2020-05-19 20:19:10
Φωτογραφία για Ποιοι είναι οι βιολογικοί δείκτες και πόση προγνωστική αξία έχουν; Webinar της Novartis
Σε Εκπαιδευτικό διαδικτυακό σεμινάριο από τη Novartis Hellas για Επαγγελματίες Υγείας βρήκαμε την ευκαιρία να ρωτήσουμε ένα από τους συντονιστές του webinar  Δρ. Κ. Κωστίκα, Αναπληρωτή Καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντή Κλινικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Δρ. Π. Γαργαλιάνος-Κακολύρης, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

Ερώτηση medlabnews.gr. Πόσο είναι ο μέσος όρος παραμονής στη ΜΕΘ ενός ασθενούς με covid-19

Aπάντηση Σύμφωνα με την ελληνική εμπειρία, ο μέσος όρος νοσηλείας ασθενών σε τμήμα λοιμωδών νοσημάτων είναι περί τις 7-10 ημέρες, ενώ στη μονάδα εντατικής θεραπείας είναι μεγαλύτερη και κυμαίνεται μεταξύ 14-21 ημερών. Ασθενείς με επιπλοκές μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευθούν για ακόμη μεγαλύτερα διαστήματα.

Ερώτηση medlabnews.gr. Οι βιολογικοί δείκτες πόση προγνωστική αξία έχουν;


Απάντηση

Κάποιοι ασθενείς με Covid-19 εμφανίζουν μια επιδείνωση της κλινικής τους εικόνας που οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια και διασωλήνωση και νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Η επιδείνωση αυτή έχει συνδεθεί με την εμφάνιση μιας “καταιγίδας κυτταροκινών”, μιας ραγδαίας δηλαδή αύξησης μεσολαβητών φλεγμονής. Οι ασθενείς αυτοί εμφανίζουν λεμφοπενία (χαμηλά λεμφοκύτταρα) ή/και θρομβοπενία (χαμηλά αιμοπετάλια) στη γενική αίματος και αυξημένα επίπεδα βιολογικών δεικτών που σχετίζονται με τη φλεγμονώδη απάντηση, όπως η φερριτίνη, η ιντερλευκίνη 6 και άλλες κυτταροκίνες. Κάποιοι ασθενείς έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων και η παρουσία αυξημένων επιπέδων D-Dimers μας βοηθάει στη θεραπευτική τους αντιμετώπιση, ενώ η παρουσία αυξημένων επιπέδων τροπονίνης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο βλάβης του μυοκαρδίου και χειρότερη έκβαση των ασθενών. Όλα τα παραπάνω είναι θέματα που μελετάμε καθημερινά, καθώς προσπαθούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις κλινικές εκδηλώσεις του Covid-19 και να βελτιστοποιήσουμε την αντιμετώπιση των ασθενών μας.

· Το εκπαιδευτικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με τη συμμετοχή 460 Επαγγελματιών Υγείας

·   Στη συζήτηση συμμετείχαν Ιατροί 9 ειδικοτήτων, παρέχοντας εξειδικευμένη πληροφόρηση για την αναγνώριση συμπτωμάτων και την καλύτερη διαχείριση ασθενών στην εποχή του COVID-19

Η Novartis Hellas διευρύνοντας τις δράσεις κατά της πανδημίας στην Ελλάδα,   διοργάνωσε με πρωτοβουλία του Ιατρικού Τμήματός της, εκπαιδευτικό διαδικτυακό σεμινάριο για Επαγγελματίες Υγείας με τίτλο «COVID-19: Η ολιστική προσέγγιση του ασθενούς».

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 7 Μαΐου 2020, 460 ιατροί παρακολούθησαν ζωντανά μέσω ψηφιακής πλατφόρμας το webinar που στόχο είχε την παροχή εξειδικευμένης πληροφόρησης για την αναγνώριση συμπτωμάτων και την καλύτερη διαχείριση ασθενών στην εποχή του κορωνοϊού.

Τη συζήτηση συντόνισαν οι Δρ. Κ. Κωστίκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Δρ. Π. Γαργαλιάνος-Κακολύρης, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν επίσης ως εισηγητές οι: Γεώργιος Στεργίου, Καθηγητής Παθολογίας & Υπέρτασης EΚΠΑ, Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική Γ.Ν.Α. «Σωτηρία»,Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7, τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, Κωνσταντίνος Τσιούφης, Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν.Α «Ιπποκράτειο», τ. Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, Νικόλαος Γρηγοριάδης, Καθηγητής Νευρολογίας Α.Π.Θ., Διευθυντής Β’ Νευρολογικής Κλινικής, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ»,Πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας Δημήτριος Μπούμπας, Καθηγητής Παθολογίας - Ρευματολογίας ΕΚΠΑ, Διευθυντής Δ’ Παθολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν «Αττικόν», Πρόεδρος Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Φώτιος Ψαρρός Αλλεργιολόγος, Διευθυντής Αλλεργιολογικού Τμήματος, Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών,  Ηλέκτρα Νικολαΐδου, Aν. Καθηγήτρια Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας ΕΚΠΑ, Α’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική, Νοσοκομείο «Α. Συγγρός» και Τρύφων Ρότσος MD, PhD, MRCOphth, Πρόεδρος Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας.

Εν μέσω της πανδημίας COVID-19, όπου η επικοινωνία εξ αποστάσεως έχει γίνει αναγκαία και πολύτιμη, η Novartis Hellas με υψηλή τεχνογνωσία αξιοποιεί διαδικτυακά εργαλεία και παράλληλα αξιολογεί την ανάπτυξη νέων ψηφιακών λύσεων, που θα έχουν μακροπρόθεσμο όφελος για τους ασθενείς. Σε αυτό το πλαίσιο, το εκπαιδευτικό διαδικτυακό σεμινάριο καλύπτει την ανάγκη για σύγχρονη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, με επικαιροποιημένες πληροφορίες και σημαντικά βιβλιογραφικά δεδομένα, με απώτερο στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Ο Γρηγόριος Ρομπόπουλος, Επιστημονικός Διευθυντής, Επικεφαλής Ιατρικού Τμήματος Novartis Hellas ανέφερε σχετικά: «Στη Novartis, επεvδύουμε στη δύναμη της επιστημονικής καινοτομίας και της ψηφιακής τεχνολογίας για να αναπτύξουμε νέες θεραπευτικές λύσεις και να καλύψουμε τις αυξανόμενες ιατρικές ανάγκες. Σε μία περίοδο συνεχών εξελίξεων και αβεβαιότητας αξιοποιούμε ψηφιακά εργαλεία, για να παρέχουμε επικαιροποιημένη πληροφόρηση και εκπαίδευση στους Επαγγελματίες Υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αφοσιωμένοι στους ασθενείς τους.»

«Η παγκόσμια κοινότητα βιώνει μια πρωτόγνωρη εμπειρία από μία πανδημία, η οποία μας υπενθύμισε ότι στη συμβίωση με τους μικροοργανισμούς, ο άνθρωπος μερικές φορές μπορεί να καταστεί ευάλωτος. Ο ιός SARS-COV-2 που οδήγησε στην τρέχουσα πανδημία COVID-19 έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αφορούν το σύνολο σχεδόν των ειδικοτήτων της Ιατρικής. Μέσω της διαδικτυακής ημερίδας, παρουσιάστηκαν οι ιδιαιτερότητες της νόσου, στις περισσότερο εμπλεκόμενες ειδικότητες, από καταξιωμένους επιστήμονες της χώρας μας όπως επίσης και τρόποι διάγνωσης και η βασική ιολογία που αφορά την κλινική πρακτική. Επιπλέν, δόθηκε έμφαση στην πιθανή αποτελεσματική θεραπεία είτε με στόχευση στον ιό είτε με ενίσχυση της ανοσιακής απάντησης του ασθενούς», ανέφερε ο  Δρ. Π. Γαργαλιάνος-Κακολύρης, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος.

«Η πανδημία που οφείλεται στον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 άλλαξε δραστικά τη ζωή όλων μας, σε πολλαπλά επίπεδα, τους τελευταίους δύο μήνες. Η εμπειρία των προηγούμενων εβδομάδων έφερε στην επιφάνεια προβληματισμούς για τη λειτουργία των συστημάτων υγείας και ήταν μια ευκαιρία για να σκεφθούμε δημιουργικά και να βρούμε λύσεις, σε μια εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση. Στόχος του διαδικτυακού σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε ήταν να συγκεντρώσουμε τα τελευταία δεδομένα σε όλο το φάσμα των εκδηλώσεων της λοίμωξης του SARS-CoV-2, από καταξιωμένους συναδέλφους πολλών ειδικοτήτων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας. Ο στόχος επιτεύχθηκε, καθώς μοιραστήκαμε όλοι την εμπειρία μας και τεράστιο όγκο πληροφορίας που αφορούσε τον SARS-CoV-2, τόσο σε σχέση με το αναπνευστικό, που είναι το πρώτο σύστημα που προσβάλλει ο ιός, όσο και με τις καρδιαγγειακές, νευρολογικές, ανοσολογικές, δερματολογικές και οφθαλμολογικές του εκδηλώσεις, τις οποίες ανέλυσαν οι εξαίρετοι συνάδελφοι που συμμετείχαν», συμπλήρωσε ο Δρ. Κ. Κωστίκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας. Η επιστροφή μας στην κανονικότητα θα μας βρει περισσότερο ενημερωμένους και έτοιμους για την επόμενη ημέρα.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ