2020-05-19 18:52:03
Φωτογραφία για Νικαράγουα: Καταγγελίες για «ταφές εξπρές» ώστε να συγκαλυφθεί η αλήθεια για τα κρούσματα
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Νικαράγουα έχει καταγράψει μόλις 25 κρούσματα της covid-19 και οκτώ θανάτους μετά τον εντοπισμό της πρώτης μόλυνσης στις 19 Μαρτίου - Ωστόσο ειδικοί αμφισβητούν τις ανακοινώσεις

Στη Νικαράγουα οι γιατροί προειδοποιούν για μια άμεση επιδείνωση της επιδημίας του κορωνοϊού, την ώρα που οικογένειες νεκρών και η αντιπολίτευση κατηγορούν τον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα ότι ζητά «ταφές εξπρές» προκειμένου να αποκρύψει την αλήθεια για τα κρούσματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η Νικαράγουα έχει καταγράψει μόλις 25 κρούσματα της covid-19 και οκτώ θανάτους μετά τον εντοπισμό της πρώτης μόλυνσης στις 19 Μαρτίου, αριθμοί τους οποίους αμφισβητούν οι επαγγελματίες υγείας και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

«Εισερχόμαστε σε μια φάση γρήγορης εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα. Εφόσον η καμπύλη συνεχίζει να αυξάνει με εκθετικό τρόπο και να υπάρχουν περισσότεροι ασθενείς, η κατάσταση θα γίνει χαοτική», προειδοποίησε ο επιδημιολόγος Άλβαρο Ραμίρες.


Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Νικαράγουας Γκρέτελ Σολίς κάνει επίσης λόγο για «μετάδοση στην κοινότητα» της ασθένειας.

Η Νικαράγουα είναι η μόνη χώρα της Κεντρικής Αμερικής που δεν έχει υιοθετήσει περιοριστικά μέτρα ούτε έχει κλείσει τα σύνορά της για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας. Στις 29 Απριλίου η κυβέρνηση τελικά συνέστησε στους πολίτες να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα υγιεινής και κοινωνικής απόστασης.

Όμως τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό ασθενών που παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα. Όμως οι νεκροί από «άτυπη πνευμονία» θάβονται σε σφραγισμένα φέρετρα με «κηδείες εξπρές» χωρίς τελετή και ολονυκτία.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην Τσιναντέγα, στη βορειοδυτική Νικαράγουα, που θεωρείται επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα των 6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τα νοσοκομεία φυλά η αστυνομία ή άνδρες με πολιτικά προκειμένου να εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να πλησιάζουν και να βιντεοσκοπούν ή να παίρνουν συνεντεύξεις από συγγενείς των ασθενών.

Από την πλευρά του ο Ορτέγα ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι 309 άνθρωποι έχουν πεθάνει από πνευμονία από τον Ιανουάριο, 87 περισσότεροι σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όμως τόνισε ότι μόνο λίγοι από αυτούς συνδέονται με την covid-19.

Η ΜΚΟ Observatorio Ciudadano, το οποίο καταρτίζει ένα απολογισμό βασιζόμενο στην κοινωνία των πολιτών, κατέγραψε στις 13 Μαΐου 266 θανάτους και 1.270 ύποπτα κρούσματα της covid-19, κυρίως στην πρωτεύουσα Μανάγουα, στο νότιο τμήμα της χώρας και στα βορειοδυτικά.

Η αντιπρόεδρος της χώρας και σύζυγος του Ορτέτα, η Ροζάριο Μουρίγιο, κατήγγειλε μια εκστρατεία δυσφήμησης από την αντιπολίτευση.

Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τη Λατινική Αμερική Μάικλ Κόζακ επίσης πρόσφατα εξέφρασε αμφιβολίες για τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης της Νικαράγουας σχετικά με την επιδημία.

Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο Κάρλος Κουάντ πολλοί γιατροί «εργάζονται στα τυφλά», χωρίς συγκεκριμένη διάγνωση εξαιτίας της έλλειψης τεστ. Μόνο το υπουργείο Υγείας μπορεί να διενεργεί τεστ για τον κορωνοϊό, ενώ οι πολίτες δεν έχουν δικαίωμα να αγοράσουν.

«Πολλοί ασθενείς φτάνουν στο νοσοκομείο με συμπτώματα covid-19 (…) όμως δεν είναι διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ, άρα πολλές περιπτώσεις καταλήγουν με άτυπη πνευμονία», εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ