2020-05-23 15:09:49
Φωτογραφία για Παναγιωτόπουλος για Τουρκία: Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι όροι καλής γειτονίας
«Κάποιες μέρες είναι μεγάλη η ένταση, άλλες μέρες υπάρχει ησυχία» τόνισε, χαρακτηριστικά, και επανέλαβε ότι η ένταση σε μικρούς χώρους αυξάνει τον κίνδυνο για ατύχημα

Για την τουρκική προκλητικότητα μίλησε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά και το χθεσινό περιστατικό παρενόχλησης σε βάρος ψαράδων στις Οινούσες, σημειώνοντας πως υπάρχει ο φόβος ατυχήματος καθώς υπάρχει πάρα πολλή δραστηριότητα σε πολύ μικρό χώρο.

«Κάποιες μέρες είναι μεγάλη η ένταση, άλλες μέρες υπάρχει ησυχία» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Παναγιωτόπουλος, «εμείς βλέπουμε τη συνολική εικόνα, αυξημένη δραστηριότητα σε αέρα, θάλασσα και ξηρά, καθώς δεν έχει κοπάσει η κατάσταση στον Έβρο».

Η ένταση σε μικρούς χώρους αυξάνει τον κίνδυνο για ατύχημα, υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας πως έχουν γίνει διαβήματα προς τους οργανισμούς και το ΝΑΤΟ.

«Περιμένουμε καλή τη πίστη μια καλύτερη συμπεριφορά» τόνισε, αναγνωρίζοντας πως «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή όροι καλής γειτονίας».


Ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε πως η τελευταία του επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του ήταν πριν από 15-20 μέρες, λέγοντας: «Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας, να τους αποτρέπουμε, να τους αναχαιτίζουμε και να εξηγούμε, όπως πχ στον Έβρο, ότι θα ενισχύσουμε τα σύνορά μας, ως άγρυπνοι φρουροί, κι αυτό δεν επιδέχεται άλλης ερμηνείας ή εξήγησης.

«Εμείς δείχνουμε καλή διάθεση, θέλουμε να δείξει και η άλλη πλευρά, τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτά» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και κατέληξε λέγοντας: Δεν νομίζω πως η Τουρκία θέλει να κλιμακώσει κατακόρυφα την ένταση μέχρι την πρόκληση άλλων καταστάσεων, αλλά τα δείγματα συμπεριφοράς μάς κάνουν να εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και να προετοιμαζόμαστε».

Την Πέμπτη, σημειώθηκε μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών, που εξελίχθηκε σε κάποιες περιτώσεις ακόμα και σε εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά αεροσκάφη που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν, ενώ η τουρκική δραστηριότητα επεκτάθηκε και στη θάλασσα με παρενοχλήσεις σκαφών.

Τα τουρκικά μαχητικά έφτασαν στην Πάτμο, τη Χίο, τη Λέσβο, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά.

Συνολικά έγιναν 79 παραβιάσεις από 4 μαχητικά F-16 και τρία CN-235, οι περισσότερες εκ των οποίων (42) από τα μαχητικά τα οποία ήταν οπλισμένα.

Δεκαπέντε εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις από τα τουρκικά αεροσκάφη.

Σε 5 περιπτώσεις υπήρξε εμπλοκή με τα ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν να αναχαιτήσουν τα τουρκικά, στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Προκλήσεις και στη θάλασσα

Την ίδια ώρα δοκιμάζονται τα όρια αντοχής και ανοχής και των Ελλήνων λιμενικών στο Αιγαίο.

Αυτή τη φορά σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής ζήτησε από σκάφος της Frontex και από ένα ελληνικό αλιευτικό να… φύγουν, περίπου στις 6 το πρωί της Πέμπτης.

Όλα έγιναν στο νησί Παναγιά ανατολικά των Οινουσσών, όπου Έλληνες ψαράδες αλλά και το πλήρωμα σκάφους της Frontex είδαν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς εντός των ελληνικών υδάτων.

Αμέσως έφτασε για ενισχύσεις ένα ναυαγοσωστικό από το λιμενικό της Χίου, ενώ λίγη ώρα αργότερα οι Τούρκοι κάλεσαν και αυτοί δικό τους σκάφος! Έπειτα ήρθε και ακόμη ένα σκάφος του Λιμενικού της Χίου για βοήθεια με τους Τούρκους να φωνάζουν και αυτοί ένα δεύτερο σκάφος.

Μάλιστα, το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έφτασε μια ανάσα από τις ελληνικές ακτές.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Υγεία και συνείδηση
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Υγεία και συνείδηση
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ