2020-05-23 07:00:19
Φωτογραφία για Εκμεταλλεύτηκε την πανδημία και έγινε δισεκατομμυριούχος
Ο καθηγητής βιολογίας του Χάρβαρντ και ο ιδιαίτερα δραστήριος επιχειρηματίας Timothy Springer εκτίμησε τις προοπτικές μιας νεοσύστατης βιοτεχνολογικής εταιρείας πριν από μια δεκαετία και προχώρησε σε μια πρώιμη επένδυση. Τώρα, ως απόρροια κυρίως αυτού του στοιχήματος, σε μια εταιρεία με έδρα τη Μασαχουσέτη, ονόματι Moderna, είναι πλέον δισεκατομμυριούχος.

Η μετοχή της Moderna, το εμβόλιο της οποίας κατά του κορονοϊού βρίσκεται σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, κατέγραψε άνοδο άνω του 12% τη προηγούμενη εβδομάδα, προσφέροντας στήριξη στη γενική συνολική πτώση των χρηματιστηρίων. Αυτό το ''άλμα'' της μετοχής μετέτρεψε τον Springer σε δισεκατομμυριούχο. Το Forbes εκτιμά ότι τώρα η περιουσία του ανέρχεται στο 1 δισ. δολάρια με βάση το μερίδιό του (3,5%) στη Moderna και τα μερίδιά του σε τρεις ακόμη μικρότερες βιοτεχνολογικές εταιρείες, όπως αναφέρει το capital.gr.

''Η φιλοσοφία μου είναι να επενδύσω σε πράγματα που γνωρίζω, και είμαι κατά βάθος ένας επιστήμονας
. Μου αρέσει να ανακαλύπτω πράγματα'', δήλωσε στο Forbes ο 72χρονος  Springer. ''Πολλοί επιστήμονες ξεκινούν επιχειρήσεις αλλά λίγοι είναι επιτυχημένοι. Είμαι ένας δραστήριος επενδυτής και πολύ σχολαστικός επιστήμονας, και γι 'αυτό έχω πολύ υψηλό μέσο όρο επιτυχίας στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες''.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Moderna ανακοίνωσε ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επίσπευσε τις διαδικασίες για το υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, προσφέροντας ώθηση στις προσπάθειες της εταιρείας να αναπτύξει το πρώτο εμβόλιο για την ασθένεια. Η Moderna ήταν η πρώτη εταιρεία που ξεκίνησε δοκιμές σε ανθρώπους για το εμβόλιό της, στις 16 Μαρτίου στο Σιάτλ, και η μετοχή της εταιρείας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε αξία από τότε που ο ΠΟΥ κήρυξε την πανδημία του κορονοϊού στις 11 Μαρτίου. Η πρωτοποριακή ανάπτυξη είχε ήδη μετατρέψει σε δισεκατομμυριούχο ένα άλλο στέλεχος της Moderna, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Stéphane Bancel, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα περίπου 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εκτός από δισεκατομμυριούχος επενδυτής σε εταιρείες βιοτεχνολογίας, ο Springer είναι καθηγητής χημείας και μοριακής φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, όπου άρχισε να διδάσκει το 1977 και σήμερα έχει ρόλο μέντορα για μεταδιδακτορικούς φοιτητές στο εργαστήριό του. Στην έρευνά του ως ανοσιολόγος στο Χάρβαρντ, ο Springer ανακάλυψε μόρια που σχετίζονται με τη λειτουργία των λεμφοκυττάρων, τα οποία οδήγησαν στην ανάπτυξη πολλών εγκεκριμένων από την FDA φαρμάκων. Η πρώτη του ''είσοδος'' στο επιχειρείν ήρθε το 1993 όταν ίδρυσε τη LeukoSite, την οποία εισήγαγε στο χρηματιστήριο το 1998 και την πούλησε στη Millennium Pharmaceuticals ένα χρόνο αργότερα σε μια συμφωνία ύψους 635 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Springer έλαβε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια από αυτά σε μετοχές της Millennium.

Ο Springer ήταν από τους αρχικούς επενδυτές της Moderna το 2010, όταν επένδυσε περίπου 5 εκατ. δολάρια στην εταιρεία. Τώρα, μια δεκαετία μετά, η αξία αυτής της αρχικής επένδυσης ανέρχεται σε περίπου 870 εκατ. δολάρια. Αλλά πολύ πριν έρθει η κρίση του κορονοϊού, ο Springer σκεφτόταν ήδη πώς η πρωτοποριακή τεχνολογία mRNA της εταιρείας θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη εμβολίων.

''Είχαμε από πολύ νωρίς την ιδέα ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη περίπτωση μιας πανδημίας'', ανέφερε ο Springer. ''Γι 'αυτό επενδύσαμε στη διεξαγωγή δοκιμών σε ανθρώπους με διαφορετικούς τύπους γρίπης, τους τύπους που συνήθως δεν εμφανίζονται στις επιδημίες αλλά θα μπορούσαν να αναδυθούν και να ξεκινήσουν μια νέα πανδημία. Είχαμε επίγνωση για αυτό το σενάριο''.

Εκτός από τη Moderna, ο Springer είναι είναι επίσης επικεφαλής σχήματος επενδυτών σε τρεις μικρότερες εισηγμένες βιοτεχνολογικές εταιρείες: Selecta Biosciences, Scholar Rock και Morphic Therapeutic. Όσον αφορά τις Scholar Rock και Morphic Therapeutic, ο Springer είναι επίσης και συνιδρυτής, έχοντας συνεισφέρει στην οικοδόμηση των εταιρειών μέσα από την επιστημονική του έρευνα στο Χάρβαρντ.

Χωρίς να επηρεαστεί από τον νέου του πλούτο, ο Springer συνεχίζει να χρησιμοποιεί ακόμα το ποδήλατό του για να πηγαίνει καθημερινά στη Μασαχουσέτη, όπου διεξάγει τις έρευνές του στο εργαστήριό του. Η μοναδική του πολυτέλεια, λέει ο Springer, είναι το σπίτι του. "Μου αρέσει η κηπουρική και η συλλογή πετρωμάτων ... Δεν χρειάζομαι τα χρήματα. Έχω έναν ακαδημαϊκό τρόπο ζωής."

Ο Springer χρησιμοποιεί επίσης την περιουσία του για να προσφέρει πίσω στην επιστημονική κοινότητα. Το 2017, δώρισε 10 εκατομμύρια δολάρια για να ιδρύσει το Ινστιτούτο Καινοτομίας Πρωτεϊνών, ένα ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό αφιερωμένο στην έρευνα της πρωτεϊνικής επιστήμης και στο να βοηθάει τους επιχειρηματίες του κλάδου της βιοτεχνολογίας να υλοποιήσουν τις ιδέες τους.

''Μου αρέσουν οι δραστήριες επενδύσεις, αλλά μου αρέσει επίσης η έντονη φιλανθρωπία'', λέει ο Springer. ''Το κίνητρό μου πίσω από το Ινστιτούτο δεν είναι μόνο να βοηθήσω στην ανάπτυξη νέων αξιόπιστων αντισωμάτων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο για βιολογική ανακάλυψη, αλλά επίσης, έχει νέες τεχνολογίες που θα επιτρέψουν να γίνουν πολλές ακόμη ανακαλύψεις. Είναι το είδος της επιστήμης που είναι δύσκολο να γίνει υπό άλλες συνθήκες στην ακαδημαϊκή κοινότητα".

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ δεν είναι ο μοναδικός του οποίου η περιουσία έχει αυξηθεί από τη μάχη εναντίον της Covid-19. Ορισμένες περιουσίες δισεκατομμυριούχων από τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης σημείωσαν αύξηση δισ. δολαρίων από τότε που ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμια πανδημία στις 11 Μαρτίου. Το ράλι του κλάδου της βιοτεχνολογίας θα μπορούσε να συνεχιστεί ανοδικά καθώς το κοινό αναμένει με ανυπομονησία τις νέες εξελίξεις στον αγώνα κατά του κορονοϊού.

Από την πλευρά του, ο Springer είναι αισιόδοξος ότι ο τομέας της βιοτεχνολογίας θα συνεχίσει την ταχεία ανάπτυξή του, ακόμη και όταν περάσει η πανδημία. ''Στο παρελθόν, κατηγορούμασταν ότι χρεώνουμε πάρα πολύ για φάρμακα ... αλλά τώρα, όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η βιοτεχνολογία έρχεται για να σώσει την κατάσταση'', σημειώνει ο Springer. '' Ο κλάδος της βιοτεχνολογίας προσφέρει σπουδαίες υποσχέσεις για νέα φάρμακα. και η πίστη σε αυτήν είναι δικαιολογημένη''.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ