως και θέμα κοινής λογικής: Όσο περισσότερο φιλτραρισμένος είναι ο αέρας που αναπνέουμε (απαλλαγμένος από τα βλαβερά μικρό-σωματίδια τα οποία δεν φαίνονται καν με γυμνό μάτι), τόσο πιο ισχυρό θα είναι το ανοσοποιητικό και το αναπνευστικό μας σύστημα και τόσο καλύτερη θα είναι και η κατάσταση της υγείας μας.


Μύτη και ιώσεις

Αποδεικνύεται μάλιστα επιστημονικά σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε μόλις πριν από λίγες μέρες, πως η μακροπρόθεσμη έκθεση στην περιβαλλοντική μόλυνση σχετίζεται με τη λοίμωξη COVID-19 και τους αυξημένους θανάτους. Δεύτερη μελέτη, από την Ιταλία αυτή τη φορά, δείχνει ξεκάθαρα το συσχετισμό ανάμεσα στη λοίμωξη COVID-19 με την εισπνοή μικροσωματιδίων από τον αέρα.

Και, φυσικά, παρότι ο νέος κορονοϊός είναι σήμερα ο μεγαλύτερος υγειονομικός κίνδυνος -τουλάχιστον για κάποιους ανθρώπους-, πολλά βακτήρια και ιοί βρίσκουν τρόπο να μπουν στον οργανισμό μας μέσα από τη μύτη, προκαλώντας λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά συμπτώματα.

Μύτη και αλλεργίες

Ο σύνδεσμος ανάμεσα στη μύτη μας και τα συμπτώματα αλλεργίας είναι περισσότερο γνωστός. Τα αλλεργιογόνα που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα «εισβάλλουν» στο βλεννογόνο της μύτης και μπαίνουν έτσι στον οργανισμό, προκαλώντας τα γνωστά συμπτώματα: φτέρνισμα, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή.

Είμαστε λοιπόν «άοπλοι» και μέσα από τη μύτη μας μπορούν τα μικρόβια και οι ιοί να μας προσβάλουν χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτε; Ευτυχώς, η τεχνολογία δουλεύει για εμάς! Η χρήση ενός μικρού, εύχρηστου και καθόλου ενοχλητικού ρινικού φίλτρου στη μύτη μπορεί να λειτουργήσει ως μια πολύ αποτελεσματική ασπίδα από μικροσωματίδια που μεταφέρουν τον κορονοϊό, διάφορους άλλους ιούς, βακτήρια και αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος. Ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία; Το μόνο που ισχύει είναι το «επιστημονική», αφού πρόκειται για ένα πολύ ελαφρύ και μικρό σε μέγεθος ρινικό φίλτρο αέρα του οποίου η διαπερατότητα έχει μελετηθεί και μετρηθεί εκτενώς και η προστατευτική του δράση είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένη.

Τι είναι το ρινικό φίλτρο και πώς μας προστατεύει από ιούς και αλλεργιογόνα;

Το ρινικό φίλτρο αέρα είναι ένα μικρό, πρακτικό, ελαφρύ, καθημερινής χρήσης ιατροτεχνολογικο προϊόν που τοποθετείται με μια απλή κίνηση στα ρουθούνια. Χάρη στον ειδικό του σχεδιασμό βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του αέρα που εισπνέουμε. Έτσι, προστατεύεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα και έχουμε μια ουσιαστική ασπίδα άμυνας στις ιώσεις και τις αλλεργίες.

6 πρακτικές ερωτήσεις και  απαντήσεις για το ρινικό φίλτροΜας προστατεύει το ρινικό φίλτρο από νάνο-σωματίδια όπως αυτά των ιών;

Τα νάνο-σωματίδια των ιών έχουν συνήθως μέγεθος από 20-500nm γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα μικρά. Συνήθως προσκολλώνται πάνω σε άλλα μικροσωματίδια μεγαλύτερου μεγέθους (π.χ. πάνω σε σταγονίδια αναπνοής, είτε σε σωματίδια γύρης και σκόνης) και αιωρούνται στην ατμόσφαιρα ή επικάθονται σε σταθερές επιφάνειες.  Στην περίπτωση που ένας ιός βρίσκεται πάνω σε μικρό-σωματίδια μεγέθους έστω και 2.5μm (μέγεθος σωματιδίων οργανικών ενώσεων και μετάλλων) ή >5.0μm (μέγεθος σωματιδίων καπνού, γύρης, σκόνης), οι πιθανότητες να εμποδιστεί η είσοδος του από την μύτη, εξαιτίας του ρινικού φίλτρου αέρα είναι ιδιαίτερα υψηλές, καθώς αγγίζουν το 80% βάσει των μετρήσεων διαπερατότητας του φίλτρου.

Θα με δυσκολεύει στην αναπνοή;

Το αντίθετο. Το ρινικό φίλτρο είναι τόσο εργονομικά σχεδιασμένο ώστε να εφαρμόζει άριστα στα ρουθούνια του χρήστη, ενώ τα δύο του φίλτρα είναι κατασκευασμένα από πιστοποιημένα υλικά υψηλής τεχνολογίας. Το ρινικό φίλτρο είναι τόσο ελαφρύ και εύχρηστο που όχι μόνο δεν εμποδίζει την αναπνοή, αλλά ούτε που νιώθει κανείς ότι το φορά. Καθώς δε, ο αέρας που εισπνέουμε μέσω του ρινικού φίλτρου είναι καθαρός και απαλλαγμένος από αλλεργιογόνα και παθογόνους μικροοργανισμούς, νιώθουμε μεγαλύτερη ευεξία και άνεση στην ομιλία.

Σε ποιους συστήνεται η χρήση του;

Σε όλους, μικρούς και μεγάλους αφού κυκλοφορεί σε δύο μεγέθη, προκειμένου να επιλέξει ο χρήστης αυτό που ταιριάζει περισσότερο στα δικά του ρουθούνια. Επιπλέον, το ρινικό φίλτρο συστήνεται και για ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα και για ασθενείς με χρόνιες αλλεργίες (αλλεργική ρινίτιδα). Όλοι όσοι έχουν ανάγκη από εισπνοή καθαρού αέρα μπορούν να ωφεληθούν από την χρήση του ρινικού φίλτρου SINUSET® καθώς το προϊόν παρέχει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα εφόσον φιλτράρει και συγκρατεί, βάσει μετρήσεων διαπερατότητας, μικρο-σωματίδια μεγέθους 2,5μm σε ποσοστό 80% και μεγέθους 5μm σε ποσοστό 90%.

Πόσο διαρκεί κάθε φίλτρο;

Η διάρκειά του είναι για 8 ώρες. Είναι φίλτρο μιας χρήσης κι ενώ στιγμιαία μπορούμε να το βγάλουμε και να το ξαναφορέσουμε ωστόσο μετά το πέρας του 8ώρου χρειάζεται αλλαγή δεδομένου ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πόσο επιβαρυμένη είναι με ρύπους, αλλεργιογόνα ή μικροβιακό φορτίο η ατμόσφαιρα στην οποία κινούμαστε και πόσο φορτίο έχει συγκρατήσει το φίλτρο.

Πού θα το βρω;

Το ρινικό φίλτρο SINUSET® είναι ιατροτεχνολογικό προϊόν κοινοποιημένο στον ΕΟΦ και διατίθεται στα φαρμακεία.

Δες εδώ πώς χρησιμοποιείται το ρινικό φίλτρο.
farmakopoioi
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ