2020-05-20 10:47:50
Φωτογραφία για Κορωνοϊός: Θεράπευσαν με εγχύσεις αντισωμάτων το φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά
Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Χορηγήθηκε σε 35 παιδιά πλάσμα αίματος από ανθρώπους που ανάρρωσαν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. Όλα είχαν αρρωστήσει βαριά από το μυστηριώδες σύνδρομο που μοιάζει με τη νόσο Kawasaki.

Η θεραπεία με αντισώματα από ασθενείς οι οποίοι ανάρρωσαν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19, μπορεί να είναι σωτήρια για τα παιδιά με το μυστηριώδες φλεγμονώδες σύνδρομο που θυμίζει τη νόσο Kawasaki.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης σε 35 παιδιά που έπασχαν από το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο παίδων (MIS-C), όπως έχει ονομαστεί επισήμως.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές σε Γαλλία και Ελβετία. Τα παιδιά είχαν αρρωστήσει βαριά από το σύνδρομο. Το 28% έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα, όπως άσθμα ή παχυσαρκία. Όλα είχαν πυρετό, καρδιογενές σοκ ή οξεία δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας.

Το καρδιογενές σοκ (ή καρδιογενής καταπληξία) είναι μία σοβαρή κατάσταση. Κατ' αυτήν, η καρδιά σταματά ξαφνικά να εξωθεί αρκετό αίμα. Αντίστοιχα, στην οξεία δυσλειτουργία της αριστεράς κοιλίας μειώνεται η ικανότητα εξώθησης μόνο στον συγκεκριμένο θάλαμο της καρδιάς.

Τι θεραπεία έλαβαν

Τα 35 παιδιά είχαν νοσηλευτεί στην εντατική μεταξύ 22 Μαρτίου και 30 Απριλίου. Οι ερευνητές τούς χορήγησαν πλάσμα με αντισώματα από ιαθέντες ασθενείς. Επιπλέον, χορήγησαν σε συνολικά 12 παιδιά ενδοφλέβια στεροειδή (κορτιζόνη). Τρία παιδιά αντιμετωπίστηκαν με έναν ανταγωνιστή των υποδοχέων της ιντερλευκίνης-1, επειδή είχαν επίμονη φλεγμονή. Σε 23 παιδιά χορηγήθηκε και ηπαρίνη (είναι αντιπηκτική).

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η συνδυασμένη θεραπεία με πλάσμα με αντισώματα και στεροειδή αποκατέστησε την καρδιολογική λειτουργία των περισσότερων παιδιών.

«Οι περισσότεροι ανήλικοι ασθενείς ανάρρωσαν μέσα σε λίγες ημέρες από την ενδοφλέβια χορήγηση αντισωμάτων. Στο ένα τρίτο από αυτούς χορηγήθηκε επικουρική θεραπεία με στεροειδή. Η αγωγή με αντισώματα φαίνεται ότι σχετίζεται με αποκατάσταση της κοιλιακής συστολικής λειτουργίας», έγραψαν ο Dr Damien Bonnet, από το Νοσοκομείο Παίδων Necker στο Παρίσι και οι συνεργάτες του.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, πολύ σημαντικό ήταν το εύρημα και της ταχείας ανάρρωσης των μικρών ασθενών χάρη στην συνδυασμένη αγωγή.

Τι είναι το φλεγμονώδες σύνδρομο

Οι αναφορές για παιδιά που πάσχουν από το φλεγμονώδες σύνδρομο έχουν τρομάξει τους γονείς σε όλο τον κόσμο. Το σύνδρομο σχετίζεται με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και έχει προσβάλλει δεκάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Το φλεγμονώδες σύνδρομο προκαλεί πυρετό, λήθαργο, σοβαρό πόνο στην κοιλιά, διάρροια ή έμετο. Οι μικροί ασθενείς παρουσιάζουν επίσης διογκωμένους λεμφαδένες και εξανθήματα στο δέρμα.

Οι πρώτες αναφορές γι' αυτό στις ΗΠΑ άρχισαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Έως στιγμής, έχουν αναφερθεί συνολικά 147 περιπτώσεις. Μικρός αριθμός περιπτώσεων έχει αναφερθεί και σε άλλες πολιτείες, όπως στο Νιου Τζέρσι, την Καλιφόρνια και την Λουϊζιάνα.

Τουλάχιστον 50 περιπτώσεις, εξ άλλου, έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία. Στη Βρετανία τα αντίστοιχα περιστατικά υπολογίζονται σε περίπου 100.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνά τους για να εξακριβώσουν εάν το φλεγμονώδες σύνδρομο έχει μακροχρόνιες καρδιολογικές επιπλοκές στα παιδιά.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Circulation.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ