2020-05-23 18:42:17
Φωτογραφία για Υπουργείο Παιδείας: Δεν θα παραχωρηθούν δημόσιοι χώροι για Ραμαζάνι
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε τονίσει πως η γιορτή για τη λύση της νηστείας του Ραμαζανιού δεν μπορεί να εορταστεί με τον ίδιο τρόπο με πέρσι

Δεν θα παραχωρηθούν δημόσιοι χώροι για την τέλεση προσευχής και εορτής για τη λύση της νηστείας του Ραμαζανίου (Eid al Fitr) για υγειονομικούς λόγους.

Όπως τονίζει ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Καλαντζής σε ανακοίνωσή του «δεν είναι υγειονομικά δόκιμο να παραχωρηθούν δημόσιοι χώροι από την Πολιτεία ή τους Δήμους για την πραγματοποίηση μαζικών συναθροίσεων κοινού με σκοπό την τέλεση της προσευχής του Eid al Fitr».

Προσθέτει ακόμη τα εξής: «Γνωρίζετε, κατά τα παρελθόντα έτη, στα πλαίσια του σεβασμού και της πρόνοιας για τις ανάγκες όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων, η Πολιτεία αλλά και διάφοροι Δήμοι παραχωρούσαν δωρεάν κατάλληλους δημόσιους χώρους (πχ αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ) για τη διευκόλυνση της τέλεσης της προσευχής των μουσουλμάνων στη λύση της νηστείας του Ραμαζανίου
. Η παραχώρηση αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα και για μερικές ώρες, αποδείκνυε εμπράκτως την πρόθεση της Πολιτείας να στέκεται αρωγός στο θρησκευτικό φαινόμενο, σεβόμενη την πίστη όλων των συμπολιτών μας, ημεδαπών και αλλοδαπών.Ωστόσο φέτος, λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, είναι απολύτως απαραίτητο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και αποφυγής αύξησης των κρουσμάτων και διακινδύνευσης όσων έχουν επιτευχθεί έως σήμερα, να αποφευχθούν οι μεγάλες συναθροίσεις κοινού, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται προφανώς και οι συναθροίσεις για θρησκευτικούς λόγους. Συνεπώς, στην παρούσα φάση της εξέλιξης της πανδημίας, σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμοδίων υγειονομικών αρχών, τα προληπτικά μέτρα αλλά και τη διεθνή εμπειρία, δεν είναι υγειονομικά δόκιμο να παραχωρηθούν δημόσιοι χώροι από την Πολιτεία ή τους Δήμους για την πραγματοποίηση μαζικών συναθροίσεων κοινού με σκοπό την τέλεση της προσευχής του Eid al Fitr».

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας, η προσευχή και ο εορτασμός για τη λύση της νηστείας του Ραμαζανίου (Eidal Fitr) πρέπει να γίνουν σύμφωνα με όσα ορίζουν η ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 29519, δηλαδή:

«Επιβολή προσωρινών μέτρων στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, για το χρονικό διάστημα από 17.5.2020 έως και 5.6.2020» (ΦΕΚ 1816/τ.Β'/12-05-2020) και αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της 23ης Απριλίου τ.ε. και στο Δελτίο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας της 17ης Μαΐου τ.ε. . Παρακαλούμε για την πιστή τήρηση των προαναφερθέντων ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υγεία και η ζωή κανενός.Ευελπιστούμε ότι το επόμενο έτος θα είναι εφικτή η τέλεση όλων των μεγάλων εορτών όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων χωρίς τους περιορισμούς που, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, αναγκάστηκε η Πολιτεία να εφαρμόσει φέτος για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες».

Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων από την αρχή του Ραμαζανιού, με ανακοίνωσή της στις 23 Απριλίου, εξέφρασε ευχές στους μουσουλμάνους ο μήνας του Ραμαζανίου να είναι «ένας μήνας αγάπης, ελεημοσύνης και καλών πράξεων και επιθυμεί να τους ευχαριστήσει για την τήρηση των μέτρων με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.Η πιο σημαντική καλή πράξη που καλούνται οι Μουσουλμάνοι να κάνουν την περίοδο τουΡαμαζανίου, είναι να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και την κοινωνία, μένοντας σπίτι και αποφεύγοντας τις συναθροίσεις, όπως έπραξαν και οι Εβραίοι κατά την εορτή του Πέσσαχ και οι Χριστιανοί κατά την εορτή του Πάσχα».

Χαρδαλιάς: Οι πιστοί μπορούν να βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του τζαμιού

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε: «Ξέρουμε ότι στις 24 Μαΐου είναι μία από τις μεγαλύτερες εορτές των μουσουλμάνων, η εορτή για τη λύση της νηστείας του Ραμαζανιού, το Ιντ αλ Φιτρ. Φέτος δεν μπορεί να εορταστεί με τον ίδιο τρόπο που εορτάστηκε πέρσι. Όπως δεν εορτάστηκε με τον ίδιο τρόπο που εορτάζεται κάθε φορά ούτε το Πάσχα, ούτε το Πάσχα».

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ακόμη: «Για να προστατεύσουμε τη Δημόσια Υγεία, αλλά και την υγεία των οικογενειών, των φίλων και τωναγαπημένων μας προσώπων, πρέπει να αποφεύγονται οι μαζικές συναθροίσεις. Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 23 Απριλίου, φέτος δε θα παραχωρηθούν χώροι από την Κυβέρνηση ή τους Δήμους, όπως γινόταν στο παρελθόν, για να γίνει η προσευχή της λύσης της νηστείας του Ραμαζανιού».

«Θα ισχύσει για τα τζαμιά ό,τι ισχύει για τις εκκλησιές, για τις συναγωγές, αλλά και για κάθε χώρο λατρείας. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή αυτής της κρίσης, οι ρυθμίσεις για τους χώρους λατρείας ήταν οριζόντιες και κοινές γιαόλους, χωρίς εξαιρέσεις».

«Έτσι, σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 12 Μαΐου, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων που μπορεί να βρίσκεται μέσα σε ένα τζαμί, καθορίζεται από την αναλογία ανά άτομο ανά 10 τετραγωνικά. Π.χ. σε ένα χώρο λατρείας επιφάνειας 300 τ.μ., ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων είναι 30 και πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τετραγωνικών ο μέγιστος αριθμός ατόμων είναι 50 άτομα. Τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούνται είναι τα ίδια που ισχύουν για όλους τους χώρους λατρείας, όπως σύσταση για τη χρήση μάσκας, συχνός καθαρισμός επιφανειών και λοιπές διατάξεις και οδηγίες».

«Όπως επίσης ισχύει και για τις εκκλησίες, τις συναγωγές και γενικότερα όλους τους χώρους λατρείας, οι πιστοί μπορούν να βρίσκονται στο προαύλιο χώρο του τζαμιού αν θέλουν να συμμετάσχουν στην προσευχή της λύσης της νηστείας, υπό την αυστηρή προϋπόθεση να κρατούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Και σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η χρήση μάσκας για την προστασία τους. Όπως επίσης ισχύει για όλες τις περιπτώσεις, οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να παραμείνουν σπίτι τους. Η προσευχή στο σπίτι είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, προστατεύοντας ταυτόχρονα την υγεία τους.Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης των μέτρων. Ζητούμε από τους μουσουλμάνουςσυμπολίτες μας, να κάνουν και εκείνοι τη θυσία που τους αναλογεί στις 24 Μαΐου, όπως έκαναν οι πιστοί και όλων των άλλων θρησκευμάτων».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ