2020-05-26 09:00:16
Φωτογραφία για Προς συμβιβασμό 10 δισ. δολ. η Bayer για δεκάδες χιλιάδες αγωγές στις ΗΠΑ σχετικά με το Roundup
H Bayer έχει φθάσει σε προφορική κατ' αρχήν συμφωνία για τη διευθέτηση μεγάλου μέρους των 125.000 αγωγών οι οποίες έχουν υποβληθεί εναντίον της στις ΗΠΑ για τη χρήση του παρασιτοκτόνου προϊόντος Roundup, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg

Οι συμβιβασμοί, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν υπογραφεί, καλύπτουν περί τις 50.000 - 85.000 εκ των αγωγών, στο πλαίσιο ενός σχεδίου ύψους 10 δισ. δολ. της Bayer για τη λήξη μιας νομικής διαμάχης την οποία "κληρονόμησε" το 2018, όταν εξαγόρασε την Monsanto, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg. Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι νομικοί εκπρόσωποι εναγόντων δεν έχουν δεχθεί ακόμη τη συμφωνία, οι πληρωμές για τις υποθέσεις που έχουν διευθετηθεί θα κυμαίνονται από μερικά εκατομμύρια έως μερικές χιλιάδες δολάρια.

Η Bayer θεωρείται πιθανό να ανακοινώσει δημοσίως τα του συμβιβασμού, ο οποίος θα χρειαστεί την έγκριση του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας.


Η μετοχή της εταιρείας κέρδιζε νωρίτερα 8,2% στο χρηματιστήριο της Φρανφούρτης.

Η ολοκλήρωση της υπόθεσης γύρω από το Roundup αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον CEO της εταιρείας, Werner Baumann, ο οποίος είναι ο εμπνευστής της εξαγοράς (ύψους 63 δισ. δολ.) της Monsanto. Η αύξηση των αγωγών γύρω από την υπόθεση του Roundup, καθώς και τρεις χαμένες νομικές μάχες στις ΗΠΑ, έχουν "τσακίσει" την τιμή της μετοχής της εταιρείας, πλήττοντας την κεφαλαιοποίησή της κατά δεκάδες δισ. δολ.

"Ένας συμβιβασμός για όλες τις αγωγές στις ΗΠΑ έναντι 10 δισ. δολ. θα αποτελέσει τεράστιο παράγοντα ενίσχυσης της τιμής της μετοχής της Bayer", τονίζει στο Bloomberg ο Markus Mayer, αναλυτής της Baader Bank.

Η Bayer αρνήθηκε σε κεντρικό επίπεδο να σχολιάσει τις πληροφορίες του πρακτορείου. Ο Chris Loder, εκπρόσωπός της στις ΗΠΑ, περιορίστηκε να κάνει λόγο για "πρόοδο στις διαδικασίες μεσολάβησης".

Υπό τους όρους της συμφωνίας, το Roundup θα συνεχίσει να πωλείται στις ΗΠΑ για χρήση σε κήπους και αγροκτήματα, χωρίς συγκεκριμένη σήμανση, ενώ οι νομικοί εκπρόσωποι των εναγόντων δεν θα δέχονται νέες αγωγές και δεν θα διαφημίζουν πλέον την ανάληψη ανάλογων υποθέσεων.

Η δραστική ουσία του Roundup, που είναι η γλυφοσάτη, προκαλεί Λέμφωμα Non Hodgkin σε ορισμένους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με το προϊόν. Η Bayer υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται ζήτημα με το προϊόν, θέση με την οποία είναι σύμφωνη η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ