2020-05-21 13:07:36
Φωτογραφία για Ολόκληρη η Εκκλησία… μέσα στο δισκάριο!
Μητροπολίτου Φαναρίου Αγαθαγγέλου

Γενικού Διευθυντού Αποστολικής Διακονίας

της Εκκλησίας της Ελλάδος

 Πριν από κάθε Θεία Λειτουργία, στον Όρθρο, ο ιερέας κάνει την τελετή της Προσκομιδής. Φέρνει δηλαδή στην αγία Πρόθεση τις προσφορές των πιστών και τις τεμαχίζει. Πρώτα βγάζει τη μεγάλη μερίδα, τον Αμνό, που θα μεταβληθεί σε Σώμα Κυρίου και έπειτα τις μερίδες της Κυρίας Θεοτόκου, των Αγγέλων, των Αγίων και των Χριστιανών, «ζώντων και τεθνεώτων», τις οποίες τοποθετεί γύρω από τον Αμνό, μέσα στο ιερό δισκάριο.

Βλέπετε; Ολόκληρη η Εκκλησία… μέσα στο δισκάριο! Ο Κύριος Ιησούς, η Παναγία Μητέρα Του, ο Τίμιος Πρόδρομος, οι Προφήτες, οι Απόστολοι, οι Μάρτυρες, οι Όσιοι, οι Δίκαιοι, «πάντων των αγίων ο χορός», ενωμένοι μ’ εμάς, τους ευτελείς και ταπεινούς. Κοινωνία ζωντανών και πεθαμένων. Κοινωνία Αγίων και αμαρτωλών. Κοινωνία Θεού και ανθρώπων. Αυτή είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού, μας λέγει ο Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης.


  Αυτό είναι η χαρά του Πάσχα, η χαρά της μεταμόρφωσης του σύμπαντος. Τίποτε πιά δεν μπορεί να μας φοβίσει. Έχουμε γνωρίσει την αγάπη που έχει ο Θεός γιά εμάς, έχουμε γίνει κατά χάρη «θεοί». Πλέον τά πάντα έχουν ένα νόημα: δεν θα πεθάνεις! Αυτοί που αγαπάς, αν και τους θεωρείς νεκρούς, δεν θα πεθάνουν. Μέχρι και ο πόνος, μέχρι και ο θάνατος έχουν ένα νόημα, γίνονται μονοπάτια ζωής. Όλα είναι πλέον ζωντανά, διότι ο Χριστός αναστήθηκε. Υπάρχει εδώ κάτω ένας τόπος όπου δεν υπάρχει χωρισμός, αλλά μόνο μία μεγάλη ἀγάπη, μία μεγάλη χαρά. Αυτός ο τόπος είναι στην καρδιά της Εκκλησίας, είναι το Άγιο Ποτήριο, το Ιερό Δισκοπότηρο. Είναι εκεί, στην καρδιά σου  Και όταν ο ιερεύς καταλύει τη Θεία Κοινωνία, κατά τη συστολή των Τιμίων Δώρων εμβαπτίζει τις μερίδες ζώντων και κοιμηθέντων μέσα στο Άγιο Αίμα με τα λόγια : «απόπλυνον, Κύριε, τα αμαρτήματα των ενθάδε μνημονευθέντων δούλων σου, τω Αίματι Σου τω αγίω», δηλαδή , ξέπλυνε, Κύριε, με το Αίμα Σου το άγιο τις αμαρτίες όλων αυτών (ζώντων και κεκοιμημένων) που εδώ δια των μερίδων αυτών μνημο-νεύθηκαν! Και ρίπτει τις μερίδες της Παναγίας και των Αγίων, όλων των ζώντων και των κεκοιμημένων μέσα στο Άγιο Ποτήριο και έτσι όλοι οι πιστοί πλέουμε μέσα στο Αίμα του Κυρίου, πλέουμε μέσα στην Αγάπη του Θεού!
proskynitis
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ