2020-05-20 22:02:32
Φωτογραφία για ΣτΕ προτίθεται να μειώσει την ποινή επιμελήτριας-κλητήρα – Απολύθηκε λόγω πλαστού πιστοποιητικού
Η επιμελήτρια-κλητήρας είχε προσκομίσει πλαστό απολυτήριο Γυμνασίου και απολύθηκε - Στο μεταξύ έλαβε και το πτυχίο της με βαθμό «άριστα» - Το ΣτΕ παρέπεμψε την υπόθεση σε αυξημένη σύνθεση προς οριστική κρίση

Προσπαθούν, αλλά όχι πλήρως επιτυχώς μέχρι στιγμής, να δείξουν το θετικό πρόσωπό τους οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας σε μια επιμελήτρια-κλητήρα του υπουργείου Οικονομικών, η οποία απολύθηκε, καθώς είχε προσκομίσει πλαστό απολυτήριο Γυμνασίου προκειμένου να μπορέσει να προσληφθεί για να συμβάλει οικονομικά στην ανατροφή των παιδιών της και παρά το γεγονός ότι στο μεσοδιάστημα έλαβε επίσημο απολυτήριο Γυμνασίου και μάλιστα με «άριστα».

Με απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών η υπάλληλος απολύθηκε οριστικά, για παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος και για ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά, εντός και εκτός υπηρεσίας.

Το χρονικό της υπόθεσης


Η υπάλληλος προσλήφθηκε τον Ιούνιο του 2009 ως υπάλληλος της κατηγορίας Υ.Ε. κλάδου επιμελητών του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης. Η πρόσληψη έγινε μετά από διαγωνισμό του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Στην προκήρυξη του διαγωνισμού προβλεπόταν απολυτήριο τριτάξιου Γυμνασίου. Όταν υπέβαλε την αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό προσκόμισε απολυτήριο του 2ου Γυμνασίου Ν. Λιοσίων.

Στην συνέχεια απολύθηκε καθώς σε έρευνα που έγινε προέκυψε ότι ο τίτλος σπουδών (απολυτήριο) που προσκόμισε δεν ήταν έγκυρος (πλαστός). Αποκαλύφθηκε ότι ο αριθμός μητρώου μαθητών που ανέγραφε ανήκε σε άλλο μαθητή και δεν υπήρχε η σχετική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων.

Απολογούμενη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο αποδέχθηκε την πλαστότητα του απολυτηρίου και ισχυρίστηκε ότι το υπέβαλε λόγω «των αυξημένων οικογενειακών αναγκών και με σκοπό να βρει εργασία προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική κατάστασή της και να συνδράμει στην ανατροφή των παιδιών της».

Από ποινικής σκοπιάς, το 2018 με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, παύθηκε οριστικά η σε βάρος της ποινική δίωξη για απάτη κατ΄ εξακολούθηση, λόγω παραγραφής.

Προσκόμισε στο ΣτΕ απολυτήριο Λυκείου

Ωστόσο, ενώ εκκρεμούσε η αίτησή της για ακύρωση της πειθαρχικής απόφασης με οποία απολύθηκε, προσκόμισε στο ΣτΕ, απολυτήριο της Γ΄ Τάξης Εσπερινού Γυμνασίου, με βαθμό «άριστα», που έλαβε πριν δύο χρόνια (2018).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Γ΄ Τμήματος, υπό πενταμελή σύνθεση, συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, δηλαδή, το ότι κατά την απολογία της στο Πειθαρχικό Συμβούλιο συνομολόγησε την αναγνώριση του σφάλματός της και την προσκόμιση βεβαίωσης ότι είναι μαθήτρια της Β΄ τάξης εσπερινού Γυμνασίου και παρακολουθεί μαθήματα κατά το σχολικό έτος 2017-2018 (στην συνέχεια έλαβε το απολυτήριο εκκρεμούσης της υπόθεσής της στο ΣτΕ), αποφάσισαν ότι συντρέχει περίπτωση μετριασμού της πειθαρχικής ποινής της.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι η ποινή της οριστικής παύσης (οριστικής απόλυσης) πρέπει να αντικατασταθεί με αυτή της προσωρινής παύσης των 6 μηνών, με πλήρη όμως παράλληλη στέρηση των αποδοχών της.

Η υπόθεση παραπέμπεται στην επταμελή σύνθεση του Δ’ Τμήματος

Λόγω όμως, της σπουδαιότητας του ζητήματος της μείωσης της πειθαρχικής ποινής της επιμελήτριας, η πενταμελής σύνθεσης του Δ΄ Τμήματος παρέπεμψε την υπόθεση στην αυξημένη επταμελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος προς οριστική κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άρειος Πάγος, ακόμη και η Ολομέλεια του, έχουν δώσει νομικό διέξοδο στο ποινικό σκέλος ανάλογων περιπτώσεων προσκόμισης πλαστών απολυτηρίων, με προέχουσα την χαρακτηριστική εκείνη περίπτωση της καθαρίστριας από τον Βόλο.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Peugeot 806 Runabout
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Peugeot 806 Runabout
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ